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MHI,

Attached please find the subject request for additional information (RAI). This RAI was sent to you in draft
form. The schedule we are establishing for review of your application assumes technically correct and
complete responses within 30 days of receipt of RAIs. However, RAI question 19-90 starting "The event trees
for internal events..." may be submitted in 60 days as requested. Please submit your RAI response to the
NRC Document Control Desk.

Thanks,

Jeff Ciocco
Office: T-7F14
New Reactor Licensing
U.S. Nuclear Regulatory Commission
11555 Rockville Pike
Rockville, MD 20852-2739
301.415.6391
ieff.ciocco@nrc.gov
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7/29/2008

US-APWR Design Certification

Mitsubishi Heavy Industries

Docket No. 52-021

SRP Section: 19 - Probabilistic Risk Assessment and Severe Accident Evaluation

Application Section: PRA

SPLA Branch

QUESTIONS

19-86

It is stated (DCD Section 19.1.3-"Special Design/Operational Features") that the residual
heat removal system (RHRS) piping is designed to withstand a higher pressure than
operating plants. This design feature was used in modeling interfacing systems LOCA in
the PRA. It was assumed that following a break of the reactor coolant system (RCS)
boundary at the RHRS suction or injection lines, the reactor coolant will flow to the
refueling water storage pit (located inside the containment) unless a break occurs at the
RHRS piping outside the containment. The probability that a break will occur at the
RHRS piping outside containment, given RHRS over-pressurization, was based on a
piping rupture rate of 1.5E-10/hr-ft. Even though the RHRS piping is designed to
withstand higher pressures than operating plants, this rupture rate is not applicable to
piping that may be pressurized above its design capability. Please provide information
that justifies the assumed rupture rate for over-pressurized RHRS piping. Also, please
summarize the interfacing systems LOCA risk evaluation in Chapter 19 of the DCD by
including (1) important results, (2) risk insights regarding the design and operational
features which contribute to the low risk associated with interfacing systems LOCA, and
(3) key assumptions made in the analysis.;

19-87

The initiating event categories, with their respective frequencies, are listed in Table 19.1-
2 of the DCD. The frequency of each category is listed without any information about its
uncertainty (e.g.,error factor). Error factors associated with these frequencies, with the
exception of the total loss of component cooling water/emergency service water
(CCW/ESW) initiating event frequency, are reported in the references (NUREG/CR-6928
and NUREG/CR-5750) provided in Table 19.1-2 of the DCD. Regarding the total loss of
CCW/ESW initiating event frequency, it is not clear whether its error factor was
assessed. The error factors reported in NUREG/CR-6928 and NUREG/CR-5750
indicate that the uncertainty in some initiating events may be major contributors to the
uncertainty of the estimated risks (e.g., CDF). Please explain how these uncertainties
are addressed in the PRA.
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19-88

The total loss of component cooling water/emergency service water (CCW/ESW)
initiating event frequency was estimated, by using fault tree analysis (FTA), to be 2.3E-
5/yr (Table 19.1-2 of the DCD). This frequency estimate is significantly lower than what
is historically used in PRAs for similar operating reactors (e.g., NUREG/CR-6928
recommends a frequency of 8E-4 for the total loss of CCW/ESW initiating event). The
staff notes that the US-APWR design has a four CCW/ESW train configuration
completely separated into two independent subsystems. However, only two pumps are
normally running and one of the two standby trains has no TS outage requirements. The
information provided in Section 6A.16 of the PRA (MUAP-07030, Rev 0) is not adequate
for the staff to understand how the frequency of total CCW/ESW loss was estimated.
Please explain the methodology that was used and state the assumptions that were
made in the FTA. Also, please clarify the following: (1) how the mission time of one
year (item e on page 6A. 16-1) was used in the FTA; (2) the meaning of the 24-hour
mission time shown in the list of basic events (Table 6A.16-1); (3) the meaning of CCF
events reported in Table 6A.16-2 and their assumed probabilities; and (4) how the basic
events reported in Tables 6A.16-1 and 6A.16-2 are related to the basic event identifiers
used in fault tree IE-CCW-SWS and in the minimal cut sets.

