
                                                                 April 1, 2005

ALL AGREEMENT AND NON-AGREEMENT STATES

DISPOSAL OF CERTAIN EXEMPT AEA MATERIALS AT RCRA SUBTITLE C FACILITIES  
(STP-05-027)

The State of Idaho requested a clarification on the U.S. Nuclear Regulatory Commission’s
(NRC) position on Atomic Energy Act (AEA) materials that may be disposed of at Resource
Conservation and Recovery Act (RCRA) Subtitle C hazardous waste disposal facilities. 
Enclosed is a copy of our reply.  

Please note that all AEA material, licensed by NRC or an Agreement State, must be disposed
of in accordance with the requirements in 10 CFR Part 20, Subpart K - Waste Disposal (or
equivalent Agreement State regulations) unless exempted by either the general exemptions in
10 CFR Parts 30 or 40 or through a specific exemption granted under 10 CFR 30.11, 40.14, or
70.17.  Our response does not apply to AEA materials under the U.S. Department of Energy’s
jurisdiction.  The responsible regulatory entity in each State retains responsibility to determine if
exempt AEA materials may be disposed of at a RCRA Subtitle C facility within its borders.  

If you have any questions, please contact the individual named below.

POINT OF CONTACT:  Lloyd Bolling                     INTERNET:  lab@nrc.gov
TELEPHONE:                (301) 415-2327                 FAX:             (301) 415-3502    

                                                                      /RA/

Paul H. Lohaus, Director
Office of State and Tribal Programs

Enclosures:
As stated



STP-05-027

Distribution:
DIR RF  DCD (SPX2)     SISP Review Complete 

:  Publicly Available   G  Non-Publicly Available               
:  Non-Sensitive   G  Sensitive

DOCUMENT NAME:  E:\FileNET\ML050910471.wpd
To receive a copy of this document, indicate in the box:  "C" = Copy without attachment/enclosure   "E" = Copy with attachment/enclosure   "N" = No copy

OFFICE STP STP:ActDD STP:D
NAME LABolling:gd MRShaffer PHLohaus
DATE 3/30/05 3/30/05 3/31/05

                                                                OFFICIAL RECORD COPY



                                                                December 16, 2004

Ms. Toni Hardesty, Director
Idaho Department of Environmental Quality
1410 North Hilton
Boise, ID  83706

Dear Ms. Hardesty:

Idaho State staff requested clarification on the U.S. Nuclear Regulatory Commission’s (NRC)
position on Atomic Energy Act (AEA) materials that may be disposed of at Resource
Conservation and Recovery Act (RCRA) Subtitle C hazardous waste disposal facilities.  The
specific request for clarification was asked in light of US Ecology Idaho’s (USEI) request for a
modification to their RCRA permit.  

Our response addresses only AEA materials that are subject to NRC jurisdiction (i.e., it does
not apply to AEA materials under the U.S. Department of Energy (DOE) jurisdiction).  All NRC,
or Agreement State, licensed AEA materials must be disposed of in accordance with the
requirements in 10 CFR Part 20, Subpart K - Waste Disposal (or equivalent Agreement State
regulations) unless exempted from regulation by either the general exemptions in 10 CFR Parts
30 or 40 or through specific exemptions granted under 10 CFR 30.11, 40.14, or 70.17.  Since
the USEI Subtitle C facility does not have an NRC license, only AEA materials that have been
exempted from further regulation may be eligible for disposal at a RCRA Subtitle C facility.  The
State of Idaho, since it has delegated authority under RCRA, is the responsible regulatory entity
to determine if exempt AEA materials may be disposed of at a RCRA Subtitle C facility within its
borders.  

The Idaho staff request for clarification also asked whether an authorization for disposal of
material issued under 10 CFR 20.2002 could also be listed on the RCRA permit as an
exemption.  For off-site disposal authorized under 10 CFR 20.2002, the NRC plans to include
an explicit exemption for the materials to be disposed of off-site (such as at a Subtitle C facility). 
Therefore, the authorization for disposal under 10 CFR 20.2002 should not be listed in the
RCRA subtitle C permit as an exemption.  As noted above, the exemption issued could be
under either the general or specific exemption provisions in 10 CFR.  Agreement States may
conduct similar reviews and approvals following their compatible regulations.  

If you have any questions, please contact me at 301-415-3340 or Dennis Sollenberger at
301-415-2819 or dms4@nrc.gov .

Sincerely,

                                                                        /RA/
Paul H. Lohaus, Director
Office of State and Tribal Programs 

cc: Doug Walker, INEEL Oversight and Radiation Control 
Brian Monson, Hazardous Waste Program Manager, IDEQ


