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09.04.03-2 

  
  

The staff finds the applicant’s response for RAI #68/Question No. RAI 9.4.3-
4 as incomplete.   In evaluating the applicant’s response to Question No. 
RAI 9.4.3-4, the staff finds that the statement "…The charging pumps 
transfer purified water from CVCS purification loop or makeup water from 
other system, and does not transfer highly radioactive water from RCS 
under design basis accident. …" contradicts information contained 
elsewhere in the DCD.  In particular, the staff found that Figure 12.3-1 
(Sheet 4 of 34) indicates that the charging pump rooms are located in 
radiation Zone VII which will receive dose rates of up to 10 rem/hour during 
normal and shutdown operations.  While not nearly as severe with respect 
to dose, Figure 12.3-1 (Sheet 10 of 34) indicates that the Annulus 
Emergency Exhaust Filtration Units are located in radiation Zone III (i.e. 
maximum dose rates up to 2.5 mrem/hour).  DCD section 12.3.2.2.3 
“Reactor Building Shielding Design” reads: 
 
“During normal operations, the major components in the reactor building 
that contain radioactivity are the RHR, containment spray, safety injection, 
and charging systems.  Under accident conditions, these will contain high 
levels of radioactivity. …” 

 
That staff requests that the applicant provide additional information to 
explain these DCD contradictions and to amend the DCD as appropriate. 

 
 
09.04.03-3 

  
The staff finds the applicant’s response for RAI #68/Question No. RAI 9.4.3-
8 as incomplete.   The applicant’s response to Question No. RAI 9.4.3-8 
invoked a passage from SRP 9.4.3, Technical Rationale, 3 (mislabeled as 
“5” in the applicants response) which states: "Meeting the GDC 60 
requirements provides assurance that release of radioactive materials 
entrained in gaseous effluents will not exceed the limits specified in 10 
CFR Part 20 for normal operation and anticipated operational occurrences."  
From this passage, the applicant concluded “Therefore, MHI believes that 
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the annulus emergency exhaust system is not required to meet the 10 CFR 
20”.  The two accidents cited by the applicant as the basis for this 
conclusion were the “postulated accidents” of “Fuel Handling Accident” 
and “Spectrum of Rod Ejection Accidents”.  For these two “postulated 
accidents” the guideline limit of 25 Rem identified in 10 CFR 50.34 governs.  
To invoke the limitations of 10 CFR 20 with respect to a “postulated 
accident” in the applicant’s conclusion is erroneous.  
 
It appears that the applicant did not consider the Anticipated Operational 
Occurrence (AOO) of small break LOCA outside Containment (Reference 
DCD section 15.6.2) and its impact on plant personnel access inside the 
plant in their response to Question No. RAI 9.4.3-8. 
 
SRP 9.4.3 Technical Rationale 1:   
 

“GDC 2 as related to the system being capable of withstanding the 
effects of earthquakes requires that SSCs important to safety be 
designed to withstand the effects of a design basis earthquake without 
loss of capability to perform their safety functions. 
 
The function of the ARAVS is to maintain ventilation, to permit 
personnel access, and to control airborne radioactivity in the auxiliary 
and radwaste areas during normal operation and anticipated 
operational occurrences and during and after postulated accidents, 
including loss of offsite power. This requirement ensures that in the 
event of a design-basis earthquake, essential portions of the ARAVS 
will remain functional and the failure of any nonessential portion of the 
system or of other systems not designed to seismic Category I 
standards will not result in offsite doses in excess of 5 mSv (0.5 rem) to 
the whole body or an equivalent dose to any part of the body. 
 
Meeting the GDC 2 requirements provides assurance that the ARAVS 
will operate as designed, thus protecting against release of radioactivity 
in excess of regulatory limits.” 

 
The applicant noted in their response to Question No. RAI 9.4.3-8 that the 
Auxiliary Building HVAC system is not used in postulated accidents.  The 
applicant’s response does not address the airborne activity concentrations 
that would be present in the plant during a small break LOCA outside the 
Containment.  As Chapter 15 notes the EAB dose is 2.5 Rem.  Dose values 
for plant personnel in areas where sweeping ventilation is not present 
could exceed 10CFR20 occupational dose limits. 
  

