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Purpose of FAQ: 
 
Provide specific clarification within NEI 04-02 as to the definition of “power block” and 
“plant” used in NFPA 805, such that the terms are applied to Structures, Systems and 
Components associated with Nuclear Safety Performance Criteria.  
 
 
Is this Interpretation of guidance?  Yes / No 
 
Proposed new guidance not in NEI 04-02? Yes / No 
 
Details: 
 
NEI 04-02 guidance needing interpretation (include section, paragraph, and line 
numbers as applicable): 
 

NEI 04-02, Section 4.3.1, Fundamental Fire Protection Program and Design 
Elements Transition Review, Table B-1 uses NFPA 805 chapter 3 as part of the 
transition review.    Specific clarification is requested for certain terms and phrases 
found in NFPA 805.   
 

Circumstances requiring guidance interpretation or new guidance: 
 

Clarification of NFPA-805, Standard for Fire Protection for Light Water Reactor 
Electric Generating Plants (2001 Edition), Chapter 3, Section 3.3.1.2 Control of 
Combustibles.  “(1) Wood used within the power block shall be listed pressure-
impregnated or coated with a listed fire-retardant application.” 
 
Specifically, the definition of “Power Block” and “Plant” and how these will be applied 
when reviewing Chapter 3 transition. 
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Detail contentious points if licensee and NRC have not reached consensus on the 
facts and circumstances: 

 
NA 
 

Potentially relevant existing FAQ numbers: 
 

FAQ #06-0007 
 

Response Section: 
 

Proposed resolution of FAQ and the basis for the proposal: 
 
This FAQ asks to define, where used in NFPA 805, Chapter 3, “power block” and 
“plant” are intended to mean or are equivalent to, “areas in which a fire could 
jeopardize the ability to meet the performance criteria described in section 1.5.1”.   
 
This is based on RIN 3150-AG48 (Statement of Considerations see SECY-04-0050 
dated March 29, 2004 approved by SRM-04-0050 dated May 11, 2004), which 
states in part, “under NFPA 805, the 10CFR50.48(a)(2)(iii) requirement to limit fire 
damage to SSCs important to safety so that the capability to safely shut down the 
plant is ensured is satisfied by meeting the performance criteria in Section 1.5 of 
NFPA 805”, the Chapter 3 applicability is limited to only these SSCs.  Therefore for 
regulatory purposes, the “power block” and “plant” is synonymous with areas in 
which a fire could jeopardize the ability to meet the performance criteria described in 
section 1.5. 
 

If appropriate, provide proposed rewording of guidance for inclusion in the next 
Revision: 
 

As follows; 
 
Clarification of NFPA 805 specific sections as applied under NEI 04-02, to be 
included in (New) Appendix K, to NEI 04-02 upon approval of specific clarification 
(final formatting to be provided by NEI). 
 
Specific clarification to NFPA Chapter 3, from FAQ 06-0019, 
Where used in Chapter 3, “power block” and “plant” refer to buildings that have 
equipment required for nuclear plant operations, in which a fire could jeopardize the 
ability of structures, systems and components required to meet the performance 
criteria described in NFPA 805, Section 1.5.  As a minimum, containment / reactor 
building, auxiliary building, control building, rad waste building, fuel building, and 
turbine building should be considered for applicability in the scope of NFPA 805. 


