
UNITED STATES 
NUCLEAR REGULATORY COMMISSION� 

ADVISORY COMMITTEE ON NUCLEAR WASTE� 
WASHINGTON. D.C. 20555� 

June 27, 1991 

The Honorable Kenneth M. Carr 
Chairman 
u.s. Nuclear Regulatory Commission 
Washington, D.C. 20555 

Dear Chairman Carr: 

SUBJECT: RESPONSE TO QUESTIONS 
THE EPA STANDARDS 

ACCOMPANYING WORKING DRAFT #3 OF 

Draft #3 
Standards 

of the proposed Environmental Protection Agency 
for ~he management and disposal of spent nuclear 

(EPA) 
fuel, 

high-level and transuranic radioactive wastes includes six 
questions. with the thought that our comments would be helpful, 
we have prepared the following summary responses to each of these 
questions. 

Question 1: 

Two options are presented in sections 191.03 and 191.14 pertaining 
to maximum exposures to individuals in the vicinity of waste 
management, storage and disposal facilities: a 25 millirems/year 
ede limit and a 10 millirems/year ede limit. Which is the more 
appropriate choice and why? 

Response: 

The question, as phrased, refers to "maximum" exposures to 
"individuals." Because radionuclide releases from a high-level 
waste (HLW) repository, if they occur, could continue for a number 
of years, we have responded to the question in the sense of what 
would be the maximum acceptable annual exposure (dose) to members 
of the pUblic over an extended period of time, in contrast to what 
might be considered an acceptable maximum exposure over a single 
¥ear. This is in accord with the approach taken by both the 
National Council on Radiation Protection and Measurements (NCRP) 
and the International Commission on Radiological Protection (ICRP). 

In a similar manner, we assume that by maximum exposures to 
"individuals," the EPA means maximum exposures to a "critical 
population group," following the approach recommended by the ICRP. 
with those caveats, our response follows. 

We believe an effective dose rate limit of 0.10 mSv (10 mrem) per 
year is more appropriate for several reasons: 
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1.� Recent evaluations indicate that the biological effects of 
ionizing radiation m"'y be higher than previously estimated. 

2.� The population in qL~stion may be exposed to more than one 
radiation source. 

3.� A fraction of the current dose limit should be reserved for 
potential future radiation sources. 

4.� Radionuclide releases from a repository, if they occur, could 
continue over a long period. 

Such a dose rate limit would also be consistent with ':he recommen­
dations of international organizations' such as the ICRP, the 
International l\tomic Energy Agency, and as noted in the 1989 report 
prepared by the" radiation protection and nuclear safety authorities 
of Denmark, Finland~ Iceland, Norway and Sweden (commonly referred 
to as the "Nordic" study). 

Question 2: 

A new assurance requirement is presented in Section 191.13 that 
would require a qualitative evaluation of expected releases from 
potential disposal systems over a 100, OOO-year timeframe. Are such 
evaluations likely to provide useful information in any future 
selecting of preferred disposal sites? 

Response: 

We recognize that the specification of the 10,OOO-year time limit 
is somewhat arbitrary. It is important that significant geologic 
or climatic changes do not occur in the near-term period following 
the 10, OOO-year limit. We also agree that many geologic and 
climatic events that may affect the evaluation of site performance 
can be meaningfUlly extended beyond 10,000 years. In these cases, 
such an extension could provide information that would be useful 
for comparing the relative merits of several potential repository 
sites. In general, however, and partiCUlarly in the evaluation of 
the merits of a single site, the uncertainties involved in such an 
extension would make the value of the associated assessments 
questionable. It is important to note that, although evaluations 
of site performance may be quantitative, the results are SUbject 
to interpretation. 

Question 3: 

Two options are presented in section 191.14 and 191.23 pertaining 
to the length of time over which the individual and ground water 
protection requirements would apply: a l,OOO-year duration and a 
10,OOO-year duration. Which is the more appropriate timeframe and 
why? 
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Response: .. ~ 

Title 10 Part 60 of the NRC regulations specifies that containment 
of the radionuclides within the waste b~ sUbstantially complete 
for a period not less than 300 years nor more than 1,000 years. 
This constraint, coupled with other requirements, including the 
stipulation that the groundwater travel time to the accessible 
environment be at least 1,000 years, is designed to ensure that 
protection of the individual and the groundwater will extend well 
beyond 1,000 years. 

When one also considers the fact that, after only a few thousand 
years of decay, the health hazards of the high-level wastes will 
be no greater than that of the original unmined uranium ore, it 
becomes readily apparent that it should be possible to ensure 
individual and· groundwater protection for a duration of 10,000 
years. We therefore endorse the extension of this time period. 
Such an extension would also make this requirement compatible with 
the limitation on health effects resulting from an HLW repository. 

Question 4: 

In Subpart C the Agency proposes to prevent degradation of 
"underground sources of drinking water" beyond the concentrations 
found in 40 CFR Part 141 -- the National Primary Drinking Water 
Regulations. The Agency is aware, however, that there may be some 
types of ground waters that warrant additional protection because 
they are of unusually high value or are more susceptible to con­
tamination. Should the Agency develop no-degradation requirements 
for especially valuable ground waters? If so, what types of ground 
waters warrant this extra level of protection? 

