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Subject: AP 1000 Response to Request for Additional Information (SRP 9)

Westinghouse is submitting a response to the NRC request for additional information (RAI) on SRP
Section 9. This RAI response is submitted in support of the AP1000 Design Certification Amendment
Application (Docket No. 52-006). The information included in this response is generic and is expected to
apply to all COL applications referencing the AP1000 Design Certification and the AP 1000 Design
Certification Amendment Application.

Enclosure 1 provides the response for the following RAI(s):

RAI-SRP9.2.1-SBPA-05 R1

Questions or requests for additional information related to the content and preparation of this response
should be directed to Westinghouse. Please send copies of such questions or requests to the prospective
applicants for combined licenses referencing the AP 1000 Design Certification. A representative for each
applicant is included on the cc: list of this letter.

Very truly yours,

Robert Sisk, Manager
Licensing and Customer Interface
Regulatory Affairs and Standardization
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AP1000 TECHNICAL REPORT REVIEW

Response to Request For Additional lnformation (RAI)

RAI Response Number: RAI-SRP9.2.1-SBPA-05
Revision: 1

Question:

Tier 2 of the DCD, Sections 9.2.1.1.2 and 9.2.1.2.3.3, reflects an increase in the maximum
allowed SWS cooling water temperature being supplied to the CCS heat exchangers during
normal power operation, from a value of 31.7 0C (89 OF) to 34.2 0C (93.5 OF). This is not the
same as the maximum SWS supply temperature of 31.4 0C (88.5 OF) that is specified in Tier 2 of
the DCD, Section 9.2.1.2.3.4, for plant cooldown/shutdown. This change is not discussed or
explained in the information provided, and it is not clear how the SWS can perform its defense-
in-depth and RTNSS functions if the SWS supply temperature exceeds the limit that is assumed
for shutdown cooling.

Describe in Tier 2 of the DCD the basis and justification for the proposed increase in the
maximum allowed normal operating SWS supply temperature and how the specified
temperature limit is assured to be satisfied by COL applicants during plant operation. Include
consideration of additional provisions that should be included in IPSAC 2.4, as appropriate.

Westinghouse Response:

Westinghouse increased the AP1 000 maximum safety non-coincident wet bulb temperature
from 81°F to 85.50F by issuance of TR-108. In order to accommodate the Levy site
environmental parameters within the AP1000 design envelope, a further increase in the value of
this parameter was recently made. The revised maximum safety wet bulb temperature has now
been increased to 86.1°F. The maximum normal non-coincident wet bulb temperature limit
remains 80.1°F.

The AP1 000 CCS heat exchanger is sized using the SWS cold water supply temperature
resulting from cooling tower operation at the maximum safety non-coincident wet bulb condition,
because this condition has a higher likelihood of occurring during power operation. The SWS
cold water temperature is based on the predicted cooling tower approach to wet bulb (ATWB)
for the SWS full power heat load. Recent information obtained from prospective cooling tower
suppliers indicates that ATWB is no greater than 5.50F for this condition at 86.1OF wet bulb.

The maximum safety wet bulb temperature value is specified for the AP1000 in Tier 1 Table 5.0-
1 and Tier 2 Table 2-1. With the increased wet bulb temperature of 86.1°F and 5.5°F ATWB,
expected cold water temperature is 91.6 0F. It should be noted that TR-1 08 used a conservative
value of 80F for the SWS cooling tower ATWB to determine the cold water temperature of
93.50F (88.50F + 80F) reported in that document.

The effects of the increase in the maximum safety non-coincident wet bulb temperature on the
performance of safety-related and non-safety related systems are discussed in detail in TR-108
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AP1000 TECHNICAL REPORT REVIEW

Response to Request For Additional Gnformation (RAI)

(for the increase to 85.5°F) and in forthcoming DCD impact document APP-GW-GLE-036 (for
the further increase to 86.10F). There is no deleterious effect on safety-related system
performance associated with the increase of the maximum safety wet bulb temperature to
86.1 0F, and the performance of non-safety (Defense In Depth and Investment Protection)
systems was found to be acceptable with this increase in maximum safety ambient wet bulb
temperature.

The AP1 000 safety-related and Defense In Depth / Investment Protection analyses which use
the maximum safety wet bulb temperature as a basis for determining performance include:

" Passive containment cooling system (DCD Section 6.2.2)
* IRWST cooling using RNS heat exchangers (DCD Sections 5.4.7.1.2.1 and 5.4.7.1.2.3)
* Normal full power operation of the Component Cooling System (DCD Section 9.2.2.1.2.1)

The low capacity chilled water system is a non-safety Defense In Depth / Investment Protection
system, and uses the maximum safety dry bulb temperature of 11 5°F as a basis for determining
performance. It is therefore not affected by the change to SWS and CCS temperature caused
by the increased maximum safety wet bulb temperature.

