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U. S. Nuclear Regulatory Commission
Attention: Document Control Desk
One White Flint North
11555 Rockville Pike
Rockville MD 20852-2738

South Texas Project
Units 3 and 4

DocketNos. 52-012 and 52-013
Response to Requests for Additional Information

Attached are responses to NRC staff questions included in Request for Additional Information
(RAI) letter numbers 34, 39, and 52, related to COLA Part 2 Tier 2 Sections 2.4S and 2.5S. This
submittal includes responses to the following RAI questions:

02.04.05-4 02.04.12-23 02.05.04-12

When a change to the STP 3&4 COLA is indicated, the change will be incorporated into the next

routine revision of the COLA following NRC acceptance of the RAI response.

There are no commitments in this letter.

If you have any questions regarding the attached responses, please contact me at (361) 972-4626,
or Bill Mookhoek at (361) 972-7274.

I declare under penalty of perjury that the foregoing is true and correct.

Executed on / (..jZp
Greg Gibson
Manager, Regulatory Affairs'
South Texas Project Units 3 & 4

ccc

Attachments:
1. Question 02.04.05-4
2. Question 02.04.12-23
3. Question 02.05.04-12
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RAI 02.04.05-4:

QUESTION:

(a) Explain how SLOSH MOM water level predictions were extrapolated to account for PMH
conditions. (b) Is the PMH used in this extrapolation the same as the one used in the SURGE
analysis to estimate PMSS at the coast near Matagorda, Texas? (c) How was it verified that the
extrapolation is valid and conservative? (d) Discuss the conservatism in choosing the PMH
forward speed listed in Table 2.4S.5-2.

RESPONSE:

In response to item (a), SLOSH water level predictions were based on the following
approximation:

z = -1.3542E-05*(AP) 3 + 1.1 875E-03*(AP) 2 + 3.1417E-01 *(AP) - 3.7 (1)

where z is the Maximum of Maximum (MOM) water surface elevation due to storm surge and
AP is the difference between peripheral pressure and central pressure. This approximation is
based on a least-squares polynomial fit of the predicted water surface elevations at node {21,62}
in the 2007 SLOSH Display CD-Rom (Reference 1). The approximation was developed using
SLOSH output for basin psx ("Matagorda") for hurricanes of Category 1 through Category 5
(Table 1). Node {21,62} is a cell in the Lower Colorado River to the east of the STP 3 & 4 site.
This node was chosen since the STP 3 & 4 site was dry for all modeled hurricanes.

The data used for developing Eq. (1) is shown in Table 1. The MOM water surface elevations
for cell node {21,62} in basin psx (Reference 1) is based on the maximum of the Maximum
Envelope of Water (MEOW) data and a pressure difference of 20 millibars (mbar) multiplied by
the hurricane category (i.e., AP=20 mbar x hurricane category). The MEOW data is derived
from a composite of SLOSH runs developed for the 2007 SLOSH Display CD-Rom.

Table 1. MOM water surface elevations and corresponding MEOW scenarios from Reference 1.

Hurricane Forward Wind Water Surface
Category AP (mbar) Speed (mph) Direction Elev. (ft)

1 20 5 N and NNE 3.1
2 40 15 NNW 9.3
3 60 15 NNW 17.4
4 80 15 NNW 21.5
5 100 15 NNW and NW 26.2

In response to item (b), the PMSS estimate for SURGE was based on PMH conditions described
in Subsection 2.4S.5.1 and Table 2.4S.5-2. As discussed in item (a), the SLOSH extrapolation is
based on the approximation between the MOM water surface elevation and the difference
between peripheral pressure and central pressure of the hurricane (AP) (Table 1). The SLOSH
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approximation was not adjusted to match the upper limit of PMH forward speed of 20 knots
described in Subsection 2.4S.5.1. In addition, the radius of maximum wind is not an input
parameter of the SLOSH model and the SLOSH model extrapolation.

