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MITSUBISHI HEAVY INDUSTRIES, LTD.

16-5, KONAN 2-CHOME, MINATO-KU
TOKYO, JAPAN

March 25, 2009

Document Control Desk
U.S. Nuclear Regulatory Commission
Washington, DC 20555-0001

Attention: Mr. Jeffrey A. Ciocco
Docket No. 52-021

MHI Ref: UAP-HF-09105

Subject: MHI's Responses to US-APWR DCD RAI No.203-1962

Reference: 1) "Request for Additional Information No. 203-1962 Revision 0, SRP Section:
09.02.01 - Station Service Water System, Application section:9.2.9
Non-Essential Service Water," dated February 25, 2009.

With this letter, Mitsubishi Heavy Industries, Ltd. ("MHI") transmits to the U.S. Nuclear
Regulatory Commission ("NRC") a document entitled "Responses to Request for Additional
Information No. 203-1962 Revision 0"

Enclosed is the responses to 2 RAIs contained within Reference 0.

Please contact Dr. C. Keith Paulson, Senior Technical Manager, Mitsubishi Nuclear Energy
Systems, Inc. if the NRC has questions concerning any aspect of the submittals. His contact
information is below.

Sincerely,

Yoshiki Ogata,
General Manager-APWR Promoting Department
Mitsubishi Heavy Industries, LTD.

Enclosure:

1. Responses to Request for Additional Information No. 203-1962 Revision 0

CC: J. A. Ciocco
C. K. Paulson

Contact Information
C. Keith Paulson, Senior Technical Manager
Mitsubishi Nuclear Energy Systems, Inc.
300 Oxford Drive, Suite 301
Monroeville, PA 15146
E-mail: ck-paulson@mnes-us.com
Telephone: (412) 373-6466
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RESPONSE TO REQUEST FOR ADDITIONAL INFORMATION

03/25/2009

US-APWR Design Certification

Mitsubishi Heavy Industries

Docket No. 52-021

RAI NO.: NO. 203-1962

SRP SECTION: 09.02.01 - Station Service Water System

APPLICATION SECTION: 9.2.9 Non-Essential Service Water

DATE OF RAI ISSUE: 2/25/2009

QUESTION NO.: 09.02.01-1

General Design Criteria (GDC) 60 requires nuclear power unit designs to include means
to control the release of radioactive materials in gaseous and liquid effluents produced
during normal reactor operation, including anticipated operational occurrences. Means
must also be provided for monitoring effluent discharge paths and the plant environs for
radioactivity that may be released in accordance with GDC 64 requirements.
Additionally, 10 CFR 52.47(a)(6) and 10 CFR 20.1406 require applicants for standard
plant design certifications to describe how facility design and procedures for operation
will minimize contamination of the facility and the environment. In order for the staff to
confirm compliance with these requirements, the design control document (DCD) needs
to be revised to explain how the non-essential service water system satisfies the
requirements specified by 10 CFR 20.1406, "Minimization of Contamination."

ANSWER:

The third paragraph of DCD Section 9.2.9.2.1 states "Equipment and component classification
and applicable codes and standards are provided in section 3.2" The equipment and component
classification and applicable codes and standards are provided in DCD Table 3.2.2, page 51 of
53. The Non-ESW is classified as equipment class 5. The first paragraph of DCD Section
9.2.9.2.2.5 states "Since the water in this system does not normally contain radioactivity, any
special provisions against leakage to the atmosphere are not necessary." Therefore, since the
Non-ESW system has no radioactive contaminants, this system is not applicable to the
requirements of 10CFR20.1406.

Impact on DCD

There is no impact on DCD

Impact on COLA

There is no impact on COLA.
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Impact on PRA

There is no impact on PRA.
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RESPONSE TO REQUEST FOR ADDITIONAL INFORMATION

03/25/2009

US-APWR Design Certification

Mitsubishi Heavy Industries

Docket No. 52-021

RAI NO.: NO. 203-1962

SRP SECTION: 09.02.01 - Station Service Water System

APPLICATION SECTION: 9.2.9 Non-Essential Service Water

DATE OF RAI ISSUE: 2125/2009

QUESTION NO.: 09.02.01-2

10CFR52.47, Content of application; technical information states that "the description shall be
sufficient to permit understanding of the system design and their relationship to the safety
evaluation". The staff determined that the information provided in design control document (DCD)
Tier 2, Section 9.2.9 is incomplete and does not fully satisfy this requirement. This information
should be added to Tier 2, DCD Section 9.2.9 or Figure9.2.9-1.

