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Mr. Michael Raddatz, Sr. Project Manager
Enrichment and Conversion Branch

Fuel Facility Licensing Directorate

Division of Fuel Cycle Safety and Safeguards
Office of Nuclear Material Safety and Safeguards
Attention: Document Control Desk

U.S. Nuclear Regulatory Commission
Washington, D.C. 20555-0001

Portsmouth Gaseous Diffusion Plant (PORTS)
Docket No. 70-7002; Certificate No. GDP-2
Response to Request for Additional Information on Amendment Request GDP 08-0020

Dear Mr. Raddatz:

The purpose of this letter is to. respond to your October 14, 2008 correspondence (TAC NO. 1.32459)
requesting some additional information .in regards to USEC’s Certificate Amendment Request (CAR)
descrlbed in GDP 08-0020, dated August 18, 2008.

USEC’s response to your specific questions is provided in the attached enclosure.

Should you have any questions or require additional information, please contact me at (301) 564-3250.
There are no new commitments in this submittal.

Sincerely,

S. A |

Steven A. Toelle
Director, Regulatory Affairs

Reference: Correspondence from Michael Raddatz (NRC) to Steven A. Toelle (USEC),
dated October 14, 2008, Request For Additional Information on Certificate
Amendment Request (GDP 08-0020), Revision To Technical Safety
Requirement Table 3.2.2-1, ON-Site Functional Staffing Requirements (TAC
NO. L32459)

Enclosure: Response to Request for Additional Information on USEC’s Certificate
Amendment Request GDP 08-0020

cc: D. Hartland, Sr. Fuel Facility Inspector, NRC Region II
J. Henson, Chief, Fuel Facility Inspection, NRC Region II
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Response to Request for Additional Information on
USEC’s Amendment Request GDP 08-0020

NRC Question RP-1:

In accordance with 10 CFR 20.1501, explain what surveillance and monitoring will continue to
occur after a facility is placed in “cold shutdown.” In the description of “cold shutdown,” it is
unclear whether all gaseous UF; will be removed to a negative level prior to ceasing monitoring
and surveillance. Please clarify the time frame for removing hazards from the process when
placing it in “cold shutdown” and discontinuing monitoring and surveillance. Also clarify what is
meant by “negative” level.

USEC’s Response:

USEC intends to remain in compliance with appropriate CFR, TSR, SAR, etc.
requirements whether or not there is a cascade operator stationed at all times in the
facility through effective work force utilization. As such, the Radiation Protection
program as described in SAR 5.3 will be maintained in “cold shutdown” facilities still
leased to USEC.

As a point of clarity, the CAR statement related to ceasing the performance of
surveillance and maintenance after a facility is placed in “cold shutdown” was
specifically directed to those activities determined to have been necessary for ensuring
the ability to restart the cascade cells and not actions required to maintain regulatory
compliance. Gaseous UFg in the cold shutdown cascade cells is reduced to a UFg
negative or “negative” level. SAR 3.1.1.4.1.4 defines a UF4 negative as a condition in
which a reduction of the UF4 concentration for a given system has been evacuated and/or
diluted to less than 20 parts per million (ppm) at a system pressure of 1.0 psia or less than
an equivalent concentration, based on system pressure. As noted in the CAR, all the cell
equipment in a cascade facility will be have been moved into Mode VI (cold shutdown
status) prior to not maintaining an operator at all times in the facility.

In addition to the cell equipment being at a UF; negative any solid uranium deposits will
have been reduce to quantities below an individually always safe mass.

NRC Question RP-2:

The amendment request states that this primarily affects only the X-330 and X-333 process
facilities, yet the proposed Table 3.2.2-1 includes Mode VI as an operation mode for the X-342,
X-343, and X-344 facilities as well. What is the plan for those additional facilities for which
mode VI is listed?



Enclosure
GDP 08-0028
Page 2 of 2

Response to Request for Additional Information on
USEC’s Amendment Request GDP 08-0020

USEC Response:

The situation of having a facility in which an operational mode “shutdown” that requires
continual operator presence only exists for the X-326, X-330 and X-333 cascade
facilities. For the X-342, X-343 and X-344 facilities, Mode VII addresses the shutdown
condition of the facilities.

NRC Question RP-3:

You state that this change will be effective when all building cell operating equipment has been
shutdown. Please provide a list of other types of activities that will continue to take place within
these buildings after continuous operator presence is no longer required.

USEC Response:

The majority of future activities will be related to the ultimate preparation of the facility
for de-leasing as requested by DOE. USEC at this time can only speculate as to the full
scope of these activities. However, in general, such activities could involve risk
mitigation of uranium contamination and HF in cascade equipment, mitigation of
hazardous material (e.g. lube oil, PCBs, etc.) and mitigation of security risks associated

- with classified materials. USEC has plans to remove as necessary shutdown equipment as
operating spares for use at the Paducah plant.



