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Background 
  
The purpose of this document is to respond to Frequently Asked Question (FAQ) 07-
0031 of the NFPA-805 pilot process. This FAQ requests clarification of the guidance 
provided for the counting of electric motors, pumps, ventilation subsystems, and 
transformers. The general intent of the suggested changes was to ensure a higher level of 
consistency between four specific fire ignition source bins associated with electrical 
equipment (motors, pumps, ventilation subsystems, and transformers). The proposed 
changes would also establish new criteria for eliminating certain motors and transformers 
from the counting process based on size (e.g., the associated component electrical power 
limits) or function. 
 
The FAQ as posed to the team (FAQ 07-0031, Revision 0, May 17, 2007) is attached to 
this document for reference. The following sections provide the team’s response for each 
of the four fire ignition source bins discussed in the FAQ. 
 
Bin 14: Electric Motors 
 
For Bin 14, Electric Motors (Plant-Wide Components), the team agrees that some 
clarification is warranted. In particular, the intent of this bin was always to exclude 
motors associated with equipment counted in other bins, and this can be clarified. The 
team also agrees that use of a more consistent wording scheme would help to avoid 
confusion. Hence, we will shift to an “include/exclude” phrasing. 
 
The team also agrees that some expansion of the exclusionary provisions for certain types 
of motors is appropriate. However, the team does not agree to the exclusion of all MOV 
motors as suggested by the FAQ. In particular, the team would agree to the exclusion of 
totally enclosed motors, including totally enclosed MOV drive motors, because the nature 
of the motor housing would prevent the extension of flames outside the motor casing. 
However, other motors (e.g., ventilated motors) do present the potential for fire spread 
outside the motor and should continue to be considered regardless of the motor 
application. Furthermore, the fire event database includes a small number of fire events 
involving MOV drive motors. MOV drive motors that are not totally enclosed should be 
treated similar to other general-use electric motors. 
 
The original guidance provided in Section 6.5.6 of the methodology for Bin 14 (page 6-
16) can be clarified as follows:  
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“Bin 14 – Electric Motors (Plant-Wide Components):  Electric motors associated 
with various plant equipment such as elevators, valves, etc., with the following 
clarifications:  

• This bin includes any electric motor with a rating greater than 5 hp unless 
the motor meets one (or both) of the two exclusionary provisions 
immediately below. The bin excludes motors with a rating of 5 hp or less 
regardless of motor application. 

• This bin excludes electric motors that are attached to equipment already 
identified and counted in other bins (i.e., reactor coolant pumps, air 
compressors, dryers, pumps, RPS MG sets, and ventilation subsystems). 
That is, motors associated with a piece of equipment counted as a part of 
another ignition source bin are not counted separately as motors, but rather, 
are considered an integral part of the larger equipment item (the pump, the 
compressor, etc.). 

• This bin excludes any motors, including MOV drive motors, which are 
totally enclosed regardless of the motor size. A totally enclosed motor is 
defined by the National Electrical Manufacturers Association (NEMA) as 
“a motor designed without air openings so there is no free exchange of air 
between the inside and outside of the enclosure but not necessarily air or 
water tight” (Reference:  NEMA MG 2-201, Rev. 1, 2007, "Safety 
Standard and Guide for Selection, Installation, and Use of Electric Motors 
and Generators"). Specifically, motors meeting the following NEMA 
classifications are excluded from the motor counting process and are not 
considered as ignition sources:  totally enclosed machines; totally enclosed 
nonventilated; totally enclosed fan-cooled; totally enclosed pipe-
ventilated; totally enclosed water-cooled; and explosion-proof.” 

 
Bin 21 - Pumps 
 
For Bin 21, Pumps (Plant-Wide Components), the team agrees that some clarification is 
appropriate. In particular, clarifying that the intent is to also exclude pumps associated 
with smaller (5 hp or less) hydraulic actuators is appropriate. The guidance relative to Bin 
21 as provided in Section 6.5.6 is clarified as follows: 
 

“Bin 21 – Pumps (Plant-Wide Components) and large hydraulic valves: For this 
methodology, it is assumed that above a certain size, fire ignition is the same for all 
pumps. Pumps with a rating of 5 hp or less are assumed to have little or no significant 
contribution to risk. The number of larger pumps (>5 hp) in all plant locations defined 
as “Plant-Wide” should be estimated.  

• This bin excludes small sampling pumps. 

• This bin excludes pumps with a rating of 5 hp or less. This bin includes pumps 
rated greater than 5 hp.  
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• This bin excludes pumps associated with hydraulic actuators where the pump 
is rated 5 hp or less. The bin includes pumps associated with larger hydraulic 
actuators where the pump is rated greater than 5 hp.  

