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ATTENTION: Document Control Desk Direct fax: 412-374-5005

Washington, D.C. 20555 e-mail: sisk1rb@westinghouse.com

Yourref: Docket No. 52-006 -
Ourref: DCP/NRC2330

December 23, 2008

Subject: AP1000 Responses to Requests for Additional Information (SRP16)

Westinghouse is submitting responses to the NRC request for additional information (RAI) on SRP
Section 16. These RAI responses are submitted in support of the AP1000 Design Certification
Amendment Application (Docket No. 52-006). The information included in the responses is generic and
is expected to apply to all COL applications referencing the AP1000 Design Certification and the AP1000
Design Certification Amendment Application.

Responses are provided for the following RAIs:

RAI-SRP16-CTSB-09
RAI-SRP16-CTSB-63

Questions or requests for additional information related to the content and preparation of this response
should be directed to Westinghouse. Please send copies of such questions or requests to the prospective
applicants for combined licenses referencing the AP1000 Design Certification. A representative for each
applicant is included on the cc: list of this letter.

Very truly yours,
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Robert Sisk, Manager
Licensing and Customer Interface
Regulatory Affairs and Standardization
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AP1000 TECHNICAL REPORT REVIEW

Response to Request For Additional Information (RAI)

RAI Response Numbebr: RAI-SRP16-CTSB-09
Revision: 0

Question:
TS 3.4.8, Minimum RCS Flow. Technical Report (TR) 80.

Revise LCO 3.4.8 and related information in TS bases B 3.4.8 to reflect the RNS pump
operation including a justification that the affected RCS volume is well mixed under this
configuration. Also, list FSAR Section 15.4.6 as a reference in the TS bases B 3.4.8.

AP1000 TS 3.4.8 is used to establish a minimum RCS flow rate through the reactor core in
support of boron dilution event during plant shutdown at Mode 5. 10CFR50.36(d)(2)(ii) requires
an LCO to be established for "a process variable, design feature, or operating restriction that is
an initial condition of a design basis accident or transient analysis." The fifth bullet paragraph of
Section 15.4.6.2.2 is being revised under TR 80 to allow for an alternate equipment lineup (e.g.
using RNS pumps versus one RCP, to maintain the minimum RCS flow required in Mode 5
under TS 3.4.8. No change to TS 3.4.8 or the associated bases B 3.4.8 is being proposed to
account for this alternate equipment lineup. ‘

Westinghouse Response:
No changes are required to TS 3.4.8, TR80, or DCD 15.4.6.2.2.

Technical Specification LCO 3.4.8 establishes the minimum RCS flow rate through the reactor
core during Mode 5 conditions, and the LCO correctly reflects only credit for core mixing flow
provided by the reactor coolant pump (RCP) as the basis for boron dilution accident protection.

As noted in the Applicability statement for TS 3.4.8, this core flow requirement is applicable in
Mode 5 conditions with unborated water sources not isolated from the RCS.

The unborated water sources will be isolated from the RCS in Mode 5 prior to securing the last
operating RCP during the plant cooldown and can not be un-isolated until at least one RCP is
operating during a plant startup.

Therefore, credit is not required for any core mixing flow provided by the normal residual heat
removal system (RNS) pumps since the boron dilution event is prevented by the TS applicability
statement, which is reflected in plant operating procedures.

The RNS pumps and RCP(s) operate in parallel during the RCS cooldown and heatup, until the
RCPs are all secured. But prior to securing the last RCP in Mode 5 during a plant shutdown

. ' ' . RAI-SRP16-CTSB-09
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AP1000 TECHNICAL REPORT REVIEW

Response to Request For Additional Information (RAI)

(which can be'anywhere between about 160°F down to about 125°F or lower), the boron dilution
water sources are isolated, and remain so throughout Mode 6 as well, as specified in TS 3.9.2,

During a plant startup / heatup, the dilution sources must remain isolated to preclude a boron
dilution accident until the first RCP is started.

The RCP flow alone provides adequate mixing for a boron dilution event and is the only mixing
. flow source credited in safety analyses during Mode 5 conditions.

