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UNITED STATES

NUCLEAR REGULATORY COMMISSION ENCLOSURE
WASHINGTON, D. C. 20555

TIA 94-004 - WATTS BAR COMPLIANCE WITH REGULATORY GUIDE 1.75

WATTS BAR NUCLEAR PLANT
DOCKET NOS. 50-390 AND 50-391

1.0 INTRODUCTION

Region II Inspection Report 50-390, 391/93-74 documented inspection results
regarding TVA’s compliance with Regulatory Guide 1.75, "Physical Separation of
Electric Systems." That inspection report raised two issues pertaining to:
(1) the acceptability of electrical splices in enclosed raceways and (2) the
adequacy of physical separation between conduits and open cable trays at Watts
Bar Nuclear Plant.

The applicant provided a position for each of these issues in a December 17,:
1993, letter. In a memorandum dated January 31, 1994 (TIA 94-004), Region II
requested NRR to review these two issues and the applicant’s positions, and to
provide technical assistance. -

2.0 EVALUATION

Before we respond to the two technical questions, it is necessary that we
address the applicability of RG 1.75 to Watts Bar. From a regulatory
standpoint, Regulatory Guide (RG) 1.75 is not applicable to Watts Bar Nuclear
Plant since its construction permit was issued before the RG was issued.
Although the applicant stated that the Watts Bar design basically meets

RG 1.75 in response to FSAR Question 040.25, we interpret this to be a
reference for technical discussion and not a legal commitment for compliance.
Therefore, in the following discussion related to the two issues, RG 1.75 will
be used only as a technical reference.

(a) Electrical Splices in Enclosed Raceways
(b) Electrical Splices in Flexible Conduits for Device Termination

As noted in Region II’s inspection report, Watts Bar Engineering
Specification G-38, "Installation, Modification, and Maintenance of Insulated
Cables Rated Up to 15,000 Volts," Revision 12, permits the installation of
electrical splices in flexible conduits where electrical device pigtail leads
and pigtail extensions are terminated.

Staff guidance on the use of splices in raceways is contained in RG 1.75.
Although Section 5.1.1.3 (original version) states that cable splices in
raceways should be prohibited, the staff has not prohibited the use of splices
in conduits or splicing boxes which are not generally considered to be part of
the raceway system where a field cable is connected to the final device. The
~ staff therefore finds the applicant’s use of splices in flexible conduits for
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device termination acceptable (as long as qualification is maintained) with no
further documentation required.

(lb) Electrical Splices in the Raceway System

The staff is concerned about splices within raceways in general. This general
concern was not raised within the inspection report, but has surfaced during
our review of the applicant’s December 17, 1993, letter. In that letter the
applicant described two methods of splicing cables in open cable trays allowed
by Watts Bar Standard Drawing SD-E12.5.9. The staff’s prohibition against
splices in raceways (cable trays, etc.) is centered on the prevention of fires
caused by improper splices. If splices are used in raceways, then an analysis
Justifying their use should be made and documented in the plant’s FSAR as
recommended by Revision 1 to RG 1.75. Without an analysis, the use of splices
in raceways is counter to the guidance of RG 1.75 as noted above.

The only discussion contained in the plant’s current Final Safety Analysis
Report (FSAR) encompassing the use of splices is found on Page 8.3-35 where
waterproof splices are used for long conduit duct bank runs which can exceed
standard cable reel length or require excessive cable pull tensions. This
discussion was placed in the FSAR in response to a concern about splices in
underground duct runs raised during the staff’s licensing review of FSAR
Amendment 63. Although not documented in the FSAR, the applicant stated
during an August 7 and 8, 1991, meeting that splices are not permitted by the
Watts Bar design basis to be installed in raceways. Since this verbal
statement is counter to that permitted by SD-£12.5.9, resolution of our
concern pertaining to the use of cable splices in raceways will be pursued
under Section 8.3.3.1.4 of the Watts Bar SER which was considered closed but
will now be reopened until acceptable justification (supported by analysis and
documented in the FSAR) is provided by the applicant.

(2) Minimum Physical Separation Between Divisional Conduits and Open
c

able Trays
(2a) Watts Bar Design Specification

As noted in the inspection report, Watts Bar General Design Criteria
WB-DC-30-4, "Separation/Isolation," contains the design requirements
pertaining to this issue. Section 4.1.2.2 states that:

"A minimum separation of 1 inch is also required when a conduit of
one division crosses or runs parallel to a cable tray containing
cables of a redundant division, provided the tray portion has a
cover or is solid on the side adjacent to the conduit."

~ Further Section 4.1.2.3 states that:

"If the above separation requirements (Section 4.1.2.1 & 4.1.2.2) are
not attainable, a barrier consisting of 1/2-inch minimum thickness of
Marinite-36, Marinite I (or their equivalent) may be used between the
raceways, provided the trays are enclosed as specified in

Section 4.1.2.2.... As an alternate, a case-by-case analysis shall
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be made to ensure that redundant Class 1E circuits are not degraded
below an acceptable Tevel."