 
An ESF signal is not necessarily available for a SBLOCA outside the 
Containment in the Auxiliary Building, as would happen for a sample line or 
CVCS line break in the Auxiliary Building. There is no discussion of the 
dose consequences for that configuration, because the applicant 
apparently considered it bounded by the LBLOCA.  The applicant needs to 
show the in plant airborne concentrations for the SBLOCA outside the PC, 
and the MCR, TSC or EAB dose (which ever is the most limiting). 
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Based on the requirements of SRP 9.4.3 Technical Rationales 1 & 3, the 
staff requests that the applicant redress their response to Question No. RAI 
9.4.3-8. 

 
 
09.04.03-4 

  
The staff finds the applicant’s response for RAI #68/Question No. RAI 9.4.3-
9 as incomplete.  The Auxiliary Building Ventilation System has the 
function of providing dilution flow for the effluent of the GWMS so that 
releases (i.e. from the plant) of radioactive gases are below the 
concentration limits of 10 CFR 20.  
  
This design basis function is not captured under the “Key Design 
Features” attributes of DCD Tier 1 subsection 2.7.5.4.1.1. The staff requests 
additional clarification on why Tier 1 subsection 2.7.5.4.1.1 “Key Design 
Features” should not include this system attribute.   

 
 
09.04.03-5 

  
The staff finds the applicant’s response for RAI #68/Question No. RAI 9.4.3-
13 as incomplete.  By invoking as written passages from section 9.4.3.4, 
section 14.2.1.12.1.99, section 14.2.1, and section 14.3.4.8 the applicant 
provides a comprehensive response with a planned start and an expected 
finish. What the staff finds as missing in the DCD is the details of the 
roadmap between start and finish.   

 
The applicant responded to RAI 9.4.3-13 with the words …  
 
“It implies that proper procedure and test method is employed to establish 
proper air distribution and path flow capacities for all the areas served by 
the auxiliary building HVAC system to satisfy its design heat load and that 
ductwork to each space will be sized accordingly and configured to ensure 
satisfactory mixing and temperature control. However, in the final design 
the entire system ‘will be balanced’ to maintain the consistency of negative 
pressure.” 

 
The staff notes the obvious, that before procedure and testing can be 
accomplished that the design must be completed and the design must be 
installed in the plant. “…sized accordingly and configured...” would 
normally be part of the DCD for safety related systems.  For predominately 
non-safety-related systems such as the Auxiliary Building Ventilation 
System that must satisfy the four design bases of DCD section 9.4.3.1.2.1 
to satisfy the requirements of maintaining proper building environment and 
of GDC 60, 10CFR20 and ALARA, the guidance of SRP 9.4.3 is less 
definitive.    
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Four design bases of section 9.4.3.1.2.1 include: 

·        Provide and maintain proper operating environment within the 
required temperature range (Table 9.4-1) for areas housing mechanical 
and electrical equipment within the A/B, R/B, PS/B and AC/B during 
normal plant operation. 

·        Keep dose levels due to the airborne radioactivity below the allowable 
values set by 10 CFR 20 by supplying and exhausting sufficient airflow. 
   

·        Control exhaust fan airflow continuously and automatically at a 
predetermined value to maintain a slightly negative pressure in the 
controlled areas relative to the outside atmosphere and minimize 
exfiltration from the radiological controlled areas during normal plant 
operation.  
  

·        Maintain airflow from areas of low radioactivity to areas of potentially 
higher radioactivity. 

 
With respect to the first bullet, the staff posits that in some instances there 
could be a US-APWR plant located in the extreme northern regions of the 
United States.  In an instance such as this, the NSR Auxiliary  
Building Ventilation System could be required to keep safety related 
equipment operable.  More specifically, to keep the ambient room 
temperatures within the design basis operating range for safety-related 
equipment.   
 
