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NOV 1 0 1993

Docket 70-36
License  SNM-33

Mr. J. A. Rode, Plant Manager
Hematite Nuclear Fuel Manufacturing
Combustion Engineering, Inc.

P.0. Box 107

Hematite, MO 63047

Dear Mr. Rode:
SUBJECT: DECOMMISSIONING FUNDING PLAN (TAC L21637)

This refers to your letter dated May 28, 1993, which transmitted your
decommissioning funding plan. We have reviewed your plan and identified
additional information that is needed before final action can be taken. This
additional information specified in the enclosure, should be provided within
30 days of the date of this letter.

Please include the above TAC No. in future correspondence related to this
subject. .

If you have any questions regarding this matter, please contact me at
(301) 504-2604.

Sincere]y,

Usigingd Signed &

Sean Soong

Licensing Section 2

Licensing Branch

Division of Fuel Cycle Safety
and Safeguards, NMSS

Enclosure: As stated

cc w/encls:

Mr. Jd. F. Conant, Manager R
Nuclear Materials Licensing

Distribution w/encls. (Control No. 210S) [g:\celtr.ss]
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Request for Additional Information
Letter Dated May 28, 1993
Combustion Engineering, Inc.
Docket 70-36

Combustion Engineering Inc., submitted a decommissioning funding plan (DFP) in
the amount of $10,000,000, including a rider to the licensee’s previously-
submitted surety bond raising the penal sum to $10,000,000. The submittal
assures decommissioning for License SNM-33 (Hematite facility) issued under

10 CFR Part 70. CE should modify the submittal as follows:

(1) Submit additional detail to support the cost estimate
(Regulatory Guide 3.66, Appendix F);

(2) Submit evidence that the parties signing the surety bond,
rider, and standby trust agreement for the licensee are
authorized to represent the company (Regulatory Guide 3.66,
pages 3-14 and 3-17); and

(3) Revise Schedule A of the standby trust agreement to specify
the amount of the cost estimate (Regulatory Guide 3.66, page
4-26).

These modifications are discussed below.

(1) Submit additional detail to support the cost estimate (Regulatory Guide
3.66, Appendix F)

Although CE provided fairly detailed information in its cost estimate, you did
not provide adequate information to support the estimate of decommissioning
costs. Your cost estimate states:

In generating the cost estimate provided in the following
sections, plant buildings were broken down into separate areas or
rooms. The volume and/or dimensions of equipment, structures, and
materials within those areas and rooms were physically measured.
These measurements were used to estimate the volume of Tow-Tlevel
waste that can be expected from decommissioning. The same
measurements were used to estimate the duration of dismantling and
decommissioning operations that will be required to complete
decommissioning. The estimates take into account waste reduction
operations that will be undertaken during decommissioning.

The cost estimate does not, however, indicate the dimensions of the equipment,
structures, and materials. Also, the cost estimate does not describe the
methodology used to estimate the duration of dismantling and decommissioning
operations or the volume of low-level waste that will be generated from the
facility dimensions.



To allow for adequate evaluation of the estimate, CE should submit information
on the dimensions of the equipment, structures, and materials at the facility,
as well as the methodology used to estimate the duration of decommissioning
and waste generation. CE should also use or adapt the "Cost Estimating
Tables" in Appendix F of Regulatory Guide 3.66, "Standard Format and Content
of Financial Assurance Mechanisms Required for Decommissioning Under 10 CFR
Parts 30, 40, 70, and 72," June 1990.

(2) Submit evidence that the parties signing the surety bond, rider, and
standby trust agreement for the licensee are authorized to represent the
company (Regulatory Guide 3.66, pages 3-14 and 3-17)

The submittal does not include evidence indicating that the parties signing
the financial mechanisms for the Ticensee are authorized to represent the
licensee in the agreements, as recommended in Regulatory Guide 3.66, pages 3-
14 and 3-17. The power of attorney included in the submission provides
evidence only that the party signing for the surety is authorized to represent
the surety. Evidence of authority to represent the licensee is necessary to
ensure the validity and enforceability of the mechanism. CE should submit a
copy of the corporate by-laws or other evidence indicating that the parties
signing the surety bond, the rider to the surety bond, and the standby trust
agreement for the licensee are authorized to do so.

(3) Revise Schedule A of the standby trust agreement to specify the amount
of the cost estimate (Regulatory Guide 3.66, page 4-26)

CE’s submittal does not modify the standby trust agreement included in the
licensee’s submission dated July 19, 1990. Section 2 of that standby trust
agreement states that "This Agreement pertains to the costs of decommissioning

. as shown in Schedule A." CE, however, used a copy of its NRC materials
license as Schedule A of the standby trust agreement. Consequently, the
submitted schedule does not indicate the applicable financial assurance amount
for the facilities covered by the mechanism. Specification in Schedule A of
the estimated costs of decommissioning is important to allow the trustee to
properly administer the conditions and requirements of the agreement; for
example, the amount of the cost estimate can be critical to determining
whether a particular withdrawal should be allowed.

Although the surety bond rider states that the amount of the bond is increased
to $10,000,000, Schedule A to the standby trust agreement has not been revised
or resubmitted in the current submittal to indicate the amount of funds the
standby trust assures for this license. CE should modify Schedule A to the
standby trust agreement to include the amount of the cost estimate, as
recommended in Regulatory Guide 3.66, page 4-26.