19-89

It is stated (DCD Chapter 19, page 19.1-16) that "Fault tree definition includes the
development of dependency matrices that identify ......... the dependencies between
initiating events and systems." The staff could not find where the dependencies
between the initiating events and the systems are discussed and documented. Please
clarify.

19-90

The event trees for internal events and power operation are reported in Figure 19.1-1 of
the DCD (19 sheets). The staff notes that there is no description of the event tree top
events and that the success criteria for each top event are not stated in the DCD.
Although this information is provided in the PRA document, a summary must be included
in the DCD per RG 1.206 (Appendix C.1.19-A) guidance. For example, a table could be
added that includes a brief description and the success criteria for each top event
identifier.

19-91

There is an apparent discrepancy between the success criteria for prevention of core
damage (PRA report page 3-5) and the large LOCA (LLOCA) event tree (page 3-111).
On page 3-5 of the PRA document, it is stated: "Heat removal from containment: The
combination of CS/RHR (CV Spray injection).(CSA) and CS/RHR (Heat Removal) (CXC)
or Alternate CV Cooling (FNA) is necessary." However, the LLOCA event tree shows
CS/RHR (Heat Removal) alone, top event CXC, as providing adequate heat removal
from the containment (e.g., accident sequence #4). -Please clarify.
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19-92

On page 3-3 of the PRA document it is stated that the Alternate core injection" function,
top event CRC, is not credited for large LOCAs. However, Section 3.2.1.3.2 "Success
Paths for Prevention of Core Damage," Table 3.2.1.2-1, the LLOCA event tree and Table
6A.3-2 "Success Criteria (Alternative Core Cooling) indicate that credit is taken for the
"Alternate core injection" function (top event CRC). Please clarify and revise, as
necessary.

19-93

It is stated in Chapter 19 of the DCD (page 19.1-19) that the mitigating systems and
operator actions in accident sequences are determined as given in Tables 19.1-10 and
19.1.-11. The staff notices that some mitigating systems and operator actions are not
included in these two tables, such as the Alternate Containment Cooling (CSR). Please
explain and revise accordingly, as necessary.,

19-94

The definition and criteria of core damage are stated on page 19.1-19 of the DCD. It is
stated that the measure (plant parameter) used for core damage is the "core peak-node
temperature" and the acceptance criteria are (1) 2,200 degrees F predicted by a code
with detailed core modeling, and (2) 1,400 degrees F predicted by a code with simplified
modeling of the core. This statement implies that codes with detailed as well as
simplified core modeling were used for thermal-hydraulic calculations to determine
whether an accident sequence leads to core damage and the success criteria for the
mitigating systems and operator actions. Please verify this statement and state in the
DCD the names of the codes that were used and for what accident sequences a code
with detailed core modeling was'used. Also, please clarify the reference to peak clad
temperature (PCT) while the measure selected is the "core peak-node temperature"
instead.

19-95

The following statement is made in Chapter 19 of the DCD (page 19.1-19): "Twenty-four
hours was selected as an allowable mission time for the sequences. If a stable plant
condition cannot be achieved within 24 hours for a specific sequence, additional
evaluation of the sequence is performed to determine an appropriate PDS, to extend the
mission time, and/or to model additional system recovery." Please clarify this statement
which implies that the mission time for some sequences is not 24 hours. Are there any
sequences in the US-APWR PRA for which a stable plant condition cannot be achieved
within 24 hours? If this is correct, please discuss such sequences and what additional
systems or operator actions are needed at some time beyond the 24-hour period.

19-96

The following statement is made in Chapter 19 of the DCD (page 19.1-20): "MAAP 4.0.6
code as well as analysis results described'in Chapter 15 are used to determine success
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criteria." However, all "typical" results of thermal/hydraulic (T/H) analysis shown in Table
19.1-12 (page 19.1-140), were obtained by using the MAAP code. Please explain what
success criteria were determined by using Chapter 15 analysis results. Also, please
discuss how the reliability of the MAAP 4.0.6 code results was verified so that these
results can be used to determine PRA success criteria (e.g., benchmarking with a more
sophisticated T/H code).