 
Bin 23 - Transformers 
 
As originally written, Bin 23, Transformers (Plant-Wide Components), did not establish a 
lower limit for the inclusion/exclusion of transformers. The FAQ suggests that this bin 
only include transformers with a power rating above 45 kVA. In general, the team agrees 
that a lower limit on the counting of dry-type transformers is appropriate and would be 
consistent with the guidance for other electrical equipment bins. Furthermore, upon 
review, the team agrees that 45 kVA is a reasonable bound at or below which dry-type 
transformers would not represent significant fire hazards.  
 
The team’s assessment is based primarily on a review of the combustible content of 
smaller transformers. Dry transformers with a rating of 45 kVA or less are expected to 
have insufficient content of combustible material to produce a challenging fire as defined 
in Chapter 6 of NUREG/CR-6850, EPRI TR-1011989. In the event of an insulation 
breakdown, significant electrical energy could be released (i.e., arcing inside the 
transformer). However, given the small amount of combustible materials within the 
transformer (mainly the varnish used to coat the windings), it is expected that a 
significant fire escaping the transformer’s housing is very unlikely. A potentially 
challenging fire is defined as one with the potential to spread beyond the bounds of the 
initiating component or to represent a direct threat to other plant equipment or cables. 
Small dry transformers would not appear to hold this potential. 
 
Note that the original wording of the ignition source bin in Chapter 6 of NUREG/CR-
6850, EPRI TR-1011989 had already excluded “small lighting transformers.”  The 
revision discussed immediately above will now exclude transformers with a rating of 
45 kVA or less and will supersede the prior guidance. In order to avoid confusion and 
potential conflicts, the original wording associated with the exclusion of “small lighting 
transformers” has been deleted from the revised bin description provided below. The 
45 kVA criterion applies to any dry-type transformers including lighting transformers. 
 
The team does, however, conclude that the same arguments would not apply to oil-filled 
transformers. These transformers should be included in the count regardless of the power 
rating. Any oil-filled transformer has a sufficient combustible content (i.e., the oil) to 
represent a potentially challenging fire in the event of transformer failure. In practice 
smaller, indoor-type transformers are generally not of an oil-filled design. The guidance 
relative to Bin 23 as provided in Section 6.5.6 is modified and clarified as follows: 
 

“Bin 23 – Transformers (Plant-Wide Components): This bin nominally includes 
any indoor transformer that is not an integral part of a larger component. In 
particular, all dry-type transformers with a rating greater than 45 kVA and all oil-
filled transformers are included in this bin. Examples of transformers accounted 
for in this bin include: 4160V/480V station service transformers attached to AC 
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load centers; low-voltage regulators; and 480V/208-120V auxiliary service 
transformers. The large yard transformers are not part of this bin. The number of 
indoor transformers should be estimated with the following clarifications: 

• This bin excludes control power transformers and other small 
transformers, which are subcomponents in electrical equipment. These 
small transformers are assumed to be an integral part of the larger 
component. 

• This bin includes all indoor, oil-filled transformers regardless of size. 
• This bin excludes dry-type transformers with a rating of 45 kVA or less. 

The bin includes all indoor dry-type transformers with a rating greater 
than 45 kVA. 

• This bin includes wall-mounted transformers, unless they satisfy the 45 
kVA exclusionary criteria immediately above.” 

 
Bin 26 - Ventilation Subsystems 
 
For Bin 26, Ventilation Subsystems (Plant-Wide Components), the team agrees that some 
clarification is appropriate. In particular, the team’s original intent was to exclude 
ventilation subsystems with very small motors consistent with Bin 14. In this case, the 
modification is simply a re-wording of the existing guidance to make it more consistent 
with the other related bins. The guidance relative to Bin 26 as provided in Section 6.5.6 is 
clarified as follows:  

“Bin 26 – Ventilation Subsystems (Plant-Wide Components): This bin includes 
components such as air conditioning units, chillers, fan motors, air filters, 
dampers, etc. A fan motor and compressor housed in the same component are 
counted as one component. The total number of ventilation subsystems should be 
estimated with the following clarification: 

• This bin excludes ventilation subsystems (e.g., fans, filter banks, or 
compressors) driven by an electric motor rated 5 hp or less. The bin 
includes any ventilation subsystem with an electric motor greater than 5 
hp.” 

 

 

Attachment:  FAQ 07-0031, Revision 0, as presented to the Requantification Study team 
for response. 
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