
April 6, 2006

Scott Kvasnicka, Corporate Radiation Safety Officer
MISTRAS Holdings Group, d/b/a Conam Inspection and 
Engineering Services, Inc./Quality Services Laboratories, Inc.
899 Carol Court
Carol Stream, IL 60188

SUBJECT: PERIMETER SURVEYS AT TEMPORARY JOB SITES IN ACCORDANCE
WITH 10 CFR 20.1501(a) AND THE “TWO-MAN RULE,” 10 CFR 34.41(a)

Dear Mr. Kvasnicka:

This is in response to your letter dated February 6, 2006, which summarized your
understanding of two issues discussed at the Predecisional Enforcement Conference (PEC)
held on January 31, 2006, at the Region III office.  In the letter, you also requested clarification
on the NRC’s position in regard to these issues.  Specifically, you requested the NRC’s position
regarding implementation of:  (1) 10 CFR 20.1501(a), as it relates to perimeter surveys at
temporary jobsites, and (2) 10 CFR 34.41(a), the “two-man rule,” as it relates to line-of-sight
between the radiographer and the additionally qualified person used to satisfy the regulatory
requirement.

During the PEC, you questioned whether the NRC interpreted 10 CFR 20.1501(a) to require
that a licensee perform a survey of the perimeter of the restricted area at a temporary jobsite
each time the radiography source was exposed.  Mr. Madera stated that it was the NRC’s
position that a survey needed to be performed at the perimeter (boundary) of the restricted area
each time the radiography source was exposed.  This position is based on the assumption that
at a temporary jobsite the radiographic setup would be different for each radiographic exposure
which could change the dose rate at the restricted area boundary.  Therefore, any time a
licensee changed the setup, e.g., orientation of the beam, thickness of the pipe or object being
radiographed, strength of the source, changes in secondary barriers (if any), etc., a new
radiation survey or evaluation must be conducted at the boundary of the restricted area to
comply with 10 CFR 20.1501(a) and 10 CFR 20.1301(a)(2).

However, if a licensee conducted a survey or an evaluation of the radiation levels at the
restricted area boundary, to comply with 10 CFR 20.1501(a) and 10 CFR 20.1301(a)(2), for all
possible radiographic setup scenarios at a temporary job site, then a repeat radiation survey of
the restricted area boundary would not be required.  The licensee would be required to maintain
records showing the results of these surveys or evaluations for three years after the record was
made in accordance with 10 CFR 20.2103. 

With regard to 10 CFR 34.41(a), the “two-man rule,” your interpretation was that if the
radiographer is operating the exposure device, then the assistant is there simply as an
additional qualified person to aid in the prevention of unauthorized entry, and give assistance in
the event of an emergency.  The assistant can help control access to the area, but does not
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need to be within line-of-sight of the radiographer.  You further stated that simply because the 
assistant did not know the exact location of the radiographer, or could not see the radiographer,
is not a violation of 10 CFR 34.41, 10 CFR 34.46, or your operating and emergency
procedures.  You believe that the actions of your radiographer were in compliance with the
regulations, and you do not agree with the contention that line-of-sight is required between the
assistant and the radiographer unless the assistant is performing the job duties outlined in 
10 CFR 34.46.  In addition, you asked for our definition of radiographic “operations” as
referenced in 10 CFR 34.41(a).

Regarding the NRC position on the requirements under 10 CFR 34.41(a), the Office of Nuclear
Materials Safety and Safeguards published in NUREG/BR-0017, No. 98-1, Licensee Newsletter
(March 1998 - April 1998), that included an article entitled, “The Radiography “Two-Man” Rule,”
that explains what must be done by licensees to comply with this requirement.  Specifically, the
additional qualified individual shall observe the radiography operations and be capable of
providing immediate assistance to prevent unauthorized entry.  Radiography may not be
performed if only one qualified individual is present.  This requires that a second individual must
observe the operation to prevent entry into the restricted area so as to prevent unnecessary
exposure to radiation.  Radiographic operations, as defined in 10 CFR 34.3, means all activities
associated with the presence of radioactive sources in a radiographic exposure device during
use of the device or transport.  Using a radiographic exposure device is considered a
radiography operation, as referenced in 10 CFR 34.41(a), and continuous direct visual
surveillance of the operation to protect against unauthorized entry into a high radiation area is
an essential part of the radiography operation.

The additional qualified individual is present in the area of the radiography operations for two
purposes:  (1) prevent entry to restricted areas associated with the radiography operations; and
(2) be available to assist the radiographer operating the radiography device, if necessary. 
However, the additional qualified individual does not have to maintain continuous direct
surveillance of the radiography device.  Generally, during the course of operations, the
additional qualified individual must focus on the radiography setup/shot or focus on securing the
area restricted for radiography, once the source is exposed, to prevent unauthorized entry.  If
the additional qualified individual fails to maintain surveillance, this failure would be considered
an apparent violation of 10 CFR 34.41 and would be considered for possible enforcement
action.  It is not acceptable for the second individual to be in the truck dark room or some other
location at the site where he/she is not performing surveillance of the restricted area and is not
cognizant of the radiography activities.  Audio or video links with the second individual are not
satisfactory and do not meet the intent of the regulation.

Also, NUREG-1556, Volume 2 “Program-Specific Guidance About Industrial Radiography
Licenses” states, on pages 8-36 under the section entitled, “Field/Temporary Jobsites,” that
both individuals must maintain constant surveillance of the radiography operations and be
capable of providing immediate assistance to prevent unauthorized entry to the restricted area. 
In addition, the NUREG states that if the second individual is a radiographer's assistant, then, in
accordance with 10 CFR 34.46(c), the radiographer must be directly observing the
radiographer's assistant perform radiographic operations, i.e., whenever the radiographer's
assistant uses radiographic exposure devices, associated equipment, or sealed sources, or
conducts required radiation surveys.  If the radiography source is exposed, regardless if the 
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radiographer or radiographer’s assistant is just conducting surveillance of the restricted area
boundry, the NRC considers this activity to be use of the radiographic device.

The Statements of Consideration for 10 CFR 34.41, “Conducting Industrial Radiographic
Operations,” (page 34-SC-8) states that the Commission believes that the safety issues
involved in industrial radiography mandate the adoption of the requirement, particularly when
radiography is performed in high places or in trenches, where problems can most often occur,
and where the radiographer is not able to control access.  It should also be evident that in case
of accident or injury, the second person needed at the site must be more than an observer.

The NRC will provide you our final determination regarding the specific circumstances which
were the subject of the predecisional enforcement conference in a separate correspondence.

In accordance with 10 CFR 2.390 of the NRC's "Rules of Practice," a copy of this letter  will be
available electronically in the NRC Public Document Room or from the Publicly Available
Records (PARS) component of NRC's document system (ADAMS).  The NRC’s document
system is accessible from the NRC Web site at http://www.nrc.gov/reading-rm/adams.html.

If you have any additional questions regarding this matter please contact Mr. Madera at (630)
829-9834.

        Sincerely,

/RA/

        Steven A. Reynolds, Director 
        Division of Nuclear Materials Safety
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