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QUESTIONS for Health Physics Branch (CHPB)

11.02-1

Staff review of DCD Tier 2 (Rev 1), Section 11.2 indicates insufficient information is
provided in regards to the stainless-steel liner design in cells/cubicles and housed tanks,
equipment, and pumps of the LWMS for compliance with 10 CFR 20.1301; 10 CFR
20.1302; 10 CFR 20.1406; 10 CFR 20, Appendix B, Table 2, Column 2; 10 CFR 50.34a;
10 CFR 50.36a; 10 CFR 50, Appendix I; and 10 CFR 50, Appendix A, GDC 60 and GDC
61. Section 11.2.1.4 states, "cubicles where the radioactive liquid is stored are curbed
and are lined up to a wall height equivalent to one full tank volume of liquid for that tank."
The liner system of these cubicles is described to serve as a barrier to minimize
contamination of the facility, environment, and groundwater. Further, Section 11.2.2.2.2
states, "cells/cubicles housing tanks that contain significant quantities of radioactive
material are lined with stainless steel to a height sufficient to hold the tank contents in
the event of tank failure." Although Tables 11.2-2 and 11.2-3 present some design
information on tanks and sources having radioactive liquid waste inflow into the LWMS,
the actual tanks, equipment, and pumps associated with stainless-steel liners are not
identified. Please address the following items and revise the DCD to include this
information.

1. Define "significant” quantities of radioactive materials for housing tanks in lined
curbed cells/cubicles.

2. ldentify all tanks used for storing and processing radioactive liquids that are
housed in lined curbed cells/cubicles. Justify any tanks not housed in lined
curbed cells cubicles.

3. Identify all equipment and pumps from Section 11.2.2.1 used for storing and
processing radioactive liquids that are housed in lined curbed cells/cubicles.
Justify any equipment and pumps not housed in lined curbed cells/cubicles.

4. Provide information on the design and radioactive material inventory of the boric
acid tank described in Section 11.2.3.2 as a tank that contains a "large amount of
radioactivity."

11.02-2

Staff review of DCD Tier 2 (Rev 1), Section 11.2 indicates insufficient information is
provided in regards to conformance equipment codes and the preoperational test for
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stainless-steel liners in cell/cubicles used for storing and processing radioactive liquids
for compliance with 10 CFR 20.1301; 10 CFR 20.1302; 10 CFR 20.1406; 10 CFR 20,
Appendix B, Table 2, Column 2; 10 CFR 50.34a; 10 CFR 50.36a; 10 CFR 50, Appendix
I; 10 CFR 50, Appendix A, GDC 60 and GDC 61; and 10 CFR 52.47(b)(1). Section 11.2,
Table 11.2-1 presents RG 1.143 equipment codes for LWMS components such as
pressure vessels, tanks, pumps, piping and valves, flexible hoses and connections,
filters, and ion exchange columns. However, codes for the design and construction,
materials, welding, and inspection and testing of stainless-steel liners in cells/cubicles
used to minimize contamination of the facility, environment, and groundwater are not
provided. Additionally, the test for stainless-steel liners associated with the ITP as part of
the initial plant start-up is not provided. Please address the following items and revise
the DCD to include this information.

1. Provide the conformance equipment codes for stainless-steel liners in
cells/cubicles, or justify their exclusion.

2. Provide the ITAAC to ensure that construction of stainless-steel liners in
cells/cubicles is complete and acceptable, or justify their exclusion.

11.02-3

DCD Tier 2 (Rev 1), Section 11.2.1.6 discusses a provision for a mobile system or
temporary equipment for liquid radioactive waste processing that may be installed in the
auxiliary building at the discretion of facility operation. The mobile system or temporary
equipment for liquid waste processing is not included in the LWMS which is designed
with permanently installed equipment. Although COL item 11.2(1) for a mobile system or
temporary equipment is presented in Section 11.2.4, there is no explicit statement in
Section 11.2.1.6 to direct the COL applicant to take responsibility for this information
item. Please include a statement for the COL applicant to address this information item
in the discussion of Section 11.2.1.6. Also, please include a similar statement in the
relevant section of the DCD for the COL applicant to address COL item 11.2(2) in
Section 11.2.4.

11.02-4

DCD Tier 2 (Rev 1), Section 11.2, Table 11.2-14 presents some input design parameters
and values used in the LADTAP Il computer code and resulting individual annual
population pathway doses (mrem/yr) from liquid radioactive effluents in Table 11.2-15.
Staff review indicates insufficient information is provided to independently confirm the
calculated individual annual population pathway doses for compliance with 10 CFR
20.1301; 10 CFR 20.1302; 10 CFR 50.344a; 10 CFR 50.36a; 10 CFR 50, Appendix I; and
10 CFR 50, Appendix A, GDC 60 and GDC 61. Please address the following items and
revise the DCD to include this information.
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1. Provide the basis for all design parameters and values used in the LADTAP I
code calculation. Include value derivations and references (e.g., pointer to FSAR
section or table, RG 1.109 table, etc.).

2. Provide the LADTAP Il code input/output files used to calculate the liquid effluent
doses in Table 11.2-15.

11.02-5

DCD Tier 2 (Rev 1), Section 11.2.1.2, first bulleted paragraph, please check the
applicability of the pointer to Table 11.2-1 on RG 1.143 equipment codes to describe the
capacity, redundancy, and flexibility attributes for LWMS design criteria.

