January 9, 2006

Curtis Lewis, MD, MBA

President, Society of Interventional Radiology
3975 Fair Ridge Drive, Suite 400 North
Fairfax, VA 22033

SUBJECT: SOCIETY OF INTERVENTIONAL RADIOLOGY LETTER, DATED

OCTOBER 17, 2005

Dear Dr. Curtis:

| am responding to your October 17, 2005, letter in which you were seeking recognition by the
U.S. Nuclear Regulatory Commission (NRC) of interventional radiologists as authorized users in
the use of yttrium-90 (Y-90) microsphere cancer therapy. Your specific concerns with the
requirements in 10 CFR 35.490 for microspheres are addressed below.

1.

Under item 1 in your letter, you questioned whether microsphere use should be subject
to the same training and experience (T&E) requirements as higher dose manual
brachytherapy. In particular, you noted that “previously, microspheres fell under 10 CFR
35.1000, Emerging Technologies.”

Please note that use of this modality is still regulated under 10 CFR 35.1000. The T&E
requirements for Y-90 microsphere therapy appear in the associated licensing guidance
posted under 10 CFR 35.1000 uses on our website,
http://www.nrc.gov/materials/miau/med-use-toolkit/microsphere.html. This guidance
does not specifically indicate the acceptable medical specialty areas for authorized
users using Y-90 microspheres, however, the guidance indicates that authorized users
must meet the training and experience requirements of either 10 CFR 35.490, or until
October 25, 2005, 10 CFR 35.940 as well as specific vendor training in the use of the
microspheres and the microsphere delivery system.

You recommended either revising the regulations to recognize interventional radiologists
as authorized users for this usage or extending Subpart J of 10 CFR 35.

The NRC published a proposed rule to amend its requirements for T&E for medical use
of byproduct material, 10 CFR Part 35 for a 75-day comment period on December 9,
2003 (68 FR 68549). The comment period ended on February 23, 2004. Significant
public comments were received, considered and addressed. The final rule was
published in the Federal Register on March 30, 2005 (70 FR 16335). It became
effective on April 29, 2005. The rule amended the regulations to change requirements
for recognition of certain specialty boards’ certification processes. These boards’
certifications may be used for demonstrating the adequacy of the training and
experience of individuals to serve as authorized users, authorized medical physicists,
authorized nuclear pharmacists, or radiation safety officers. The final rule also revised
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the requirements for demonstrating the adequacy of T&E for the alternate pathway,
other than the certification pathway, for achieving authorized status. Consequently,
Subpart J of 10 CFR Part 35 expired on October 24, 2005, and it will not be extended.

3. You recommended that either microspheres be reclassified from 10 CFR 35.490 or an
alternative training and educational pathway be created for physicians providing Y-90
therapies who are not radiation oncologists.

While the NRC staff recognizes that Interventional Radiologists are an integral part of
microsphere therapy administration, the staff believes that an authorized user for Y-90
microsphere therapy must meet the T&E requirements set forth in 10 CFR 35.490. Note
that any physician can use Y-90 microspheres under the supervision of an authorized
user provided that the individual has received appropriate instruction and follows the
instructions of the supervising authorized user and other applicable procedures,
regulations, and license conditions with respect to the medical use of byproduct
material; see 10 CFR 35.27, Supervision.

We believe that prior to the expiration of 10 CFR 35 Subpart J, an interventional
radiologist, should have the specific training and experience described in 10 CFR
35.940, to be an authorized user for Y-90 microsphere therapy. If an interventional
radiologist with appropriate T&E was named as an authorized user prior to the expiration
of Subpart J on October 24, 2005, then the individual would continue to be an
authorized user as provided by 10 CFR 35.57.

For further information or for questions, please contact me or Ms. Cindy Flannery, Team Leader
of the Division of Industrial and Medical Nuclear Safety’s Medical Team at (301) 415-0223, or

via e-mail at cmf@nrc.gov.

Sincerely,
IRA/

Scott W. Moore, Chief
Rulemaking and Guidance Branch
Division of Industrial and
Medical Nuclear Safety
Office of Nuclear Material Safety
and Safeguards
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