The AP1000 safety analysis text.in DCD 15.4.6.2.2 includes the following bulleted item in
question:

e . Atleast one reactor coolant pump will be normally operating during plant operation in
Mode 5. It may be possible under some conditions, however, to operate the plant in
Mode 5 with no reactor coolant pumps operating. For this reason, the mixing volume
assumed for the analysis in Mode 5 will include the reactor coolant loop and normal
residual heat removal system volumes that are being act/vely mixed by the residual
heat removal system pumps

The intent of the first two sentences is to indicate that under certain conditions in Mode 5 there
may be no RCP operating. The RCPs are secured based on first meeting the specified TS
applicability conditions by isolating dilution sources before they are stopped.

The boron dilution mixing comment in the second sentence of this bullet was intended only to
identify the basis for the minimum RCS mixing volume that was considered for the safety
analysis case being evaluated, as a limiting mixing volume for that sensitivity case. This is a
conservative mixing volume for the purposes of the analysis and does not reflect any operating
plant mixing volume with an operating RCP, which is the entire RCS water volume that is larger
than the identified sensitivity case. This comment is made to define the basis for the
conservative mixing volume specified in the second bullet of this same DCD subsection of
2592.5 cubic feet.

While operating in the reduced RCS inventory (mid-loop) condition specified in these two bullets
with the dilution sources are isolated, RNS mixing flow is not credited in safety analyses.

With a single RCP operating at its minimum speed, the anticipated RCP flow is approximately
17,000 gpm and the core flow is approximately 11,000 gpm, which is above the 3,000-gpm
minimum required core mixing flow established in the response to RAI 440.106 and discussed
in the response to RAl SRP16-CTSB-62.

| \ | . RAL-SRP16-CTSB-09
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AP1000 TECHNICAL REPORT REVIEW

Response to Request For Additional Information (RAl)

Desigln Control Document (DCD) Revision:
None

PRA Revision:

None

Technical Report (TR) Revision:

None

RAI-SRP16-CTSB-09
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AP1000 TECHNICAL REPORT REVIEW

Response to Request For Additional Information (RAI)

RAI Response Number: RAI-SRP16-CTSB-63
Revision: 0

Question:
TS 3.9.1 Boron Concentration

Provide an explanation for why the third paragraph of the STS Bases, Background section was
not used and the reference to GDC 26 was deleted, to be consistent with the STS's.

- The Bases for the STS's LCO 3.9.1 "Boron Concentration" Bases page B 3.9.1-1, the third
paragraph regarding compliance with GDC discusses the necessity of the Chemical Volume
and Control System as the one providing the ability to maintain the proper boron concentration.
This paragraph was deleted from LCO 3.9.1 Bases page 3.9.1-1 along with the reference to
GDC 26. GDC 26 was not included in the References section on Bases page 3.9.1-3.

3

Westinghouse Response:

Westinghouse did not include the third paragraph of the STS Bases (shown below) because of
the technical differences between the standard [active] Westinghouse plant design and the
passive AP1000 plant design.

GDC 26 of 10 CFR 50, Appendix A, requires that two independent reactivity control
systems of different design principles be provided (Ref. 1). One of these systems must
be capable of holding the reactor core subcritical under cold conditions. The Chemical
and Volume Control System (CVCS) is the system capable of maintaining the reactor
subcritical in cold conditions by maintaining the boron concentration.

The information in the STS Bases paragraph relative to holding the reactor core subcritical
under cold conditions [Mode 5 cold shutdown] is not applicable to the passive processes in
AP1000 that satisfy the Mode 4 safe shutdown conditions for RCS temperatures between 200°F
and 420°F since passive heat removal results in steam venting so that the RCS temperatures
remain above 200°F. This safe shutdown condition was approved by the NRC in Subsection
7.4.1 of the AP1000 FSER (NUREG-1793), as less than 420°F.

Additionally, the AP1000 CVS [comparable to the standard plant CVCS] does not provide the
safety-related source of borated water for these refueling water volumes. The safety-related
water source for AP1000 refueling operations is the IRWST, which is already mentioned in the
fourth paragraph of the Bases Background Section, so retaining a separate paragraph to
indicate the IRWST is redundant.

RAI-SRP16-CTSB-63
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AP1000 TECHNICAL REPORT REVIEW

Response to Request For Additional Information (RAI)

GDC 26 of 10CFR20, Appendix A requirements for two independent reactivity control systems
remains applicable for and is satisfied by the AP1000 design. Therefore, the Bases for TS 3.9.1
~ will be revised to include this sentence and GDC 26 will be added as Reference 3.