19-97

Table 19.1-12 of Chapter 19 of the DCD (page 19.1-140) shows "typical" results of
thermal/hydraulic (T/H) analysis obtained by using the MAAP code. The first column,
labeled "Accident Sequence Designator," does not give much information about the
accident sequence that is analyzed. For some cases, Table 19.1-12 provides only a
partial list of the equipment that is operating. For other sequences, Table 19.1-12 lists as
operating a larger set of mitigating equipment than the minimum set required according
to the success criteria (e.g., the last case assumes operation of all accumulators and all
emergency feedwater pumps). This table is included in Chapter 19 of the DCD without
any accompanying discussion. Please provide a complete definition of the sequences
used in each case, state the objective of each case, and explain how these "typical".
results have been used to determine PRA success criteria. In the third column, labeled
"Results," please include the estimated core peak-node temperature instead of just
stating whether the core damage criterion was met or not.

19-98

The following statement is made about the PRA success criteria on page 19.1-21 of the
DCD: "Final success criteria, shown in Table 19.1.13, are determined from the design,
engineering judgment and thermal/hydraulic analysis results in a manner that allows a
margin for the uncertainties that attribute models of the thermal/hydraulic analyses and
grouping of initiating events." This statement appears to imply that Table 19.1.13
provides a compete list of PRA success criteria which is not the case. A complete list of
PRA success criteria should be included in the DCD (per R.G. 1.206, Section 19.1.4.1.1
of Appendix A). Also, please discuss (with reference to Appendix 5A "Thermal/Hydraulic
Analysis for Success Criteria" of the PRA report) what design and engineering judgment
results were used in conjunction with thermal/hydraulic .(T/H) analysis results to account
for code and T/H modeling uncertainties and for the purpose of grouping initiating
events. A summary discussion, including important assumptions made, should be
included in the DCD.

19-99

Several event trees (e.g., MLOCA, SLOCA and SGTR) assume that containment heat
removal by the CS/RHR system is possible (e.g. top event CXC in the MLOCA event
tree) given failure of containment spray injection by the CS/RHR system (e.g., top event
CSA in the MLOCA event tree). Based on the definitions of top events CSA and CXC
(Section 3.2.2.2 of the PRA report), it appears that the only difference between these
two top events is that CXC requires operation of the CS/RHR heat exchangers while
CSA does not. If this is correct, CXC cannot succeed when CSA fails. However, a
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branch is shown in the event tree indicating that CXC can succeed even when CSA fails.
- Please explain.

19-100

It is stated in the PRA report (page 3-12) that top event SRA "Secondary side cooling to
depressurize the RCS" is effective when "CS/RHR (Spray injection) System is not
available, this measure depresses RCS pressure and enables to actuate CS/RHR
(alternate injection System) and CS/RHR (heat removal) System." It is not clear how
CS/RHR (heat removal) can be successful given CS/RHR (spray injection) is
unavailable. Also, terminology used in Table 3.2.3.3-1 "Small LOCA Event Success
Criteria" is inconsistent and confusing. For example, while the definition of "RCS
depressurization by secondary side cooling" includes both operation of EFW and
opening of MSRVs, only the success criteria for the MSRVs are listed (with a note
stating that 2 EFW pumps are also needed while the previous column shows that 3 EFW
pumps are needed). In addition, Table 3.2.3.2-1 (page 3-81) shows two fault tree
identifiers (RSS-CSS-HR and RSS-RHR-HRSL) associated with SLOCA event tree top
event CXB. This appears to be conflicting with Table 6A.3-2 "Success Criteria
(Containment Spray)" which shows CXB associated only with fault tree identifier RSS-
RHR-HRSL. Please clarify.
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