In response to item (c), validation of the extrapolation requires testing the results against another,
more conservative method. As stated in Rev 0 of Subsection 2.4S.5.2.4, "the PMSS at STP 3 &
4 predicted by SLOSH, with the sea level adjustments, is 31.1 feet MSL. This value is more
conservative than the SURGE estimate of 24.29 feet MSL at STP 3 & 4." For coastal locations,
the SURGE model is considered conservative as discussed in NUREG-0933 (Reference 2).

In response to item (d), the forward speeds for the PMH that are shown in Table 2.4S.5-2 are
based on data from Reference 2.4S.5-1 (p. 196). The selection of the upper limit of the forward
speed is based on a comparison of the Standard Project Hurricane (SPH) and the Probable
Maximum Hurricane (PMH), which are defined in Sections 1.2.1 and 1.2.2 of Reference 2.4S.5-
1 (p. 2). Substituting "forward speed" for the variable "T" in Reference 2.4S.5-1 (p. 200), "the
[Standard Project Hurricane] (SPH), although an intense hurricane, is substantially weaker than
the PMH. Weaker hurricanes in general are known to travel within a broader range of forward
speed. Therefore, the SPH should have a larger overall range in forward speed than the PMH.
Thus, we are justified in setting the upper limit of forward speed for the SPH higher than the
upper limit of forward speed for the PMH. We recommend a value of 25 kt (46 km/hr) for the
SPH upper limit of forward speed for the Gulf coast. This is 5 kt (9 km/hr) faster than the upper
limit of PMH forward speed along the Gulf coast."

In addition, a list of major hurricanes impacting the Texas Coast from 1900 to 2005 is provided
in Table 2.4S.5-1. Hurricane tracks and locations in six-hour intervals are provided in Reference
2.4S.5-6. For the ten major hurricanes that have impacted the Texas Coast since .the publication
of Reference 2.4S.5-1 in 1979, none of these hurricanes has had a forward speed over 20 knots in
the Gulf of Mexico (Reference 2.4S.5-6). Therefore, for assessing the PMH at inland locations
such as STP 3 & 4, the upper limit of the forward speed of 20 knots as defined by NWS 23
(Reference 2.4S.5-1) is considered conservative.

No COLA revision is required as a result of this RAI response.

References:

1. "SLOSH Display CD-Rom," 2007, SLOSH: Sea, Lake, and Overland Surge from Hurricanes,
Version 1.42 released on March 21, 2007, National Oceanic and Atmospheric
Administration.

2. NUREG-0933, "A Prioritization of Generic Safety Issues - Item C-14: Storm Surge Model
for Coastal Sites (Rev. 1)," Nuclear Regulatory Commission, 2007. Available at
http://www.nrc.gov/reading-rm/doc-collections/nuregs/staff/sr0933/sec2/c l4rl .html,
accessed July 31, 2008.
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RAI 02.04.12-23:

OUESTION:

In FSAR Section 2.4. 12.3.3, Plant Groundwater Use and Effects, the statement "Based on these
estimates, additional groundwater wells will be required to satisfy site demands." appears to
conflict with statements in the ER where adherence with the existing groundwater use permit and
use of existing wells is stressed (e.g., see ER Sections 2.3.2.2.1, 4.2.2, and 5.2.2.2). Will there be
new additional wells or not? The statement "As part of the detailed engineering for the STP 3
and 4, the impact of groundwater pumping in the Deep Aquifer will be evaluated ... " makes it
appear the future use of a greater groundwater resource is undecided and will remain undecided
during the COL review process. The last sentence of FSAR Section 2.4S. 12.5 begins "The
groundwater supply wells to be installed for STP 3 and 4 ... " and implies a decision has been
made. Please clarify. Also, if new wells are to be installed, provide the estimated number,
location, and pumping rates so that effects can be estimated.

