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MHI,

Attached please find the subject request for additional information (RAI). This RAI was sent to you in draft
form. The schedule we established for review of your application assumes technically correct and complete
responses within 30 days of receipt of RAIs. Please submit your RAI response to the NRC Document Control
Desk.

Thanks,

Jeff Ciocco
Office: T-7F14
New:Reactor Licensing
U.S. Nuclear Regulatory Commission
11555 Rockville Pike
Rockville, MD 20852-2739
301.415.6391
ieff.cioccoC@nrc.gov
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REQUEST FOR ADDITIONAL INFORMATION NO. 55-968 REVISION 0

8/21/2008

US-APWR Design Certification

Mitsubishi Heavy Industries

Docket No. 52-021

SRP Section: 03.07.04 - Seismic Instrumentation

Application Section: 3.7.4

RGS1 Branch

QUESTIONS

03.07.04-1

RG 1.12 states that the battery should be of sufficient capacity to power the
instrumentation to sense and record 25 minutes of motion over a period of not less than
the channel check test interval. RG 1.12 further states that this can be accomplished by
providing enough battery capacity for a minimum of 25 minutes of system operation at
any time over a 24-hour period, without recharging, in combination with a battery charger
whose line power is connected to an uninterruptable power supply or a line source that
is checked at least every 24 hours.

Section 3.7.4.2.3 of the DCD states that the seismic monitoring instrumentation system
is to be equipped with dedicated back-up batteries and charger in case of power outage
or power failure. However, the battery charging capabilities are not described. Please
provide additional information regarding the instrumentation battery charger.

03.07.04-2

Regulatory Position 4.1.1 of RG 1.166 states that the OBE response spectrum check is
performed using the lower of: 1) The spectrum used in the certified standard design, or;
2) A spectrum other than (1) used in the design of any Seismic Category I structure.

Section 3.7.4.1 of the DCD states that the OBE is exceeded if all three of following three
conditions are met: 1) Any calculation of CAV yields a value that is greater than 0.16 g-
second; (2) Ground motion ARS is higher than 0.2 g at frequencies between 2 and 10
Hz; and 3) Ground motion velocity response spectra is higher than 6 in./sec at
frequencies between 1 and 2 Hz. However, the applicant does not address how OBE
exceedance would be determined in the case of (2) of Regulatory Position 4.1.1 of RG
1.166. Please describe how COL applicants would determine OBE exceedance if a
spectrum, other than the spectrum used in the certified standard design, is used in the
design of a Seismic Category I structure and is lower than the certified standard design
response spectrum.
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