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January 3,2006 

VIA U.S. MAIL AND VIA FACSIMILE 
(61 0) 337-5269 

Mr. Randolph C. Ragland, Jr. 
Senior Health Physicist 
NRC Region I 
475 Allendale Road 
King of Prussia, PA 19406 

Re: Response to your fax of December 8,2005 

Dear Mr. Ragland: 

This letter responds to your request for comments on an apparent discrepancy between my 
correspondence with the NRC dated September 23,2005 and a notation made by Dr. Rosanna 
Chan on or about April 9,2003. 

Before addressing this issue, please let me reiterate that it remains Washington Hospital Center's 
(WHC) strong contention that this occurrence was the exclusive result of patient intervention and 
that WHC made an entirely reasonable interpretation of NRC regulations when determining this 
was not a reportable event under 10 CFR 0 35.3045(a). This position is clearly supported by the 
NRC's own retained expert. WHC's clinical experts further determined that there was no 
clinical significance to this occurrence and contends that it otherwise complied with NRC 
regulations. 

Nonetheless, notwithstanding these facts, WHC also maintains that this occurrence may not have 
even been a medical event fitting reportable criteria under NRC regulations. As discussed in 
WHC's correspondence with the NRC, WHC trained clinicians reasonably concluded that this 
occurrence was-not clinically significant. This was determined at the time of the occurrence as 
well as confirmed by WHC's Radiation Safety Committee at its June 17,2003 meeting and was 
based on four primary factors: 1) the location of the final shot; 2) the dose delivered during the 
final shot; and 3) the duration of the final shot; and 4) the occurrence and timing of the patient 
intervention. 

While the focus of WHC's analysis was on the potential impact to the patient please let me offer 
the following to help clarify WHC's analysis at the time of the occurrence. WHC first attempted 
to calculate whether this shot would result in any unintended permanent functional damage to 
any organ or system. Based on the location of the shot being either on the tumor or potentially in 
the auditory canal, the dose delivered during the final shot, and the potential duration that it was 
off its intended focus, the trained clinical staff concluded there was no clinical significance. 
Second, WHC attempted to determine the impact that this shot may have on diminishing the 



tumor volume. In evaluating the location and dose, it concluded that hypothetically even if the 
entire shot missed to tumor, coverage would be reduced by only 4%. 

In addition, and notwithstanding WHC’s contention that patient intervention obviates the 
reporting requirement, because of the potential location of the shot after patient movement being 
either on the tumor or in the internal auditory canal, WHC further believed the shot did not reach 
any unintended skin, organ or tissue that exceeded regulatory thresholds. 

As mentioned in my September 23,2005 correspondence, the left anterior pin shift at skull level 
was approximately 6mm. While its difficult to precisely calculate the focus location of the final 
shot after patient movement, it is reasonable to conclude that a 6mm shift at skull level would 
result in potentially a 3mm shift at the tumor level assuming, as in the present case, the tumor 
was at a midpoint in the skull and that there was no posterior pin shift. As a result, it is very 
likely that even with the 6mm pin shift at skull level the final shot was much closer to, and 
perhaps did not even move off tumor. At this location, even if the coughlsneeze occurred at the 
defocus position (and therefore for the duration of the final shot), WHC would calculate that the 
dose delivered was not to an organ or tissue resulting in 50% or more than the dose expected. 

However, as previously discussed, recollection of WHC’s staff is that the cougWsneeze occurred 
at a point approximately ?4 way though the final shot. As a result, and again assuming a 3mm 
shift at tumor level, again the resulting dose would not exceed 50% of the expected dose to that 
location. 

Notwithstanding WHC’s reasonable positional analysis, as discussed in my September 23,2005 
correspondence, even with a 6mm shift at the tumor level, a coughhneeze occurring midway 
through the final shot would not give rise to a medical event under NRC regulations by our 
calculations. 

As I indicated when we initially discussed the matter by phone, my independent interviews with 
Dr. Larry White, Radiation Oncologist, Dr. Rosanna Chan, Radiation Physicist, as well as with 
Dr. Shashi Mohapatra, Radiation Safety Officer and my predecessor who was handling this 
matter uniformly reported that the cough/sneeze occurred at some point approximately mid-way 
through the final shot. 

Upon receipt of your recent fax requesting comment, and without describing the basis for my 
request, I again independently queried the above individuals who again uniformly reported their 
belief that the coughhneeze occurred at some point mid-way through the final shot. Dr. Chan 
reports she is unable to explain why this event was initially noted to be at the defocus position as 
this is clearly not what she reported in her materials to the NRC dated March 3 1,2005 nor her 
August 4,2005 supplemental report to the NRC. 

Dr. White on the other hand, maintains that he was in the best position to visualize the patient 
while the patient was undergoing treatment, that he was the person who personally spoke to the 
patient immediately after the occurrence, that he is ultimately responsible for the care of the 
patient while receiving treatment, that he is the person responsible for making the determination 
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of whether to cease treatment, and that he recollects the coughhneeze occurring a point 
approximately mid-way through the final shot. 

While we recognize that records made contemporaneously with the occurrence may carry some 
weight with the NRC, I would also point out that the PatientNisitor Incident Report, previously 
provided to the NRC, contemporaneously indicates that the coughhneeze occurred during the 
final shot and not at the beginning or prior to the final shot. I would also point you to the 
enclosed Radiation Operative Note dictated by Dr. White on April 9,2003 which describes 
". . .during the last minute of treatment, the patient had a significant cough which may have 
loosened the frame." 

As a result, we hope that regardless of patient intervention, for the foregoing reasons the NRC 
will similarly conclude that this occurrence was not a reportable medical event. 

Please feel free to contact me at 202.444.3553 if you have any questions. 

%Jf& exa der D. Erem'a .D., LL.M. 

Associate General Counsel 

Enclosures 

Cc: Shashadhar M. Mohapatra, Ph.D., Radiation Safety Officer 
Robert L. White, M.D., Radiation Oncologist 
Jeffrey Jacobson, M.D., Neurosurgeon 
Rosanna Chan, Ph.D., Chief Medical Physicist 
Jeffrey Matton, Vice President, Professional Services 
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