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Kenneth L. Andrews, M.S., DABR
Radiation Safety Officer

Midwest Heart Group, L.L.C.
12800 Corporate Hill

Suite 400

St. Louis, MO 63131
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Dear Mr. Andrews:

This refers to your facsimile letter dated October 11, 2006, withdrawing your request to add a
new facility. We will void your request without prejudice to resubmission. Your facsimile letter
also specified that you wish to close your facility located at 605 Old Ballas Road, St. Louis,
Missouri, in the near future. Please see the enclosed memo regarding the information you
need to submit to “close-out” a facility.

If you have any questions or require clarification on any of the information stated above,
you may contact us at (630) 829-9887.

Sincerely,
K i //A,) Ll b
William P. Reichhold

Materials Licensing Branch

License No. 24-32582-01
Docket No. 030-36978

Enclosed: Memo



Memo

FROM THE
UNITED STATES NUCLEAR REGULATORY COMMISSION
REGION 3
2443 WARRENVILLE ROAD, SUITE 210
LISLE, ILLINOIS 60532-4352

FAX (630) 515-1259
or
(630) 829-9782

To: Kenneth L. Andrews, M.S., DABR
Location: Midwest Heart Group, L.L.C.
Date: October 13, 2006

Subject: Information for “Close-Out” Survey

This is the typical information we request for a “close-out” survey. We may need
additional information depending upon your specific circumstances.

Please be advised that we cannot authorize you to release your old facility located at
605 Old Ballas Road, St. Louis, Missouri, for unrestricted use (even by other members
of your staff) until we have received and reviewed a copy of the results of your close-out
survey. The survey should consist of exposure rate measurements to show that all
sources of radioactive material have been removed, and contamination checks of areas
where radioactive materials were used or stored. Average radiation levels associated
with surface contamination and removable contaminations should not exceed those
specified in the enclosed decontamination guide. Please submit the following
information with your close-out survey:

a. A history of all radionuclides used at your “old” facility.

b. A current copy of the leak test results for the sealed sources used at your “old”
facility. Also a history of leaking sealed sources (if any).

C. A diagram of your “old” facility with survey and wipe test results keyed to specific
locations. Please record your survey results using the appropriate units as
described in 10 CFR 30.36 (j) (2) (1) (copy enclosed).

d. The name of the person performing the survey.

e. The date the survey was performed.



f. The instrument(s) used for exposure rate measurements and for analysis of the

wipes.
g. Background readings.
h. The date that the survey instrument was last calibrated.

Please contact me at 630-829-9839 if you have any questions.

Grom the deik of
gigd/éxfjﬂ Ll ol
Bill Reickhrold
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(2) Whether sufficient waste disposal capacity is available to allow completion of decommissioning within the allotted 24-
month period;

(3) Whether a significant volume reduction in wastes requiring disposal will be achieved by allowing short-lived
radionuclides to decay;

(4) Whether a significant reduction in radiation exposure to workers can be achieved by ailowing short-lived radionuclides
to decay; and

(5) Other site-specific factors which the Commission may consider appropriate on a case-by-case basis, such as the
regulatory requirements of other government agencies, lawsuits, ground-water treatment activities, monitored natural
ground-water restoration, actions that could result in more environmental harm than deferred cleanup, and other factors
beyond the control of the licensee.

(3) As the final step in decommissioning,‘the licensee shall--

(1) Certify the disposition of all licensed material, including accumulated wastes, by submitting a completed NRC Form 314
or equivalent information; and

(2) Conduct a radiation survey of the premises where the licensed activities were carried out and submit a report of the
results of this survey, unless the licensee demonstrates in some other manner that the premises are suitable for release in
accordance with the criteria for decommissioning in 10 CFR part 20, subpart E. The licensee shall, as appropriate--

(i) Report levels of gamma radiation in units of millisieverts (microroentgen) per hour at one meter from sur;;;,_a—nd\

report levels of radioactivity, including alpha and beta, in units of megabecquerels (disintegrations per minute or

microcuries) per 100 square centimeters--removable and fixed--for surfaces, megabecquerels (microcuries) per milliliter for
\water, and becquerels (picocuries) per gram for solids such as soils or concrete; and /

(ii) Specify the survey instrument(s) used and certify that each instrument is properly calibrated and tested.

(k) Specific licenses, including expired licenses, will be terminated by written notice to the licensee when the Commission
determines that:

httn-/hvww nre sov/reading-rm/doc-collections/cfr/part030/full-text.htmli 02/24/2006



GUIDELINES FOR DECONTAMINATION OF FACILITIES AND EQUIPMENT

Py Y

PRIOR TO RELEASE FOR UNRESTRICTED USE
OR TERMINATIOK OF LICENSES FOR BYPRODUCT, SOURCE, o
OR SPECIAL NUCLEAR MATERIAL

U.S. Nuclear Regulatory Commissfon
Oivision of Industrial and
. .Medical HNuclear Safety

- Hashington, DC 20555

. August 1987



The instructfons {n thi{s guide, in conjunctfon with Table 1, specify the
rad{onuciides and radiatfon exposure rate lim{ts which should be used {n .
decontaminatfon and survey of surfaces or premfses and equipment prior to
abandonment or release for unrestricted use. The 1{mits {n Table 1 do not
apply to premises, equipment, or scrap containing {nduced radfoactiv{ty-for
which the radfological cons{deratfons pertinent to thefr use may be different.