Design Control Document (DCD) Revision:

See attached changes to DCD RevAision 17.

PRA Revision:

None

Technical Report (TR) Revision:

None

RAI-SRP16-CTSB-63
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AP1000 TECHNICAL REPORT REVIEW

Response to Request For Additional Information (RAI)

Boron Concentration
B391

B 3.9 REFUELING OPERATIONS .

B 3.9.1 Boron Concentration

BASES

BACKGROUND The limit on the boron concentration of the Reactor Caoolant System
(RCS), the refueling cavity, and the transfer tube during refueling ensures
that the reactor remains subcritical during MODE 6. Refueling boron
concentration is the soluble boron concentration in the coolant in each of
these volumes having direct access to the reactor core during refueling.

The soluble boron concentration offsets the core reactivity and is
measured by chemical analysis of a representative sample of the coolant
in each of the volumes. The refueling boron concentration limit is
specified in the COLR. Plant procedures ensure the specified boron
concentration in order to maintain an overall core reactivity of kg < 0.95
during fuel handling with control rods and fuel assemblies assumed to be
in the most adverse configuration {least negative reactivity) allowed by
procedures.

GDC 26 of 10 CFR 50, Appendix A, requires that two independent

reactivity control systems of different design principles be provided
(Ref. 3). One of these systems, the Passive Core Cooling System {(PXS)

is capable of holding the core subcritical under safe shutdown conditions
as described in DCD Section 7.4.

The reactor is brought to shutdown conditions before beginning
operations to open the reactor vessel for refueling. After the RCS is
cooled down and depressunzed, the vessel head is unbolted and slowly
removed. The refueling cavity and the fuel transfer canal are then
flooded with borated water from the In-containment Refueling Water
Storage Tank (IRWST) by the use of the Spent Fuel Pool Cooling

. System (SFS).

During refueling, the water volumes in the RCS, the fuel transfer canal
and the refueling cavity are contiguous. However, the soluble beron
concentration is not necessarily the same in each volume. If additions of
boron are required during refueling, the Chemical and Volume Control
System (CVS) provides the borated makeup.

The pumping action of the Normal Residual Heat Removal System (RNS)
in the RCS, the SFS pumps in the spent fuel pool and refueling cavity,
and the natural circulation due to thermal driving heads in the reactor
vessel and refueling cavity mix the added concentrated boric acid with the
water in the fuel transfer canal. The RNS is in operation during refueling
to provide forced circulation in the RCS, while the SFS is in operation to
cool and purify the spent fuel pool and refueling cavity. Their operation
assists in maintaining the boron concentration in the RCS, the refueling

AP1000 B391-1 Amendment 0
Revision 17
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AP1000 TECHNICAL REPORT REVIEW

Response to Request For Additional Information (RAI)

Boron Concentration
B39.1

BASES

ACTIONS (continued)

In determining the required combination of boration flow rate and
concentration, no unique design basis accident (DBA) must be satisfied.
The only requirement is to restore the boron concentration to its required
value as soon as possible. In order to raise the boron concentration as
soon as possible, the operator shall begin boration with the best source
available for plant operations.

Once boration is initiated, it must be continued until the boron
concentration is restored. The restoration time depends on the amount of
boron that must be injected to reach the required concentration.

SURVEILLANCE SR 39.1.1

REQUIREMENTS
This SR verifies that the coolant boron concentration in the RCS, the
refueling cavity and the fuel transfer canal is within the COLR limit. The
boron concentration of the coolant in each volume is determined
pericdically by chemical analysis.

A minimum Frequency of once every 72 hours is a sufficient interval to
verify the boron concentration. The surveillance interval is based on
operating experience, isolation of unborated water sources in accordance
with LCO 3.9.2, and the availability of the source range neutron flux
monitors required by LCO 3.9.3.

REFERENCES 1. Chapter 15, “Accident Analysis.”

2. NS-57.2, ANSI/ANS-57.2-1983, Section 6.4.2.2.3, American Nuclear
Society, American National Standard, “Design Requirements for
Light Water Reactor Spent Fuel Storage Facilities at Nuclear Power
Plants,” 1983.

3. 10 CFR 50, Appendix A, GDC 26

AP1000° B391-3 Amendment 0
; Revision 17

RAI-SRP16-CTSB-63
Westinghouse Page 4 of 4