RESPONSE:

As stated in ER section 4.2.2, STPNOC has determined that STP 3 & 4 under normal conditions
can be constructed using the approximate 1060 gpm remaining under the site's existing
groundwater permit. However, preliminary estimates indicate that additional well water capacity
will be required to meet peak operational demand with sufficient operating margin.
Operationally, the projected combined groundwater consumption listed in the ER and FSAR
tables represents continuous usage at maximum consumption, and is, therefore, a conservative
upper bound. The well water system will be sized to accommodate an anticipated peak usage in.
consideration with available and planned storage capacity. STPNOC's groundwater usage
permit with the Coastal Plains Groundwater Conservation District will be amended prior to plant
startup to support the additional wells.

Table 2.4S. 12-2 from the STP Units 3 & 4 FSAR lists a total capacity from the five existing STP
production wells. Three of the existing production wells yield 500 gpm each. The remaining
two wells yield 200 and 250 gpm. Assuming a new well yields 500 gpm, preliminary estimates
indicate that two additional wells are needed to meet anticipated peak demand while also
insuring an adequate margin for well water system maintenance activities. These wells would
pump from the Deep Aquifer within the Beaumont Formation. To minimize the potential for
subsidence in the area of safety-related structures at Units 3 & 4, as well as Units 1 & 2, no
sustained pumping will be permitted within 4000 feet of these structures. Based on this
requirement, groundwater wells Can be located within the STP property boundary in areas west
and northwest of Units 3 & 4, and northeast of Units 1 & 2 while maintaining the required
separation distances between wells. Alternatively, additional wells could be drilled on the east or
west sides of the MCR, at locations a mile or more south of existing Production Wells 6 and 7.
Test wells and. a detailed evaluation of the existing groundwater distribution system will be
required to determine the best locations and the number of additional production wells required
at STP to support operations.
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Paragraph 4 of FSAR Section 2.4. 12.3.3 will be revised as follows:

Based on these estimates, additional groundwater wells will be required to satisfy site
demands. Ahre, of he existing site proChL tiOn ei c Ield 50e0 gpmf e The I'renamg
to.Vo2wells yield 200 and 250 mpm. Assuming a new wellyields 500 pinw ell sill be
rcequiircd in order to mieet the anticipated pe ak plant d emand while also ii isuning, an' adequaite

margn fr wcll water systcni maintenance ictlivitic,, ~Spccific dectajll wýill he cst~lblished
duing'111O thdcfiled enierigfr ST UI Pts 3~ &S- 4. Theýse wells ýW[Lilc I)Iunp1) I'D thle
Deep Aqujier within the Beaumont Formation As with STP I & 2, it is expected that no
sustained pumping will be permitted within 4000 ft of the plant safety-related facility areas in
order to minimize the potential for regional subsidence resulting from lowering of the Deep
Aquifer zone potentiometric head. Based on this requirement, the location of the additional
groundwater wells required for expanded plant operations would most likely be located in the

cSýe, northwestern and or northeastern sections of the STP site gnd/or 1tcri'Itely•, in the
southeastern and southwestern site areas adjacent to the MCR.

/I
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RAI 02.05.04-12:

OUESTION:

According to the ABWR DCD (Chapter 2, "Site Characters"), the MINIMUM shear wave
velocity requirement for subsurface soil is 305 m/sec (1,000 ft/sec). Based on Section 2.5.4,
Figure 2.5 S. 4 - 39-44, shear wave velocities at multiple depths in the soil profiles are less than
1000 ft/sec below the foundation of seismic category I structures. Please discuss the shear wave
velocities for the site with respect to the ABWR DCD Tier 1 criteria.

RESPONSE:

The shear wave velocity at the site varies both horizontally, within a soil stratum, and vertically
with depth. Since the measured shear wave velocities do not meet the minimum value of 305
m/sec (1000 ft./sec.) required in the DCD, a Tier 1 departure is being prepared for NRC's
approval. A site-specific soil-structure interaction analysis will be performed to confirm that the
standard plant seismic responses for the Reactor and Control Buildings bound the results of site-
specific analysis. Site-specific soil parameters will be used for liquefaction analysis, settlement
calculations, bearing capacity calculations, lateral soil pressures, foundation springs for the mat
design, and any other analyses or calculations relatedto the foundation design.


