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UNITED STATES
NUCLEAR REGULATORY COMMISSION
REGION 1l

799 ROOSEVELT ROAD
GLEN ELLYN, ILLINOIS 60137

February 12, 1982

Gentlemen:

The enclosed IE Information Notice No. 80-32, Rev. 1 is being issued as a
supplement to the IE Information Notice No. 80-32, issued on August 29, 1980.
Its purpose is to clarify and amend three paragraphs and the Appendices only to

the original notice. If there are any questions related to the notice, please
contact this office.

Sincerely,

. !
/James G. Keppler
Regional Administrator

Enclosure: IE Information
Notice No. 80-32, Rev. 1
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UNITED STATES
NUCLEAR REGULATORY COMMISSION
OFFICE OF INSPECTION AND ENFORCEMENT
WASHINGTON, D.C. 20555

February 12, 1982

IE INFORMATION NOTICE NO. 80-32 Rev. 1: CLARIFICATION OF CERTAIN REQUIREMENTS
FOR EXCLUSIVE-USE SHIPMENTS OF RADIO-
ACTIVE MATERIALS

This is a supplement to IE Information Notice No. 80-32, originally issued
August 29, 1980. It is intended to clarify Question/Answer Numbers 1, 5
and 6 and Appendices A and B on which there have been numerous questions
and inquiries. Those paragraphs and appendices are superceded as follows:

1. Q. What radiation limits would apply to shipments being transported on
an open exclusive-use transport vehicle?

A. The constraints of 49 CFR §173.393(j)(3) and (4) would apply; e.g.,
10 mrem/hr at 2 meters from the open planes projected by the outer

lateral edges of the vehicle, and 2 mrem/hr in any normally occupied
area of the vehicle (cab).

Note: As a matter of clarification, it is important to point out that,
in its queries to the Department of Transportation (DOT) on the
correct interpretation of §173.393(i) and (j), NRC has been
advised that the existing language of §173.393(j) does not
clearly reflect the original intent of the regulation; i.e.,
to limit the radiation level at the accessible exterior surface
of a package on an open exclusive-use vehicle to 200 mrem/hr
(such as the same 1imit applied to the surface of a closed
transport vehicle). DOT has stated that it is currently taking
steps to revise §173.393(j). In the interim, NRC licensees
are urged and cautioned to adhere to a surface radiation level
1imit of 200 mrem/hr on a package transported on an open
exclusive-use transport vehicle, as has been the practice and
interpretation of most shippers in the past.

5. Q. If "packages," such as secondary inner drums, (as contrasted to a
simple personnel barrier as discussed in Q.4 above), are enclosed
within an outer shield, may this shield be considered to be an integral
part of the "closed transport vehicle" when such a shield provides
attenuation of the vehicle radiation levels to meet the 200 mrem/hr
1imit of §173.393(j)(2)? Further, what other considerations are there
in such a situation in determining what constitutes the "package" as
opposed to the "vehicle"?

A. This question of defining what constitutes the "package" has arisen
frequently and has created much confusion. Generally speaking, the
criteria to be considered, which are illustrated in Appendix B,
include the following factors:
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Whether or not any single inner container, e.g., drum has a
radiation level of less than 1 rem/hr at 3 feet [§173.393(3)(1)]

Whether or not any single inner container, if bearing LSA material,
has a quantity of radioactivity exceeding Type A [§10 CFR 71.7(b),
71.11(b)(1), 71.12(b) and 71.35].

Given the above considerations and the DOT definitions of "closed trans-
port vehicle" [§173.389(q)] and "packaging" (§171.8), each inner drum
within an outer shield integrally attached to the vehicle may be considered
a "package" provided that each inner drum complies with §173.393(j)(1),

(1 rem/hr at 3 ft) and also provided that the content within any single
inner drum does not exceed a Type A quantity of LSA material. In this
configuration, the outer enclosure may be considered as the closed trans-
port vehicle and may incorporate integral shielding to meet the vehicle
Timit of §173.393(j)(2) (200 mrem/hr). The inner drums would be marked

as packages and the outer enclosure placarded as a vehicle.

Q. In contrast, under what circumstances would the outer enclosure plus
its secondary inner containers, taken together, be considered as the
"package"?

A. The combination of inner containers plus the outer shield are con-
sidered the "package" if any single inner container has a quantity of
radioactivity as LSA exceeding Type A or if any single inner container
exceeds the limit of §173.393(j)(1) [1 rem/hr at 3 ft]. Such “"packages"
must be certified as Type A by the NRC Office of Nuclear Materials
Safety and Safeguards.

No written response to this notice is required. If you need additional
information regarding this subject, contact the Regional Administrator of
the appropriate NRC Regional Office.

Attachments:

1.
2.

Appendices A and B
Recently issued IE Information Notice



a3 CFit 173393101010 nrenvbr

At aNY FOINT 2m (6 1) 2mremfhe
FROM THE VERTICAL P1.ANE PROJECTED
Hy THE OUTER LATERAL SURFACE

GF THE CAROR VEINCLE, 202 mremfhe
AT AT POISMT ON TS ZHTIANAL
AUNTACC O THECARGR
WwaiiCLE, 100 nuenijor

AT 3t FHCIA ThE EXYENnNAL
SUNF.ACE OF THE

PACKAGE. 2 memitr 2

43 CFR 173.393(j).10 inrem/he

AT ANY POINT 2m {G t1) 2 memfht .
FAOM THE VERTICAL PLANES PROJECTED

FROM THE CUTER EDGES OF VENICLE. :

2 mram/hie IN CAC, ,

s N
I CAS. 'm_;\ 3
1 5. i )
{ a4y H
tnq °¢ \
Vir, \ 3
R \ !
N -1 !
oS 1 b o
oY | \ ev”
< s / J\ ‘/r’
N - 7 E:Q.TE: <50 mremjhr PR
s . LHAIT ALSO APPLIES %,‘( \
NN AT UNCERSIDE OF My
"y VENICLE. KA
PRI TP - I DI | o JULELT S-S ifivas Sperorap ey —— -~ ahin s e e — TSI ac TR
42 CFR 12238201280 wnraia s AL ET
ST AN PGINT D3 THI SHTIIAL //"\\‘ ADGBIH U re
SUNTACE OF THE P ATHASE
. P Amm B, B ey S =3 ]
10 mremnjle AT 311 EROM ANY \?\ iE iitroriiation Motice 86-32,nev 1

ACCESSIBLE EXTENNAL
“HArnnE CF THE

PLCRAGE.