All other design cases for the CCS and SWS, including the maximum cooling tower heat duty
case (RNS cooldown of the plant beginning 4 hours after shutdown) and the various SFS pool
decay heat removal cases, use the maximum normal non-coincident wet bulb temperature as a
basis; the 0.1°F increase in the value of this parameter is a minimal increase and has little effect
on predicted system performance.

The SWS cold water return temperature of 88.5°F for cooldown, referenced in DCD Section
9.2.1.2.3.4, was based on the use of an 80F approach to wet bulb in the cooling tower, and the
application of an additional margin on wet bulb temperature of 0.5 0F (80°F + 80F + 0.5 0F =
88.50F). For the 0.10F increase to 80.10F discussed in TR-108, the expected cold water
temperature will be 88.60F. An 80F ATWB is consistent with the performance of the SWS
cooling tower with the higher cooldown heat loads to be dissipated in this condition.

As noted in TR-108, there is sufficient margin in the system and component design to accept
this slight increase in cold water temperature without change to the AP1 000 cooldown design
basis. This same conclusion applies to the use of the revised SWS cold water temperature of
88.60F for determining the acceptability of all other analysis cases described in the DCD that
rely upon the CCS and SWS for cooling of components.

References:

1. APP-GW-GLN-108, 'AP1000 Site Interface Temperature Limits', TR-108, Revision 2
2. APP-GW-GLE-036, 'Impact of A Revision to The Current Wet Bulb Temperature'

Revision 0 (to be submitted)
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AP1000 TECHNICAL REPORT REVIEW

Response to Request For Additional Information (RAI)

Additional Westinghouse Response based on NRC comments at 3/18/09 meeting:

The staff asks Westinghouse to explain how [the SWS defense in depth and RTNSS1 functional
capabilities are assured for those periods when humidity is at its maximum. The difference in
the cooling water temperature values in TR-1 08 stems from the use of a less conservative wet
bulb temperature for the most limiting SWS defense-in-depth function (plant cooldown with
concurrent spent fuel cooling). Address rthe defense in depth and RTNSS1 functional
capabilities of the SWS over the full range of plant operating conditions. Explain the use of
maximum normal versus maximum safety values - why the maximum safety (noncoincident) wet
bulb temperature is specified for normal operation, and the maximum normal wet bulb
temperature is specified for other cases.

Westinghouse Response:

The maximum safety non-coincident wet bulb temperature is evaluated for the normal power
operation and IRWST cooling using RNS heat exchangers, due to investment protection
considerations during these modes. The normal power operation mode which uses one train of
CCS and SWS provides the limiting case for the CCS heat exchangers and experiences the
greatest temperature increase to the component cooling water. CCS temperatures must be
maintained within limits set by the design of maior equipment such as the Reactor Coolant
Pumps or CVS makeup pumps, even if the maximum safety non-coincident wet bulb
temperature is experienced. Similarly the IRWST boiling must be avoided even during the
maximum ambient temperatures, since it may result in damage to equipment within
containment.

The maximum normal non-coincident wet bulb temperature is evaluated for normal cooldown
with two trains of CCS and SWS operating; higher ambient temperatures will not impact safety
or investment protection, and would only result in an extended cooldown. The RTNSS function
of providing CCS cooling of the RNS heat exchanger during reduced inventory operation is not
significantly affected by a minor increase in ambient wet bulb temperature. As long as cooling is
provided by the CCS/SWS, passive safety system actuation is not required. Spent fuel cooling
during refueling does not require evaluation at the maximum safety wet bulb temperatures
because it is bounded by the normal power operation case. Although the spent fuel heat loads
are higher during refueling, the reduction in CCS heat duty from the shutdown of other CCS
users results in a lower CCS supply temperature. Since the CCS is capable of maintaining
spent fuel temperature requirements under normal operation, it is assured that elevated
temperature will not prohibit cooling during refueling. Similarly, the normal power operation
evaluation indicates that CVS makeup pump temperature requirements are not exceeded; this
case is bounding and assures makeup pump protection for all operating modes.
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AP1000 TECHNICAL REPORT REVIEW

Response to Request For Additional Information (RAI)

An error was noted in the original RAI response; the 93.5 OF SWS temperature is based on an 8
°F approach added to the maximum safety ambient wet bulb temperature of 85.5 OF, rather than
88.5 OF.

Design Control Document (DCD) Revision (Revision 0, 1):
DCD Revision 16, Tier 1 Table 5.0-1 and Tier 2 Table 2-1 (sheet 1 of 3) (Changes are already
included in DCD Rev 17)

PRA Revision:
None

Technical Report (TR) Revision (Revision 0, 1):
APP-GW-GLE-036 is being submitted to supplement TR-1 08 and to describe the impact of the
further increase in maximum safety non-coincident wet bulb temperature from 85.50 F to 86.1 OF

O Westinghouse
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