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NEWFIELD. NJ 08344 

TELEPHONE (609) 692-4200 
FAX (609) 692-4017 

January 14, 1997 

Mr. Gary C. Comfort 
Licensing Section 2 
Division of Fuel Cycle Safety and Safeguards 
U. S. Nuclear Regulatory Commission 
Washington, D.C. 20555-0001 

Re: Source Material License No. SMB-743, TAC No. L30921 

Dear Mr. Comfort: 

Shieldalloy Metallurgical Corporation (SMC) is in receipt of your December 17, 1996 letter 
wherein additional information in regard to our bioassay testing program for employees was 
solicited. Attached is our response to your request. 

SMC is looking forward to timely renewal of License No. SMB-743. Therefore, if I can answer 
any questions or assist you in expediting your review of the information contained herein, please 
call me at (609) 692-4200. 

Sincerely, 

cc: Carol Berger 

NRC 1-13 

C. Scott Eves 
Radiation Safety Officer 
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ADDITIONAL INFORMATION TO SUPPORT 
THE LICENSE RENEWAL APPLICATION FOR 

SHIELDALLOY METALLURGICAL CORPORATION 

- .  

USNRC Co&ent 1: Please explain the extent to which breathing zone aid area air sampling will 
be used in conjunction with direct bioassay to determine internal exposure. Will air sampling 
results be used to determine when special bioassay sampling may be necessary? 

SMC Response: Breathing zone and area air sampling will not be used in 
conjunction with bioassay to determine internal exposures. Bioassay data will form 
the basis for the internal dose assessment. Only if bioassay data are unavailable 
will air sampling data be used to assess internal exposures. However, air sampling 
results will be used to evaluate workplace conditions during non-routine operations 
for the purpose of determining whether special bioassay sampling or modified 
sampling frequencies are required, and to provide confirmatory data for special 
projects that are not expected to result in intakes of radioactivity. 

Action Taken: Section 5.7.4.1 of RSP-010, “Exposure Control” will be modified 
to read: “Air sampling may be used to assess internal exposure potential, 
determine the need for and frequency of bioassay sampling, and for assessment of 
internal exposures when bioassay data are unavailable. ” 

USNRC Comment No. 2: In Attachment 5 of the September 4, 1996 submittal,‘ it is explained 
that the minimum detectable activity (MDA) for the laser fluorometry detection system, 0.1 pCi 
per urine sample, can be reduced to 0.03 pCi by taking three, 24-hour samples. The MDA 
(minimum detectable activity, pCi) gives a measure of the sensitivity of the detection system. The 
MDC (minimum detectable concentration, pCi/l) is the MDA divided by the volume of the aliquot 
of the urine sample used in the laser fluorometry test. Therefore, the volume of the urine sample 
taken should not affect this calculation. Please provide the equation that is used to determine the 
MDA and justify the reduction in the MDA by three. 

SMC Response: In Attachment 5 of RSP-010, “Exposure Control”, a nominal 
detection sensitivity of the laser fluorometry system for 238U was reported to be 0.1 
pCi per  sample. Since the entire collected sample and not an aliquot is digested 
and analyzed by this method, the nominal detection sensitivity c.f 0.1 pCi applies 
to the entire sample. However, since each sample is a composite of three simulated 
24-hour collections of urine (see RSPOlO “Exposure Control”) from a single 
individual, it is reasonable to assume that a “negative” result from the system is a 
result of the individual excreting no more than an average of 0.03 pCi of238U per 
24-hour period, as shown in the following: 

1 sample p Ci 
= 0.03 p Ci 0.1 ~ x 

sample 3 collections collection 
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Action Taken: For clarity, the wording in Attachment 5 of RSP-010 will be modified to 
read: “For 238U, the detection sensitivity by the methodology of laser fluorometry is a nominal 
0.1 pCi per sample, which meets the performance criterion contained in ANSI N13.30 of 0.14 
pCi per day. If the entire sample is analyzed, and if the sample is comprised of three 24-hour 

collections of urine, the activity in urine, A,,, is taken to be 0.1 + 3, or 0.03 pCi per day.” 
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