NOTE: ) "’;-, ~ _J
INTAL TIIS NG T l\ \\ HOTE:
10 INCEED SQNER ~ J47’)  STOWAGE OF PACKAGES
LR 35 ToEl, \\__:_i,(my ViITHIN VEHICLE 1AUST
N/ COMPLY ITH 49 CFR 177.842(b),

vON-EXCLUSIVE-USE OPEN OR CLOSED
' R

AT IR KT S A e N N 0 W T N M O M TK T ML oh o1 M O e TG OF N ZW A XX CX RO M. 25T T8 LR TR SE WO M AR RAMIE T80 2 I S0 T

Z 40 | abeg

2S6t ‘21 f4enugayd
T "A3y ‘2e-08 NI
7 2UILUOIDYIIVY

49 CF# 173.333{i) AND {j)




2
¢

%3
(>
'3
-\‘
Fry
3o

{E Invormation NMotico 88-32, Re

WIMAT CCMPRIGES Trie PACKAGE?

PERTINENT CONSIDERATIONS:

© The Definition of a “closed transpert vahicta*-sea 49 CFR 173.334a)

-

& 43 CFR 171.8 Definas packaging such that vou must corsider ths
..assembly of ona or more contsinses and any other componenta
rucessory to achieve campliance with the minimum packaging

requirements. .,

3 The VRC general licanse requiramants of \810 CFR 71,{h)

raqure that any “package” used to ship LSA in quantity axceeding Type A must be designed

’

» 71.11{bi1), 71.121b), and 71,35

10 wihstand standards for norma) conditions of transport

THEREFORE:

{NNER ASSEMBLY CUTER ENCLOSURE ENTIRE OUTER
IS "PACKAGE"” 1S A PEISONNEL ASSEMBLY IS

\ WARRICR OR SIMULATED "PACYAGE" ™

\ *LOSED VEHICLE” IMIAY
HAVE INTEGRAL SHIELDING) . THE “PACKAGE"
\\\ rl’ ﬁ\‘ /“
"\ ‘ “mQ R
TR h j /,——,5:; ["] [_"
(0X0) N 7400 PO
[] E !E

e radiation tavel at 3’ fl‘om eny secondary inner “packago’” © radiation lavel a1 3’ from any single

dess not exceed 1 ram/hr (5086 173.3531))1); and
2 radiation lovel at exterior surface of outer enclosurs

does not excecd 202 mrem/hr (Sce 173.2321312): and ]
8 Aztivity content wiilln any single secondary Inner

“package’ does noi 1xceed a Tyna A quarsity ts LSA;

THEN ®
S Each secondary innei container is marked ns a “packes
6 The exterior of tho ozter enclasure is placerdad as g

a vthicia

inner contelner axceeds 1 ram/hr
1Sae 173.383(}K1); or

Activity contant within any single inner
container exceeds a Typs A quantity s LSA;

“ THEN

The exterior of the outer enclosuse Is

marked as a“package”

Tho sntire assnmbly inust be certified
by NRC as Type A, if LSA matarlal Is invulved.

ENCLOSURE
iS A SHIZLDED
COMPONENT OF

74X

v T

Z 40 ¢z abey

2861 ‘gL A4enuqag
| Judwyoelly

L “AS¢ ‘2£-08 K1



RECENTLY ISSUED
IE INFORMATION NOTICES

Attachment 2
IN 80-32, Rev. 1
February 12, 1982

Information Date of

Notice No. Subject Issue Issued to

82-02 Westinghouse NBFD Relay 01/27/82 A11 power reactor
Failures in Reactor facilities holding
Protection Systems at an OL or CP
Certain Nuclear Power
Plants

82-01 Auxiliary Feedwater Pump 01/22/82 A1l power reactor
Lockout Resulting from facilities holding
Westinghouse W-2 Switch an OL or CP
Circuit Modification

81-39 EPA Crosscheck Program - 12/23/81 A1l power reactor
Low Level Radioiodine in facilities holding
Water Test Program an OL or CP

81-38 Potentially Significant 12/16/81 A1l power reactor
Equipment Failures Resulting facilities holding
from Contamination of Air- an OL or CP
Operated Systems

81-37 Unnecessary Radiation 12/15/81 A11 power reactor
Exposure to the Public and facilities holding
Workers During Events byproduct material
Involving Thickness and Ticenses
Level Measuring Devices

81-36 Replacement Diaphragms for 12/3/81 A1l power reactor
Robertshaw Valve (Model facilities holding
No. VC-210) an OL or CP

81-35 Check Valve Failures 12/2/81 A1l power reactor

facilities holding
an OL or CP
81-34 Accidental Actuation of 11/16/81 A11 power reactor

Prompt Public Notification
System

facilities holding
an OL or CP

OL = Operating License

CP = Construction Permit
Recently issued IE Information Notice will be included when IN No. and issued
date are assigned.



