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Dear Mr. Zerr: 

This refers to your letters dated August 9, 2005, and August 31, 2005, requesting an 
amendment to your byproduct materials license no. 13-01983-15 for the purpose of releasing 
for unrestricted use the Medical Science Building located on the campus of the University of 
Notre Dame. 

This also refers to the telephone conversations between you, Andrew Welding of your staff and 
me on September 2, 2005, September 6,2005, and on or about September 19,2005. During 
the telephone conversations, we discussed the applicability of NUREG 1757, Vol. 1, Section 
15.5.3. to your situation regarding the release of buildings for unrestricted use after 
decommissioning and whether an amendment to your license for the purpose of releasing for 
unrestricted use the Medical Science Building was necessary. We consulted our regional 
Decommissioning Branch for its opinion in this matter as well. 

During our review we noted that this license is a broad scope license with authority to approved 
and remove locations of use. Additionally, there was no indication in the information provided 
that the radiological levels were in excess of unrestricted area release criteria established by 
NRC or that a decommissioning plan was needed. It was noted that neither 10 CFR Part 30, 
Section 30.36, “Expiration and Termination of Licenses and Decommissioning of Sites and 
Separate Buildings or Outdoor Areas,” or NUREG 1757. Volume 1, “Consolidated NMSS 
Decommissioning Guidance, Decommissioning Process for Materials Licensees,” required you 
to notify us. 

As a result of our review and the telephone discussions with you, it was agreed that NUREG 
1757, Vol. 1, Section 15.5.3 does apply to your circumstances and, absent decommissioning 
findings indicating residual radioactivity such that the building or outdoor area is unsuitable for 
release in accordance with NRC unrestricted release criteria, the Medical Science Building may 
be internally released for unrestricted use. You also agreed to retain the survey and historical 
decommissioning records required pursuant to 10 CFR 30.35(g). 

As we discussed during the telephone conversation on or about September 19,2005, we have 
voided your request for an amendment to the license under Control No. 314751 because it is 
not necessary. If you have any questions or require clarification on any of the information 
stated above, you may contact me at either (630) 829-9841 or (630) 829-9500, ext.9841. 
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NUREG 1757, Vol. 1, Section 15.5.3. which was sent to you by a previous reviewer and which 
is available on our website, is excerpted as follows: 

“Broad scope licensees pursuant to 10 CFR Part 33 are authorized to internally establish, 
terminate, and resume uses of licensed materials at separate locations (e.g., individual 
laboratories within a building). Typically, based on license conditions, these licensees are not 
required to notify NRC as described in 10 CFR 30.36(d). because a decision has not been 
made to permanently cease principal activities at the entire site or in any separate building. 
Broad scope licensees also have license requirements incorporated into their operational 
program for the release of existing and approval of new material use areas. Furthermore, broad 
scope licensees generally would not have to submit a DP and would not request an amendment 
to their license to describe changes in areas of use. Broad scope licensees who issue internal 
approvals would only be required to maintain records of the decommissioning for review by 
NRC inspectors, per 10 CFR 30.35(g). 

However, two specific provisions of 10 CFR Part 30, Section 30.36, “Expiration and termination 
of licenses and decommissioning of sites and separate buildings or outdoor areas,” 
10 CFR 30.36(d)(2) and (4) apply to broad scope licensees: 

10 CFR 30.36(d)(2) states that the licensee has decided to permanently cease principal 
activities, as defined in this part, at the entire site or in any separate building or outdoor area 
that contains residual radioactivity such that the building or outdoor area is unsuitable for 
release in accordance with NRC requirements; or 

10 CFR 30.36(d)(4) states that no principal activities have been conducted for a period of 
24 months in any separate building or outdoor area that contains residual radioactivity such 
that the building or outdoor area is unsuitable for release in accordance with NRC 
requirements. 

A key qualifier, cited in the above subsections, is the emphasis placed on the presence of 
radiological contamination in excess of NRC unrestricted release limits in licensed facilities 
(separate buildings or areas). Therefore, broad scope licensees who remediate their facilities to 
meet operational radiological release limits (specified in their license) may find that information 
on areas where past licensed activities were conducted do not need to be provided to NRC as 
required in 10 CFR 30.36, and would need only to maintain records (IO CFR 30.35(g)) for NRC 
inspection. Since licensees must account for dose consequences for all past areas of use upon 
license termination, licensees who elect not to notify NRC may wish to contact NRC prior to 
relinquishing control of a building or area, if prior to license termination. Licensees are also 
encouraged to review decommissioning surveys in Section 15.4 to ensure that the operational 
release surveys contain sufficient information to satisfy FSS requirements at license 
termination. 

However, just as required for a specific licensee, if a broad scope licensee were to identify a 
building or area in excess of NRC’s unrestricted release criteria, or if the remediation would 
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require use of procedures not approved in their license, or if the remediation would have 
adverse dose consequences upon workers, the public, or the environment, they would also be 
required to notify NRC, as well as to make a determination as to whether or not a DP is 
rea uired ." 

In accordance with 10 CFR 2.390 of the NRC's "Rules of Practice." a copy of this letter will be 
available electronically in the NRC Public Document Room or from the Publicly Available Records 
(PARS) component of NRC's document system (ADAMS). The NRC's document system is 
accessible from the NRC Web site at httD://www.nrc.aov/readina-rm/adams.html. 
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Materials Licensing Branch 
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