The release of such faci{l{t{es or {tems from regulatory control {s considered
on a case-by-case basis. :

1.

o —

The 1{censee shall make a reasonable effort to eliminate resf{dual
contaminatfion. .

2. Radioactivity on equipment or surfaces shall not be covered by paint,

plating, or other covering material unless contam{nation levels, as
determined by a survey and documeated, are below the limits specified

in Table I prior to the applfcation of the covering. A reasonable effort
must be made to minimize the contamfnatfon prior to use of any covering.

_ The ;-adioactiv{ty on the interior surfaces of pipes, drain lines, or
“" ductwork shall be determined by making measurements at all traps, and
other appropriate access points, provided that contaminatfon at these

locations- {s -likely to be representative of contaminatfon on the fnterior T

of the pipes, drain lines, or ductwork. Surfaces of premises, equipment,
or scrap which are 11kely to be contaminated but ‘are of such size,. .
construction, or locatfon as to mdke the surface inaccessible for purposes
of measurement shall be presumed to be contaminated {n excess of the limits.

Upon request, the Commiss{on may authorize a 1{censee to.relinquish
possession or control of premises, equipment, or scrap having surfaces
-contaminated with materfals {n excess of the 1imits specified. This may
{nclude, but would not be 1imited to, special circumstances such as razing
of bufldings, transfer of premises to another organization cont{nuing work

with radfoactive materials, or conversion of fac{lities to a long-term
storage or standby status. Such requests must:

a. Provide detailed, speéific fnformation describing the preniises,
equipment or scrap, rad{oactive contaminants, and the nature, extent,
and degree of residual surface contamination.

Provide a detafled health and safetj}' analysis which reflects that the
residual amounts of materials on surface areas, together with other
considerations such as prospective use of the premises, equipment, or

scrap, are unlikely to result in an unreasonable risk to the health and )

safety of the public.
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Prior to release of premises for unrestricted use, the l{censee shall
make a comprehensive radfation survey which establ{shes that contaminat{on
{s within the V{mits speciffed {n Table 1. A copy of the survey report
shall be fi{led with the Divisfon of Industrial and Medical Huclear Safety,
U. S. Nuclear Regulatory Commiss{ion, Washington, OC 20555, ahd atv the
Administrator of the NRC Regfonal Office having Jurisdiction. The report

should be f{led at least 30 days prior to the planned date of abandonment.
The survey report shall:

< —

a. [Identify the premises.

b. Show that reasonable effort has been made to eliminate residual
contamination.

c. Describe the scope of the survey and general procedures followed.

d. State the findings of the survey {n units specif{ed {n the
{nstruction,

Following review of .the report, the HRC will cons{ider vis{ting the
facilities to confim the survey.
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ACCEPTABLE *SURFACE CORTAMINATION LEVELS "
HUCL 10ES? AVERAGED ¢ f . MAXIMUHD O f kerovaLED © f
N i
Jenat, U-235, U-238, and" 2 2 )
1ssociated decay products } 5,000 dpm /100 cm . © 15,000 dpm o/100 c;m 1,000 dpm o/100 o
\ : '
‘rensurenics, Ra-226, Ra-228, . : : _ 2 ‘ :
'h-230, Th-228, Pa-231, 100 dpa/100 cm® 300 dpm/100 cmd 20 dpn/100 ca?
1¢.227, 1-125, 1=129° ’ ‘ ' .
Thenat, Th-ZSé. Sr-90, ' l amp
8-22), Ra-224, U-232, 1-126, 1000. dpm/100 cm 3000 dpm/100 cml: - "7200 dpa/100 cm?
131, 1-133 .
Jeta-gamuy cmitters (nuclides .
<fth decey modes other than ,
alpha emissinn or spontanecus $000 dpm 8y/100 cmd 15,000 dpam 8y/100 el 1000 dpm 8y/100 cm?

fission) cxcept Sr-90 and
slhers noted above. . : . . . . .

dilhere surface contamination by both alpha- and beta-gamma-emitting nuclides exists, the limits established for erha- and béta-gaanu-cmltt!ng
nuclides should apply independently.

bas used in this table, dpm (disintegrations per minute) means the rate of emission by radicactive material as determined by correcting the
counts per minute observed by an appropriate detector for background, efficlency, and geometric factors associated with the instrumentation.

Cleasurcments of average contaminant should not be averaged over more than ) square meter. For objects of less surface ared, the average

should be derived for each such object.
dThe maximum ¢ontamination level applies to an ared of not more than 100 cm?.

€The amount of removable radioactive material per 100 cm® of surface area should be determined by wiping that ares with dry filter or soft
ahsorbent paper, 3pplying moderate pressure, and assessing the amount of radicactive mater{al on the wipe with an approp;!ate instrument of
should be reduced

known efffciency, When removable contamination on objects of less surface ares is determined, the pertinent levels
progortiondlly and the entire surface should be wiped.

A}

frne sverage and maxioum radfatfon levels assoclated with surface contamination resulting from beta-gamua emitters should not exceed
0.2 ~rad/hr at } ca and 1.0 mrid/hr at 1 co, respectively, weasured through not xore than 7 nilligrams per square centineter of

tota: dbsorder. . ,
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