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DEC 13 2005

OFFICE OF
SOLIO WASTE AND EMERGENCY
FAESPONSE

Mr. Jack R. Strosnider, Director

Office of Nuclear Material Safety
and Safeguards

U.S. Nuclear Regulatory Commission

Washington, D.C. 20555-0001

Dear Mr. Strosnider:

Tam writing in response to your letter of October 18, 2004, regarding the Kerr McGee
Corporation’s Cushing Refinery Site, Cushing, OK (Cushing). The October 18 letter notified
EPA that the Cushing site would have triggered an NRC consultation with EPA in accordance
with the 2002 Memorandum of Understanding (MOU) entitled: “Consultation and Finality on
Decommissioning and Decontamination of Contamninated Sites” (OSWER No. 9295.8-06, signed
by EPA on September 6, 2002, and NRC on October 9, 2002). This Jetter responds to the
notification in accordance with Section V.D.1 of the MOU, when NRC requests EPA’s
consultation on a decommissioning plan or a license termination plan, EPA is obligated to
provide written notification of its views within 90 days of NRC’s notice.

Your letter constitutes a Leve] 2 consultation as specified in the MOU because the
consultation is conceming residual radioactive contamination remaining after completion of the

- Final Status Survey (FSS).

The views expressed by EPA in this Jetter regarding NRC’s decommissioning are limited
to discussions related to the MOU. The comments provided here do not constitute guidance
related to the cleanup of sites under Comprehensive Environmental Response, Compensation,
and Liability Act (CERCLA) authority.! EPA’s views on the matters addressed by this letter
were developed from information fumnished by NRC in the October 18 letter, other materials
provided by NRC, and staff discussions.

EPA Consultation Views
Today’s response is limited to those matters that initiated NRC’s request for consultation

in its letter of October 18. NRC initiated this consultation because the MOU trigger values for
one radionuclide (total uranium) in groundwater were found to exceed maximum contaminant

'Please see the memorandum entitled: “Distribution of Memorandum of Understanding between EPA and the Nuclear
Regulatory Commission™ (OSWER No. 9295.8-06a, October 9, 2002) which includes guidance to the EPA Regions to facilitate
Regional compliance with the MOU and to clarify that the MOU does not alfect CERCLA actions that do not involve NRC (e.g.,
the MOU does not establish cleanup levels for CERCLA sites), This memorandum may be found on the Internct at;
http://www.cpa.gov/superfund/resources/radiation/pdf/irunsmou2{in.pdf.

Intamet Address (URL) » http://www.opa.gov
Recyclod/Mecyclable = Prinled whh Vegetable Ol Based Inks on Recycled Paper (MInimum 30% Postconsumer)



DEC-14-2005 17:19 US EPR 703 603 9184 P.83

levels (MCLs) established under the Safe Drinking Water Act (SDWA) after the Final Status
Survey (FSS).

EPA Policy on Ground water:

“EPA expects to retumn usable ground waters to their beneficial uses whenever
practicable.” (see 40 CFR §300. 430(a)(1)(m)(F)) In general, dnnkmo water standards such as
MCLs provide relevant and appropnate cleanup levels for ground waters that are a'current or
potential source of drinking water. However, drinking water standards such as MCLs generally
are not relevant and appropriate for ground waters that are not a current or potential source of
drinking water (see 55 FR 8732, March 8, 1990).

EPA issued guidance concemning ground water use determinations in a memo from Office
of Solid Waste and Emergency Response Assistant Administrator to the Regions entitled “The
Role of CSGWPPs in EPA Remedxanon Programs” (OSWER Directive 9283.1-09), April 4,
1997. This guidance states that EPA genera]]y defers to State determination of current and future
groundwater uses, when the State has a Comprehensive State Ground Water Protection Program
(CSGWPP) that has been endorsed by EPA and has provisions for sites specific decisions. For
States that do not have an EPA- endorsed CSGWPP (or whose CSGWPPs do not have provisions
for making site-specific determinations of groundwater use, resource value, priority or
vulnerability), EPA uses either “EPA Gmdeh‘nes for Ground-Water Classification” (Final Draft,
December 1986), or State groundwater classifications or similar State designations, whichever
classification scheme leads to more stn'ngent remediation goals.

NRC Groundwater Detemunatlon at Cushmg

The state of Oklahoma does have an EPA endorsed CSGWPP. The NRC licensce did
seek the opinion of the Oklahoma Depanmem of Envxronmema] Quality in making its
determination, and the state responded that the groundwater at the Cushing site was not a
potential or current source of dnnkmv water.? NRC mcorporated this state determination in its
review of the Cushing site. In this case (EPA endorsed CSGWPP), the state classification is used
by EPA in determining cleanup ARARs for groundwater. In addition, NRC determined in its
review of the “EPA Guidelines for, Ground-Water Classxﬁcauons ' that the groundwater at
Cushing was a Class III because of low yxe]d and therefore not a potennal source of drinking
water.” NRC appears to have used a s:mllar process that EPA would have used to determine
groundwater use if the Cushing sxte were addressed by EPA under CERCLA. If Cushing were a
CERCLA site, and EPA had made xthe same determination that: NRC did that the groundwater
was not a potential or current source of dnnkmg water, EPA most hkely would not have

?See letter from Darrell Shults, ‘Oklahoma Departmem of Envxronmcn(al Qualny to Jeff Lux, Kerr-McGee
Corporation, on September 19 1997 N | . B !

3See Federal Repister notice Fmdmg of No S)gmf' cant Impact Relared 1o Amc.ndmcm of Materials License No.
SNM-1999, Kerr-McGee Corp., Cushmg Refinery Site Cushing, Oklahoma™ (62 FR 45982, August 23, 1999)
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considered drinking water standards such as MCLs to be ARARs when establishing cleanup
levels for the site.

Conclusion
Based on EPA’s review of the information provided by NRC, EPA is satisfied with how

NRC addressed the issues raised by NRC for this consultation. EPA staff will remain available
to NRC for consultation if needed at the site. If you have any questions regarding this letter,
please contact me or have your staff contact Stuart Walker of my staff at (703) 603-8748.

Sincerely,

ka5 6%

chhael B. Cook,
Office of Superfund Remediation
and Technology Innovation
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