Response: 

We agree that pollution of "underground sources of drinking water" 
should not be permitted beyond the limits specified in the National 
Primary Drinking Water Regulations. We believe that a no­
degradation requirement for certain large volume aquifers, that 
represent major long-term existing or potential drinking water 
sources, may represent undue stringency. A preferred approach 
would be to reject as potential sites for the storage or disposal 
of high-level radioactive wastes those land areas which, if 
contaminated, could have the potential for polluting such aquifers. 
However, the volume and present value of an aquifer should not be 
the sole criteria for identifying those that should be protected. 
other criteria may become significant with the passage of time. 

At the same time, we believe it is important to recognize that the 
dose rate from underground sources of drinking water, even if 
contaminated to the limits specified in the National primary 
Drinking Water Regulations, would still contribute only a small 
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fraction (4 percent) of the current long-term dose rate limit for 
•� members of the pUblic. Even considering the more restrictive limit 

for an HLW repository (as suggested in our response to Question 1 
above), groundwater complying with the Drinking Water Regulations 
would contribute no more than 40 percent of the dose rate limit. 
In this sense, application of the Drinking water Regulations to a 
repository represents a degree of stringency, especially because 
the primary pathway for pUblic exposures from such facilities is 
through drinking water. 

Question 5: 

Two options are presented in Notes 1 (d) and (e) of Appendix B 
pertaining to the transuranic waste unit: a 1,000,000 curies 
option and a ~,000,000 curies option. Which is the more ap­
propriate TRU waste unit and why? 

Response: 

The number of curies of transuranic waste that would be comparable 
to 1,000 MTHM of spent fuel ranges from 1 to 6 million curies, 
depending on when the assessment is made. Accordingly, we believe 
that it would be reasonable to adopt the 3 million curie option. 

Question 6: 

The Agency is investigating the impacts of gaseous radionuclide 
releases from radioactive waste disposal systems and whether, in 
light of these releases, changes to the standards are appropriate. 
To assist us in this effort, we would appreciate any information 
pertaining to gaseous release source terms, chemical forms, rates, 
retardation factors, mitigation techniques and any other relevant 
technical information. 

Response: 

Two reports that may be helpful are 

1.� W. B. Light, et al., "C-14 Release and Transport from a 
Nuclear waste Repository in an unsaturated Medium," Lawrence 
Berkeley Laboratory, Report LBL-28923 (June 1990). 

2.� W. B. Light, et al., "Transport of Gaseous C-14 from a 
Repository in unsaturated Rock, " Lawrence Berkeley Laboratory, 
Report LBL-29744 (September 1990). 

In commenting on this SUbject previously, we have noted the 
following: 

a.� The total inventory of carbon-14 in a repository 
containing 100,000 MTHM is estimated to be about 100,000 
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curies. This compares to a global production of carbon­
14 by cosmic radiation of 28,000 curies per year, a 
global inventory of about 230 million curies, and an 
atmospheric inventory of 4 million curies. In fact, 
release of all of the carbon-14 inventory in a repository 
would increase the atmospheric inventory by.,'only about 
2 percent; this compares to natural variations in the 
atmospheric inventory of 10 percent to 40 percent. 

b.� Based on an assumed inventory of 100,000 MTHM, the rate 
of release of carbon-14 from a repository that would be 
permissible under the existing EPA Standards would be 
about 1 curie per year Experience shows. that anyoi 

carbon-14 that is released would rapidly mix in the 
atmosphere, and estimates are that the accompanying dose 
rate to a person on top of Yucca Mountain would be far 
less than 0.01 mSv (1 mrem) per year. We also note that 
the limit on the release rate of 1 curie per year for a 
repository compares to an average release rate of 10 
curies per year from a typical 1,000 MWe light-water 
reactor. 

At the time the EPA Standards were developed, considerations were 
limited to evaluations of a saturated site. In such a case, water 
transport and geochemical barriers would have been strongly 
influential in retaining the carbon-14. SUbsequent consideration 
of Yucca Mountain (an unsaturated site) makes the existing EPA 
Standards inappropriate. We believe the limit for carbon-14 as 
specif ied in the proposed Standards should be relaxed. For 
additional discussion on this topic, we refer you to the transcript 
and minutes of the Advisory committee on Nuclear Waste Working 
Group meeting held on March 19, 1991. 

We trust these comments will be helpful. If appropriate, we 
request that you forward them to Mr. Floyd L. Galpin of the u.s. 
Environmental Protection Agency. 

Sincerely, 

l1dt VnfoJ!l,
Dade W. Moeller 
Chairman 

Reference 
EPA, 40 CFR 191 - Draft Environmental Standards for the Management 
and Disposal of Spent Nuclear Fuel, High-Level and Transuranic 
Radioactive Wastes, dated April 26, 1991, with attachments. 
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