
June 15, 2004

Raymond C. Vaughan
Coalition on West Valley Nuclear Wastes
135 East Main Street
Hamburg, NY  14075 

Dear Mr. Vaughan:

I am responding to your March 28, 2004, letter to James Lieberman regarding several
comments raised in conjunction with the U.S. Nuclear Regulatory Commission’s (NRC) 
March 23, 2004, meeting on the U.S. Department of Energy’s (DOE) West Valley
Demonstration Project Decommissioning Plan.  Mr. Lieberman recently retired from the agency. 
Enclosed are specific responses to your comments. 

NRC looks forward to working with the Coalition on West Valley Nuclear Wastes and other
stakeholders in addressing issues related to the decommissioning of the West Valley site. 
Should you have any questions on this matter, please contact Daniel Gillen, of my staff, at
(301) 415-7295. 

Sincerely,

/RA/

John T. Greeves, Director
Division of Waste Management
  and Environmental Protection
Office of Nuclear Material Safety
  and Safeguards 

Enclosure:  
Response to the Coalition on W. Valley Nuclear Wastes Comments Related to the Decomm.
of the W. Valley Site

cc:  R. Armstrong, Seneca Nation of Indians
       P. Giardina, US EPA 
       T. Jackson, US DOE
       P. Piciulo, NYSERDA 
       A. Salame-Alfie, NYSDOH
       B. Youngberg, NYSDEC
       West Valley Citizen Task Force



June 15, 2004

Raymond C. Vaughan
Coalition on West Valley Nuclear Wastes
135 East Main Street
Hamburg, NY  14075 

Dear Mr. Vaughan:
I am responding to your March 28, 2004, letter to James Lieberman regarding several
comments raised in conjunction with the U.S. Nuclear Regulatory Commission’s (NRC) 
March 23, 2004, meeting on the U.S. Department of Energy’s (DOE) West Valley
Demonstration Project Decommissioning Plan.  Mr. Lieberman recently retired from the agency. 
Enclosed are specific responses to your comments. 

The NRC looks forward to working with the Coalition on West Valley Nuclear Wastes and other
stakeholders in addressing issues related to the decommissioning of the West Valley site. 
Should you have any questions on this matter, please contact Daniel Gillen, of my staff, at
(301) 415-7295. 

Sincerely,

/RA/

John T. Greeves, Director
Division of Waste Management
  and Environmental Protection
Office of Nuclear Material Safety
  and Safeguards 

Enclosure: 
Response to the Coalition on W. Valley Nuclear Wastes Comments Related to the Decomm.
of the W. Valley Site

cc:  R. Armstrong, Seneca Nation of Indians
       P. Giardina, US EPA 
       T. Jackson, US DOE
       P. Piciulo, NYSERDA 
       A. Salame-Alfie, NYSDOH
       B. Youngberg, NYSDEC
       West Valley Citizen Task Force

DISTRIBUTION: NMSS/DWMEP r/f DECD r/f

ML041550057   *See Previous Concurrence     

OFC DWMEP DWMEP DWMEP DWMEP OGC DWMEP

NAME CGlenn* GSmith* DGillen* SFlanders* NJensen* JGreeves

DATE 06/3/04 06/4/04 06/9/04 06/9/04 06/9/04 06/15/04

OFFICIAL RECORD COPY



ENCLOSURE

Response to the Coalition on West Valley Nuclear Wastes Comments 
Related to the Decommissioning of the West Valley Site

1.  Comment - Disposal
The West Valley Demonstration Project Act (WVDPA) Section 2(a)(4), requires that DOE “shall,
in accordance with applicable licensing requirements, dispose of low level radioactive waste
and transuranic waste produced by the solidification of the high level radioactive waste under
the project.”  In prescribing decommissioning requirements under Section 2(a)(5), NRC cannot
diminish DOE’s obligation to comply with Section 2(a)(4) for activities that involve disposal of
low-level and transuranic wastes.  Disposal of these types of wastes must be done “in
accordance with applicable licensing requirements.”  The licensing requirements that are widely
recognized as being “applicable” to low-level waste (LLW) disposal are 10 CFR 61 and 6
NYCRR 382.  Any disposal of LLW resulting from the Demonstration Project must therefore be
governed by one of these sets of requirements unless other licensing requirements can be
shown to be “applicable.”  No convincing argument can be made that “no licensing
requirements are applicable.”  DOE’s traditional claims of non-licensed status cannot be used to
justify unlicensed disposal by DOE on a site that it does not own and does not intend to occupy
or maintain.  I believe you indicated during the March 23 meeting that some portion of 10 CFR
20 might be interpreted as “applicable licensing requirements” for disposal of LLW in
conjunction with decommissioning.  Since I have not been able to find any language in Part 20
to support this idea, I would appreciate a more complete description, including an explanation of
how all three words of the phrase “applicable licensing requirements” would be satisfied.