11.02-6

Staff review of DCD Tier 2 (Rev 1), Sections 11.2.3.2 and 2.4.13, and MHI’s response to
RAI (Rev 0), Question 11.01-2 indicate insufficient information is provided in regards to
the liquid radwaste tank failure analysis for compliance with 10 CFR 20, Appendix B,
Table 2, Column 2; 10 CFR 20.1406; 10 CFR 50.34a; 10 CFR 50.36a; 10 CFR 50,
Appendix A, GDC 60 and GDC 61; and 10 CFR 50, Appendix I. Pursuant to SRP
Sections 11.2 and 2.4.13, and BTP 11-6, the staff requests this information to evaluate
the basis and assumptions used in developing the source term, radionuclide distributions
and concentrations to ensure that the highest potential radioactive material inventory
associated with normal operation and anticipated operational occurrences is selected for
liquid effluents processed by the LWMS, and to determine whether the failed tank and its
components will result in the highest radionuclide concentrations at the nearest potable
water supply located in an unrestricted area. Please address the following items and
revise the DCD to include this information.

1. Inresponse to the staff's question, MHI provided an evaluation to exclude Tc-99
from primary and secondary coolant concentrations based on: 1) core inventories of
Tc-99 (2.3E+3 Ci), 1-129 (5.6 Ci), and Cs-137 (1.9E+5 Ci) calculated by the ORIGEN
code; 2) effluent concentration limits (ECLS) of Tc-99 (6E-5 mCi/ml) and Cs-137 (1E-
6 mCi/ml) in 10 CFR 20, Appendix B, Table 2, Column 2; and 3) a dose
consequence of Tc-99 in comparison to Cs-137 from radiological half-lives, core
inventories, and ECLs assuming a 365 day travel time and no retarding effect due to
radionuclide deposition.

The dose consequence analysis for liquid radwaste system failures must consider
the most adverse contamination in groundwater (SRP 2.4.13) and the radionuclides
selected for the source term and total inventory should include those that have the
highest potential exposure consequences to users of water resources, including
long-lived fission and activation products and environmentally mobile radionuclides
(BTP 11-6).

Because Tc-99 and I-129 move readily with groundwater and Cs-137 movement is
highly retarded due to interactions with soil and hydrological travel times to
unrestricted areas are typically much longer than 1 year, please include the Tc-99



11.02-7
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and 1-129 concentrations in the tank failure analysis in Section 11.2.3.2, or justify
their exclusion in an evaluation which considers the environmental (fate and
transport) characteristics of Tc-99, 1-129, and Cs-137.

In Section 11.2.3.2, fully describe the approach used to demonstrate that liquid
radioactive effluents processed by the LWMS released into the surface or ground
water from an assumed tank failure comply with the radionuclide concentrations in
10 CFR 20, Appendix B, Table 2, Column 2 (under the unity rule) and TEDE of 50
mrem/yr.

(a) Provide details of the calculations in developing the radioactive source term as
radionuclide distributions and concentrations for the tank inventories. Provide
the basis for all design parameters and values used. Include value derivations
and references (e.g., pointer to applicable FSAR section or table, etc.).

(b) Provide the tank inventories evaluated and identify the tank selected to contain
the highest inventory for the tank failure analysis.

(c) Provide the basis for Note 1 in Table 11.2-17 to exclude radionuclides with
concentrations less than 1E-3 in fraction of the ECL from the total inventory of
the failed tank.

(d) Discuss the equipment malfunction analysis in Table 11.2-18 (Sheets 1 and 2)
not described in Section 11.2.

(e) Provide the basis for the assumed dilution of 4.4E+10 gallons of water.

() Describe any credit applied in the use of engineered design features for
mitigating radiological consequences of the tank failure.

(g) Provide the resulting radionuclide concentrations at the receptor location.

DCD Tier 2 (Rev 1), Section 11.2, Tables 11.2-10 and 11.2-11 present calculated
expected and maximum annual liquid radionuclide releases (Ci/yr) from some input
design parameters and values in Tables 11.2-7 and 11.2-9 used in the PWR-GALE
computer code. The resulting calculated annual liquid radionuclide releases are
compared to 10 CFR 20 Appendix B liquid effluent concentration limits in Tables 11.2-12
and 11.2-13. Staff review indicates insufficient information is provided to independently
confirm the calculated annual liquid radionuclide releases for compliance with 10 CFR
20.1302; 10 CFR 20, Appendix B, Table 2, Column 2; 10 CFR 50, Appendix I; 10 CFR
50.344a; and 10 CFR 50, Appendix A, GDC 60. Please address the following items and
revise the DCD to include this information.

1.

Provide the basis for all values and assumptions used in the PWR-GALE code
calculation of expected and maximum annual liquid radioactive releases in Table
11.2-7. Include value derivations and references (e.g., pointer to applicable FSAR
section, NUREG-0017, etc.).

Provide the PWR-GALE code input/output files used to calculate the expected and
maximum annual liquid radionuclide releases in Tables 11.2-10 and 11.2-11.