~ Appendix C of WB-DC-30-4 provides the basis for the 1-inch minimum separation
between a conduit and a cable tray containing redundant divisions when the
portion of the cable tray adjacent to the conduit is solid. Additionally,
Appendix C provides the rational (unsupported by analysis/test) for distances
down to one inch when the tray is not covered. The appendix states that the
metal conduit (twice as thick as a cable tray cover) used at Watts Bar is
sufficient as a heat shield/sink to provide protection for cables contained in
the conduit against the physical energy associated with a fault in an open
cable tray located as close as one inch to the conduit. The appendix further
states that the conduit thickness and the lack of sufficient oxygen needed to
support combustion inside the conduit ensure that damage to cables in cable
trays as close as one inch is unlikely if a fault should occur inside the
conduit. Credit is also taken in the appendix for the fire detection/
suppression systems to minimize the propagation of a fire, for the use of
fire-retardant material in specific cases, for certain cable passing vertical
flame tests, and for the protection provided by primary breakers.

(2b) Staff Guidance

Staff guidance on the minimum physical separation between redundant conduits
and cable trays is contained in RG 1.75. Sections 5.1.3 and 5.1.4 state where
the minimum separation distance (as specified in RG 1.75) cannot be
maintained, the redundant circuits should be run in solid enclosed raceways
(cable trays, conduits, etc.) that qualify as barriers or other barriers
should be provided with a minimum separation of one inch between enclosed
raceways and between the barriers and raceways. '

A quick comparison between RG 1.75 and the above sections of WB-DC-30-4
reveals several differences such as the use of a cable tray cover allowed by
Section 4.1.2.2 versus a barrier or completely enclosed cable tray as
recommended by RG 1.75. Also the use of a 1/2-inch of Marinite-36 or -I
barrier without the additional one-inch air gap allowed in Section 4.1.2.3.
These and other differences should be justified by analysis supported by
actual test results as allowed by Section 5.1.1.2 of RG 1.75. As noted above,
Section 4.1.2.3 of WB-DC-30-4 supported by Appendix C allows exceptions (such
as no tray cover required between a cable tray and a conduit for separations
down to an inch) to the separation requirements based on a case-by-case
analysis without supporting test results.

(2c) MWatts Bar FSAR

The plant’s FSAR Section 8.3.1.4.2 states that there is no established minimum
separation between open top nondivisional (non-Class 1E) cable trays and
conduits containing redundant cables and that the applicant takes credit for
fire-resistant cable coating installed prior to October 18, 1984, together
with adequate circuit protective device(s) as meeting the intent of RG 1.75 to
achieve independence between Class 1E and non-Class 1E cables routed in cable
trays or conduits. Coating is not used after October 18, 1984, on cables
which meet IEEE Standard 383-1974, "IEEE Standard for Type Test of Class 1E




4

Electric Cables; Field Splices, and Connections for Nuclear Power Generating
Stations." Further, there is no discussion of separation distances between
Class 1E open cable trays and conduits or reductions to the minimum separation
requirements based on case-by-case analyses.

(2d) Staff’s Safety Evaluation Report (SER) for Watts Bar

In Section 8.3.3.3 (3) of the SER for Watts Bar, the staff stated that
separation between conduits and open-top cable trays was not described in the
FSAR. In that section of the SER, the staff did accept minimum separation
distances less than those recommended by RG 1.75 between non-Class 1E and
Class 1E cable trays based on proper operation of protective devices. To
ensure proper operation of those protective devices, the staff required high
quality and periodic testing for the protective devices. There was no .
specific discussion in the SER pertaining to separation distances between
redundant Class 1E cable trays/conduits.

In the December 17, 1993, response to this issue, the applicant referred to
IEEE Standard 384-1992, "IEEE Standard Criteria for Independence of Class 1E
Equipment and Circuits," as providing guidance for separation distances
between open cable trays and conduits. Although this revision to the IEEE
standard has not been formally endorsed by the staff, our review indicates
that it does provide guidance (with limiting assumptions) for minimum
separation distances based on actual, credible test results. Unfortunately,
as noted in the applicant’s letter, WB-DC-30-4 allows minimum separation less
than that supported by the IEEE standard. Therefore, the staff will open this
issue under SER Section 8.3.3.3 to review the applicant’s case-by-case
Justification (supported by analysis/tests) for deviation from RG 1.75 with
further current industry guidance contained in IEEE Standard 384-1992 and its
supporting documentation. The open item will initially focus on deviations
related to separation distances between open cable trays and conduits but will
be expanded to encompass other deviations from RG 1.75 should they arise.

3.0 CONCLUSION

The staff finds the applicant’s use of splices in flexible conduits or other
conduits/splicing boxes for device termination (as long as qualification is
maintained) acceptable with no further documentation. There has been no staff
prohibition against splices in enclosed raceways that are near the device and
are not part of the general raceway. system. The acceptability for this is
based on the need for splices for terminations and the likelihood that a fire
or poor connection resulting from a bad splice would only affect one device.

The staff is concerned about splices within raceways in general where fires
caused by improper splices could affect surrounding cables and proper
operation of their associated equipment. Justification (supported by analysis
and documented in the plant’s FSAR) will be requested from the applicant by
separate correspondence, and will be reviewed by the staff under

Section 8.3.3.1.4 of the Watts Bar SER.

The staff is also concerned about the applicant’s deviation from guidance for
physical separation between open cable trays and conduits contained in RG 1.75
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and ITEEE Standard 384-1992. The staff will request the applicant, by separate
correspondence, to provide case-by-case justification (supported by
analysis/tests) for any deviation from the guidance under review associated
with Watts Bar SER Section 8.3.3.3. If other deviations from staff guidance
arise, they will be included in that review.

Principal Contributor: Frederick Burrows

Dated: March 28, 1994



