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United States Agricultural Southern Plains Area 
Department of Research Knipling-Bushland 
Agriculture Service U.S. Livestock Insects 

Research Laboratory 

2700 Fredericksburg Rd. 
Kerrville, TX 
78028-91 84 

August 25, 1997 

SUBJECT: 

TO: 

FROM: 

RAM Burial Site at Kerrville, Texas 

John Jensen 
Director, Radiation Safety Staff 
USDA, Office of Personnel, Safety & Health Management Division 
4700 River Road, Unit 91 
Riverdale, MD 20737 I 

Sidney E. Kum, Ph.D. 
Laboratory Director 

In follow-up to your letter dated 9/36/96 and our return correspondence of 10/24/96 and 6/18/97, it is 
our understanding that we were not removed from the burial site list because 8 mCi of C-14 labeled 
Imidan had been sprayed onto a steer, burned and the ashes buried. It is our further understanding that 
the cutoff for removal from the burial site list was 5 mCi of C-14. 

Regulations for the disposal of radioactive waste are listed in 10CFR§20.2005(a)(2) as follows: 
$20.2005 Disposal of specific wastes. 

(a) A licensee may dispose of the following licensed material as if it were not radioactive: 
(2) 0.05 microcurie (1.85kBq), or less, of hydrogen-3 or carbon-14 per gram of animal tissue, 

averaged over the weight of the entire animal. 

A typical steer used at this laboratory weighs 400-600 Ibs. For the purpose of this calculation, we will 
use the conservative assumption that the steer weighed only 400 Ibs. 

We know that 1 Ib = 454 g, therefore 400 Ib = 400 Ib X 454 g/lb= 181,600 g; 
and 1 mCi = lOOOpCi, therefore 8 mCi = 8000pCi. 
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Since the SOOOpCi of C-14 labeled Imidan was sprayed onto n steer Geighing at least 181,600 g 
(minimum), it follows that the specific activity of the C-14 under lOCFR~20.2005(a)(2) was no more 
than 

8OOOpCi/181,600 g = 0.044 pCi/g animal tissue (whole steer) which is less than the (0.05 
pCi of C-14)/(g animal tissue) specified in the regulation as eligible for disposal without regard to its 
radioactivity . 

Because the steer carcass qualifies as disposable as if it were not radioactive as specified in the 
regulations [ lOCFR§20.2005(a)(2)], the site where the ashes of the steer were buried should not be 
considered a radioactive burial site. We, therefore, request removal of the Kerrville, TX, site from the 
burial site list. 

cc: C. A. Onstad, AD, SPA 
K. Temeyer, LRPO, KBUSLIRL 
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