1. The service water strainers air operated backwash valves and instrument air system are not
shown on the flow diagram which are described in Tier 2, DCD9.2.9.2.2.5.

2. Describe if the non-ESW pumps required any support system such as cooling water for the
seals/motors.

3. Tier 2, DCD Section 9.2.9.2.1 states that "the temperatures in the system are moderate and
the fluid pressure in the system is kept higher than the above saturation conditions at all
locations in the system. This along with the control of valves and other design features of the
system arrangement minimizes the potential for transient water hammer'. Describe in detail
those design features and determine if Tier 1 verification is required under Inspections, Tests,
Analyses, and Acceptance Criteria (ITAAC). In addition explain how control of valves and other
design features water hammer is minimized. For example, during a loss of power, and before
the system is returned to service, describe the operator actions that will have to occur before
the system can be started and describe if the non-ESW pumps auto start on low pressure
during restoration from the loss of power condition.

4. Describe all of the interlocks required between circulating water system and non-ESW.
Describe how many circulation water system (CWS) pumps have to be running before this
system can be started due to net positive suction head concerns.

5. Describe the heat exchanger back flow/flush design and determine if three non-ESW pumps
need to be running for this flush. Describe if the strainers or heat exchangers are designed for
higher system flow condition where three pumps may be operating during pump swaps or heat
exchanger flushing.

9.2.9-3



6. Describe the non-ESW strainer mesh size since plate heat exchangers are being utilized.

7. Describe if one single isolation valve on the each CWS header is needed for complete
non-ESW isolation.

ANSWER:

The statement that the non-essential service water (Non-ESW) system has no safety-related
function and therefore has no nuclear safety design basis is addressed in DCD Section 9.2.9.1.1,
Safety Design Basis and DCD Section 9.2.9.3, Safety Evaluation. Therefore, MHI believes that
the non-ESW system design is not applicable to the safety evaluation. However, MHI will provide
the following information to present a better understanding of the system design.

1. Air operated backwash valves will be added to flow diagram Figure 9.2.9-1. Attachment 1 is
revised DCD Figure 9.2.9-1 to include air operated backwash valves.

2. No external cooling water is required for the non-ESW pump seals and motors.

3. The non-ESW system draws water from the circulating water piping at the condenser inlet and
returns water to the circulating water system (CWS) piping at the condenser outlet after
passing through all non-ESW system components. All three non-ESW pumps are connected to
a common suction header and common discharge header The CWS/non-ESW suction and
discharge header elevations are higher than non-ESW pumps and turbine component cooling
water system (TCS) heat exchangers elevations. The non-ESW pump piping is always filled
water solid. Therefore, when a standby non-ESW pump starts, there is no void formation
existing at pump discharge piping at any time. Also, the design of the system is based on the
maximum service water temperature of 88.5 F (saturation pressure 0.67 psia), and the
non-ESW pump suction header pressure is much higher than saturation pressure at the
operating temperature.

The isolation valve in the suction line to the standby pump is left open. This pump is aligned to
automatically start upon low discharge header pressure. Since the pump suction and discharge
header remains water solid prior to pump start, the potential for water hammer is minimized.

The non-ESW system operates only during normal plant operation, including startup, power
operation, normal cooldown and normal shutdown as addressed in DCD Subsection 9.2.9.2.3.
This system does not operate during a loss of power. The system is placed in service during
plant startup after the circulating water system is in operation but prior to the operation of the
TCS. The Non-ESW system operation is initiated by starting one of the non-ESW pumps.

The level of detail in Tier 1 is governed by a graded approach to the SSCs of the design, based
on the safety significance of the functions they perform. The non-ESW is non-safety related, its
operating parameters are not critical to safety analyses, and the non-ESW is not identified as
risk-significant in any PRA evaluations described in DCD Chapter 19. Therefore, MHI considers
that the appropriate ITAAC and level of Tier 1 detail for the non-ESW system is provided by the
general description of the system in Subsection 2.7.3.2.

4. No interlocks between the CWS and the non- ESW are required. The non-ESW pumps take
suction from the CWS common header inside the Turbine Building. The non-ESW system is
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placed in service only during plant startup after the CWS is in operation. Therefore, the
non-ESW pump suction piping is always filled water solid, and pump NPSH is not a concern.

5. Each heat exchanger is provided with two separate isolation valves and piping around the heat
exchanger for back flushing. One valve is located in the piping from the inlet of the heat
exchanger inlet isolation valve to the inlet of the heat exchanger discharge isolation valve and
the second valve is located in the piping from the outlet of the heat exchanger inlet isolation
valve to the outlet of the heat exchanger discharge isolation valve. To initiate manual back flush
operation, both bypass valves are opened and the heat exchanger isolation valves are closed.
Cooling water flows from the discharge side into the heat exchanger and discharged from the
heat exchanger inlet side to the service water discharge header.

