Tennessee Valley Authority, Post Office Box 2000, Spring City, Tennessee 37381-2000

William J. Museler
Site Vice President, Watts Bar Nuclear Plant

DEC 1 7 1993

U.S. Nuclear Regulatory Commission
ATTN: Document Control Desk
Washington, D.C. 20555

Gentlemen:
In the Matter of the Application of ) Docket Nos. 50-390
Tennessee Valley Authority ) 50-391

WATTS BAR NUCLEAR PLANT (WBN) - TVA'S POSITION INVOLVING TWO NRC IDENTIFIED
ISSUES IN RELATION TO REGULATORY GUIDE 1.75

The purpose of this letter is to provide TVA's position involving two NRC
issues regarding Regulatory Guide 1.75 identified during inspection 390,
391/93-74. The enclosure provides a discussion of these two issues. The
first issue involves TVA'’s practice of cable splicing in certain raceways.
The second issue involves the relationship of TVA's design criteria for

conduit to open top tray separation to the Final Safety Analysis Report
(FSAR) .

If you should have any questions, contact P. L. Pace at (615)-365-1824.

Very truly yours,

AP ecaele,

William J. Museler

Enclosure
cc: See page 2
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DEC 17 1983

cc (Enclosure):
" NRC Resident Inspector
Watts Bar Nuclear Plant
Rt. 2, Box 700
Spring City, Tennessee 37381

Mr. P. S. Tam, Senior Project Manager
U.S. Nuclear Regulatory Commission
One White Flint North

11555 Rockville Pike

Rockville, Maryland 20852

U.S. Nuclear Regulatory Commission
Region II

101 Marietta Street, NW, Suite 2900
Atlanta, Georgia 30323



ENCLOSURE

TVA'S POSITION
IN RESPONSE TO NRC ISSUES
IDENTIFIED IN INSPECTION 390,391/93-74

During the subject NRC inspection, two issues were identified which involve TVA's
position regarding Regulatory Guide (RG) 1.75 at WBN. The first issue involves
TVA's practice of cable splicing in certain raceways which may not meet the
requirements of RG 1.75. The second issue involves the relationship of TVA's
design criteria for conduit to open top tray separation in the Final Safety
Analysis Report (FSAR). Responses to each issue are provided below:

ISSUE 1

Drawing 45W883-3, Revision 3, and Specification G-38 permit cable splicing in
conduit raceways. This may not meet the requirements of RG 1.75 which prohibits
splicing in raceways without NRC approval.

RESPONSE

As stated in the implementation section of RG 1.75, January 1975, this guide
applies to construction permit applications for which the issue date of the
Safety Evaluation Report is February 1, 1974, or after. Since the construction
permit for Watts Bar was issued January 23, 1973, and RG 1.75 was issued after
the Watts Bar design was complete, WBN is not committed to complying with the
requirements of this Regulatory Guide. This is stated as Note 2 of FSAR Section

8.1.5.3.

Raceway separations at WBN are based upon meeting the intent of RG 1.6,
Revision 0, IEEE Std 279-1971 and IEEE Std 308-1971. This information was
previously provided to the NRC in response to FSAR question 040.25 and is
documented in FSAR sections 7.1.2.2 and 8.3.1.4. However, it is noted that RG
1.75, Revision 0 established the minimum separation distances for conduit to
conduit and for tray to tray carrying cables of redundant divisions. These
distances are based on cable splices in raceways being prohibited. RG 1.75,
Revision 1 supplemented this basis as follows:

"Splices are not, by themselves unacceptable. If they exist, the
resulting design should be justified by analysis. The analysis should
be submitted as part of the Safety Analysis Report."

TVA concurs with the above position and generally disallows splicing within
raceways except for the following cases:

1. In accordance with Standard Drawing SD-E12.5.1-2, Revision 1, splices in
conduit banks may be made in manholes, cable trays in manholes or in
handholes. Cables in the Class 1lE conduit duct banks to the intake pumping
station and diesel generator building are spliced in the cable trays within
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.the duct bank manholes. The redundant duct banks have a fire rated barrier

between the train A and B sections within a manhole or have completely
separate manholes. Since the nearest manhole/handhole is approximately 80
feet or more away, the splices In the duct banks into the auxiliary
building, intake pumping station and diesel generator building are
sufficiently isolated from these areas. Therefore, a fire as a result of
a splice failure in one divisional raceway would not propagate to another
Category 1 structure.