Response:
In prescribing the decommissioning requirements under Section 2(a)(5), the U.S. Nuclear
Regulatory Commission (NRC) did not relieve the U.S. Department of Energy (DOE) of its
separate obligation to comply with Section 2(a)(4) for activities that involve disposal of low-level
waste and transuranic waste.  The NRC staff agrees that disposal of these wastes must be
done “in accordance with applicable licensing requirements” for the particular disposal site.  

Low-level waste removed from the West Valley site for disposal must meet 10 CFR Part 61 if
disposed of at an NRC-licensed site, or the equivalent Agreement State regulation if disposed
of at an Agreement State-licensed site.  If the material is being disposed of at a DOE-owned
site, there are no applicable NRC licensing requirements but DOE Orders would govern 
the disposal.

Residual radioactivity remaining at the NRC-licensed portion of the West Valley site is not
considered low-level waste subject to 10 CFR Part 61.  The applicable requirements for
residual radioactive material remaining at this site are contained in the License Termination
Rule (LTR) (10 CFR Part 20, Subpart E).  Residual radioactivity remaining at a site that meets
the LTR is not subject to further NRC regulation.



1See also SECY-02-0221: Final Rule to Standardize the Process for Allowing a Licensee
to Release Part of its Reactor Facility or Site for Unrestricted Use Before NRC Has Approved
Its License Termination Plan (December 20, 2002), pp. 4-5 [ADAMS ML023310021].
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2.  Comment - Prior Onsite Burials
Given the definitions of “residual radioactivity” and “site boundary” in 10 CFR 20.1003, New
York State Energy Research and Development Authority (NYSERDA) will need to include the
State-licensed disposal area (SDA) in its dose calculations for the LTR.  I see no way to avoid
this conclusion, as residual radioactivity includes radioactivity from both licensed and unlicensed
sources, includes previous burials at the site, and relies on a definition of “site boundary” that
encompasses all the land that is owned, leased, or otherwise controlled by the licensee.  This
clearly ties NYSERDA (but not necessarily DOE) to prior burials in the SDA.  Thus, part of the
LTR compliance process may not be “government neutral.”  

Response:
For the reasons explained below, NRC staff does not agree that NYSERDA will need to include
the SDA in its dose calculations for the LTR due to the definitions of “residual radioactivity” and
“site boundary.”  However, the dose contribution from the SDA will need to be considered in the
Decommissioning Environmental Impact Statement (EIS) so that there is a full understanding of
the impacts at the site from the remaining radioactivity.

The term “site boundary” is defined in 10 CFR 20.1003 as “that line beyond which the land or
property is not owned, leased, or otherwise controlled by the licensee.”  We understand your
comment to be that because NYSERDA owns, leases, or otherwise controls the SDA which is
adjacent to the NRC-licensed site, the SDA must lie within the site boundary and therefore
residual radioactivity - which includes all licensed and unlicensed sources used by the licensee,
including previous burials at the site - within this broadly-defined site must be included in the
dose calculations for the LTR.  The Commission recently considered the question whether
licensee-owned contiguous areas to the NRC-licensed site, which were not used for licensed
activities, must be considered to be within the site boundary as defined in 20.1003 in a final
rule, Releasing Part of a Power Reactor Site or Facility for Unrestricted Use Before the NRC
Approves the License Termination Plan, 68 FR 19711 (April 22, 2003) (“Partial Release 
Rule”). 1 The Commission determined (68 FR 19714) that “[s]ite boundary,’ as defined in 10
CFR 20.1003 is not the area to be considered in demonstrating compliance with the radiological
release criteria for all licensees.”  Rather, for the purpose of partial site release, the focus is to
be “the current and historic licensed site, meaning the site area as described in the original
NRC license application, plus any acquisition of property outside the originally licensed site
boundary added for the purpose of receiving, possessing, or using licensed material at any time
during the term of the license.”

The NRC staff explained this conclusion in recommending the final Partial Release Rule
(SECY-02-0221) to the Commission:

 [T]he staff has concluded that the broader definition is not the appropriate area to be
considered with respect to the release criteria for a number of reasons.  First, ... the
terms ‘site’ and ‘site boundary’ are used in a number of contexts by licensees and in the
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Commission’s regulations.  However, the definition of ‘site boundary’ was incorporated
into 10 CFR Part 20 not to describe the area subject to the release criteria, but to
support the concept of a controlled area.  The sole use of the term in Part 20 is in the
definition of a controlled area.  There seems to have been no intent to use the term ‘site
boundary,’ which does not appear in 10 CFR Part 20, Subpart E, to redefine the
boundaries of all sites.  To apply the definition in § 20.1003 to the LTR could result in an
overly broad definition of ‘sites.’  Such a definition would include areas owned or leased
by licensees even if the property had no nexus to licensed activities and would be an
unreasonable interpretation of the term.