Attachment 2 is revised DCD Section 9.2.9.2.1 including a description of heat exchanger back
flushing design.

The design flow of each TCS heat exchanger (3-50% capacity) and each strainer (2-100%
capacity) is 13,500 gpm and 27,000 gpm, respectively. The third non-ESW pump may be
needed for the back flow/ flush operation of the heat exchanger. The heat exchanger and
strainer can be used to higher system flow condition taking into consideration heat exchanger
flushing.

6. Table 9.2.9-1 revised to include strainer mesh size of 0.125 inch.

Attachment 3 is revised DCD Table 9.2.9-1 including strainer mesh size.

7. Isolation valves upstream and downstream of each non-ESW system component (non-ESW
pump, strainer, and heat exchanger) are provided for the isolation of the non-ESW equipment.
All these isolation valves are power operated. Therefore, no isolation valve is needed on the
CWS header for complete non-ESW isolation.

Impact on DCD

See Attachments 1, 2 and 3 mark-ups of DCD Tier 2, Figure 9.2.9-1, Subsection 9.2.9.2.1 and

Table 9.2.9-1.

Impact on COLA

There is no impact on COLA.

Impact on PRA

There is no impact on PRA.

9.2.9-5



ATTACHMENT I
US-APWR Design control Document9. AUXILIARY SYSTEMS
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Figure 9.2.9-1 Non-Essential Service Water System Flow Diagram

Tier 2 9.2.9-6 9.2-82 Revision 2



ATTACHMENT 2 1
9. AUXILIARY SYSTEMS US-APWR Design Control Document

9.2.9.2 System Description

9.2.9.2.1 General Description

The non-ESW system is a once through system that draws water from the circulating
water piping at the condenser inlet and returns water to the CWS piping at the condenser
outlet after passing through the TCS HXs.

The system is composed of three 50% capacity non-ESW system pumps, three 50%
capacity TCS HXs, two 100% capacity strainers, piping, valves, controls and
instrumentation.

Figure 9.2.9-1 shows the non-ESW system configuration. Equipment and component
classification and applicable codes and standards are provided in section 3.2

The non-ESW pumps located in the T/B, take suction from the circulating water piping
and pumps water through the strainers and the TCS HXs to a common discharge header.
The heat from TCS is removed in the HXs by non-ESW system and the heated water is
returned to the cooling tower through the circulating water piping.

The non-ESW system is arranged such that any two of three pumps can operate in
conjunction with any two of three TCS HXs to meet system flow requirements. One out
of two 100% capacity strainers is used. The pumps take suction from a common header
and the discharge flows from the HXs combine into a common discharge header.

Each heat exchanger is provided with two separate isolation valves and piping around the
heat exchanger for back flushing. One valve is located in the piping from the inlet of the
heat exchanger inlet isolation valve to the inlet of the heat exchanger discharge isolation
valve and the second valve is located in the piping from the outlet of the heat exchanaer
inlet isolation valve to the outlet of the heat exchanger discharge isolation valve. To
initiate manual back flush operation, both bypass valves are opened and the heat
exchanger isolation valves are closed. Cooling water flows from the discharge side into
the heat exchanger and discharged from the heat exchanger inlet side to the service
water discharge header.

The temperatures in the system are moderate and the fluid pressure in the system is kept
higher than the above saturation conditions at all locations in the system. This along
with the control of valves and other design features of the system arrangement minimizes
the potential for transient water hammer.

The non-ESW system operates during all modes of normal power operation.

The design of this system is based on the design service water temperature of 88.5 °F
and the design pressure of 100 psig. The TCS water in the heat exchanger is
maintained at a higher pressure than the non-ESW system so leakage of non-ESW water
into the TCS does not occur, thereby preventing TCS contamination.

9.2.9.2.2 Component Description

Tier 2 9.2-37 Revision 2

9.2.9-7



ATTACHMENT 3
US-APWR Design Control Document9. AUXILIARY SYSTEMS

Table 9.2.9-1 Non-ESW System Component Parameters

Non-ESW Pump
Quantity 3
Type Horizontal, centrifugal, single stage
Rated flow, gal/min 13,500
Head at rated flow, feet 90

Non-ESW Strainer
Quantity 2
Type Vertical, Cylinder, self cleaning
Mesh size, inch 0.125
Rated flow, gal/min 27,000

I

Tier 2 9.2-62
9.2.9-8

Revision 2