From the applicant’s response captured above, the staff has to draw the 
conclusion that the actual Auxiliary Building HVAC system has yet to be 
designed with respect to area heat loads, duct layout and sizing, and 
system plant configuration. Therefore, each and every COL applicant will 
be left to provide the actual plant design for this system.   
 

a.    At a minimum the staff recommends that applicant create a COL 
action item to capture this expectation and commitment.  
Alternatively or in addition to, the staff requests that the 
applicant consider establishing an ITAAC or a Condition for 
Licensing that provides the guarantee that the COL 
applicant satisfies the four design bases of section 9.4.3.1.2.1.   

 
The staff also notes that the response to question RAI 9.4.3-13 indicates 
that the Auxiliary Building is maintained under a constant and slightly 
negative pressure, as compared to the outside environment, to prevent the 
uncontrolled leakage of potentially contaminated air to the outside 
environment.  The answer appears to be incomplete in that it does not 
address: 
 

b.    The potential flow from a potentially contaminated area to an 
unmonitored area due to a pressure differential between the Turbine 
Building (which has its own ventilation system) and the A/B through 
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the interconnection of the two building via the non-radiological 
sump drain system as noted on Figure 9.3.3-1. 

 
c.    No COL actions are identified regarding methods or process 

controls that are required to prevent an unmonitored release 
through the Turbine Building. 

 
d.    No ITAAC are present for verifying that an unmonitored release will 

not occur under credible worst case ventilation balance conditions. 
  

The staff requests the applicant provide a complete response to issues a, 
b, c & d captured with this follow-up RAI.  

 
 
09.04.03-6 

  
  

The staff finds the applicant’s response for RAI #68/Question Number RAI 
9.4.3-14 as incomplete.  The staff notes that the applicant cited Regulatory 
Guide 1.206 C.I.9.4.3.2 and stated in its response that a design basis and 
capacity description of the in-duct heaters is not required in the DCD 
because they are not major components.  Section C.I.9.4.3.2 of the RG 
1.206 states that the system description should include the system major 
components, key parameters, essential controls and operating modes.    

 
It is not clear to the staff that the applicant’s response is consistent with 
the DCD, given the fact that revision 1 of the DCD in section 9.4.3.2.1 
addresses in the first paragraph a COL action item to determine the 
capacity of the cooling and heating coils.  These same DCD section 
9.4.3.2.1 paragraphs 6 and 7 describe the cooling and heating coils.   

 
It appears that a design basis description of these heating and cooling 
coils is in the DCD and the COL applicant will be required to establish their 
capacity consistent with DCD revision 1 COL item 9.4(4).   

 
In addition, the applicant’s response summarily dismisses these in-duct 
heaters as not major components.  The staff posits that in some instances 
there could be a US-APWR plant located in the extreme northern regions of 
the United States.  In an instance such as this, the in-duct heaters could be 
required to keep safety-related equipment operable.  More specifically, to 
keep the ambient room temperatures within the design basis operating 
range for safety-related equipment.  In this case, the NSR in-duct heaters 
may still not constitute a major electrical load but would be vital to the 
sustained operation of the plant. 
 
The staff requests that the applicant reconsider its response in light of 
these staff concerns. The staff requests that the applicant clarify/correct its 
response to Question Number RAI 9.4.3-14 in regard to the in-duct heating 
and cooling coil issues.   
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09.04.03-7 

  
The staff finds the applicant’s response for RAI #68/Question Number RAI 
9.4.3-18 as incomplete.  The staff notes that the applicant in their response 
of the fifth bullet indicated that the, “...AHUs will be design to preclude 
internally generated missiles from the AHU fans if safety related 
components are located within the vicinity of the two AHUs.”  However, the 
applicant did not commit to revising the DCD to include this requirement.  
The staff recommends that that the applicant amend DCD subsections 
9.4.3.1.1.2 and 9.4.3.2.3 and add a Note against the Main Steam/Feedwater 
piping area air handling unit fans in Table 3.2-2 (Item 41) to establish this 
requirement. 

 
 