In accordance with General Engineering Specification G-38, splices are not
to be installed in conduits, except for termination to pigtail leads and
pigtail extensions which can be made in flex conduits which connect to the
end device. 1In accordance with Standard Drawing SD-12.5.1-3, Revision 1,
it is acceptable for the pigtail extension splice to be located in flexible
conduit connecting to the equipment. Drawing 45W883-3, Revision E, allows
splices in a short rigid conduit connection adjacent to a device when a
Conax Electrical Conductor Seal Assembly is used to provide an environmental
moisture seal.

When splices are installed in flexible conduits or, in the case of a
conductor seal assembly, a short rigid section of conduit adjacent to the
device, the cable being spliced is dedicated to the one device. Therefore,
due to separation and/or protection requirements, a fire caused by a splice
failure in the conduit section would be sufficiently isolated from the
redundant safety related circuit that it would not compromise that circuit.
Since the installation of the spliced sections of cable are installed in
flex at end devices or short rigid sections for conductor seal assemblies,
those sections are installed by sliding the conduit over the cable rather
than pulling it into the raceway thereby minimizing potential for damage to
the splice due to excessive pull force. Additionally, in the case of
instrumentation circuits, there is a low probability of fire due to low
energy levels. '

Finally, standard drawing SD-E12.5.9, Revision 0, details splicing methods
that can be used in cable trays in areas other than that allowed by standard
drawing SD-E12.5.1-2. In the two methods used for splicing in cable trays,
the splice is either contained in a rigid conduit sleeve within the tray
with a fire seal at each end of the conduit sleeve or it is located in the
tray with a solid metal barrier between each spliced cable section and other
cables. A fire seal is located at each end of the tray section containing
the splices. A cable tray cover is required to be mounted on the top and
bottom of the tray sections containing the splice if it is not contained in
a rigid conduit sleeve. Due to the restrictions on splicing in raceways
detailed on standard drawing SD-E12.1.5-2, the methods of splicing in cable
trays detailed of SD-E12.5.9 are to be used only in extraordinary situations
with engineering approval required.

In conclusion, - even though WBN is not required to meet RG 1.75, sufficient
engineering requirements exist, as explained above, that analysis for splicing
in raceways does not need to be included in the FSAR.
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. ISSUE" 2

Are class 1E conduit to open top tray separation requirements, as described in
design criteria WB-DGC-30-4, adequate and properly reflected in the FSAR?

RESPONSE

As mentioned in the above response to Issue 1, RG 1.75 , Revision 0 (and the
current Revision 2) provides guidance for spatial separation requirements between
class 1lE conduit to class 1lE conduit and between tray to tray configurations.
In addition, these documents discuss separation requirements for enclosed raceway
and associated circuits. However, guidance for spatial distances between conduit
and open top trays iIs not included. WBN’s design criteria provides requirements
for spatial separation between conduit and open top trays. The rational basis
for these separation requirements was added to the criteria (Appendix C) in
Revision 8 on December 4, 1991. However, since the above regulatory guidance
does not address conduit to open top tray spatial separations, TVA chose not to
include this information in the FSAR.

Furthermore, IEEE documents did not include guidance for conduit to open top tray
separations until issuance of IEEE-384-1992 in December of 1992. The separations
required by WB-DC-30-4 are in some cases less than that recommended by
IEEE-384-1992. This IEEE document acknowledges that lesser separation distances
can be established based on listed features of the installation. The rational
provided in WB-DC-30-4, Appendix C, although 1issued a year prior to
' IEEE-384-1992, takes credit for many of the same listed features (e.g., cable
flame retardant characteristics, raceway fill, and mitigation measures [such as
sprinklers]). The above provides the technical basis for TVA's criteria of
minimum 1 inch separation between class 1lE conduits and open cable trays.

Therefore, it is TVA's conclusion that the separations requirements specified are
adequate and that inclusion in the FSAR is not required.