Although NYSERDA will not need to include the SDA in its dose calculations for compliance
with the LTR, the Decommissioning EIS will need to consider the number of sources to which
the critical group may be exposed, including the dose from the SDA.  NRC is participating as a
cooperating agency with other Federal and State agencies in the development of this EIS and,
in this context, the NRC staff will assess the dose contribution of the SDA in considering the site
impacts. 

3.  Comment - Partial Site Release
NRC’s Final Policy Statement notwithstanding, DOE does not have the option of partial site
release.  DOE’s mandate under Section 2(a)(5) of the WVDPA is to “decommission” the tanks,
certain other facilities, etc.  DOE’s obligation to decommission cannot be diminished by any
suggestions that NRC might make about partial site release.  NYSERDA may also lack any
meaningful option of partial site release, since partial site release normally depends on keeping
an existing license in force for part of the site in question.  The fact that NYSERDA’s license is
currently in abeyance would prevent any automatic reliance on partial site release.
To achieve any sort of partial site release, NYSERDA would need to create or acquire a license
(or possibly just its technical specifications if the license remains a Part 50 license) at the same
time that NYSERDA is attempting to meet the LTR.  This would be an unusual occurrence, and
would not be a routine instance of partial site release.

Response:
The NRC staff agrees that DOE is not directly involved in any licensing decision related to
partial site release of the NRC-licensed site.  Since DOE is not the licensee or owner of the site,
any licensing action to release part of the site would need to be proposed by NYSERDA and
approved by NRC as a license amendment.  The Commission’s Policy Statement contemplates
that after DOE completes its decontamination and decommissioning responsibilities under
Section 2(a)(5) of the WVDPA and the project area is returned to NYSERDA, NYSERDA could
initiate license termination for all or portions of the site.  Although NYSERDA’s license is still in
effect, the license conditions for the operation and maintenance of the facility are effectively
suspended or in abeyance while DOE is in possession of the facility.  Therefore, NRC does not
envision any licensing action related to partial site release until DOE completes its
decommissioning responsibilities under the WVDPA and the Project area is returned to
NYSERDA.
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4.  Comment - Exemptions
As you know, any exemptions that DOE may seek from the LTR are 1) likely to be contested on
the grounds that they would weaken the protection intended by the LTR and 2) are likely to be
exemptions from subsection 20.1403(e) which sets a dose cap of 100 or 500 mrem that cannot
be exceeded “if the institutional controls were no longer in effect.”  As discussed briefly on
March 23, one of our longstanding concerns is that NRC lacks National Environmental Policy
Act (NEPA) coverage for granting any exemption from subsection 20.1403(e).  This subsection
provides quantitative protection against a future possibility (loss of institutional controls) that
cannot be precisely quantified but was analyzed in detail in the Generic Environmental Impact
Statement for the LTR.  Dropping the protection of 20.1403(e) - which is what any West Valley
exemption is likely to consist of - cannot be done without new NEPA coverage.  It is specious to
argue, as NRC has done in the past, that the West Valley Decommissioning EIS now being
prepared by DOE and NYSERDA could support an NRC decision to drop the protection of
Section 20.1403(e).  The proposed actions are interrelated but not the same; the
decisionmakers are different; and the sequence of steps required by NEPA has not been met
by NRC.

Response:
DOE may request an exemption from the LTR provisions in 10 CFR Part 20 for portions of the 
site covered by the WVDPA that cannot meet the restricted release provisions of the LTR.  The
Commission will consider granting an exemption to the LTR if compliance with the LTR’s
restricted release requirements is technically impractical or prohibitively expensive provided that
protection of public health and safety and the environment can be maintained.  The
Commission’s Policy Statement states (67FR5011) “... it is NRC’s intent to authorize that any
exemptions or alternate criteria authorized for DOE to meet the provisions of the WVDP Act will
also apply to NYSERDA at the time of site license termination, if license termination is possible. 
The NRC site license termination is not addressed in the WVDP Act.  Therefore the NRC site
license termination is subject to the provisions of the Atomic Energy Act of 1954 as amended.” 
If NYSERDA pursues either full or partial license termination of the NRC license, NRC will need
to conduct an environmental review to determine if an EIS is necessary to support license
termination.  As indicated in response to the previous comment, NRC does not envision any
licensing action related to either full or partial license termination until DOE completes its
responsibilities under WVDPA and the Project area is returned to NYSERDA.  

The NRC staff believes NEPA coverage will be provided if DOE seeks an exemption from the
dose caps in 20.1403(e) as part of the Decommissioning EIS because the impacts of the
exemption would be addressed and evaluated in the Decommissioning EIS.  The NRC has
agreed to provide support to DOE and NYSERDA in the preparation of the Decommissioning
EIS as a cooperating agency.  The NRC could adopt the Decommissioning EIS, or a portion of
it, if NRC found it acceptable.  If NRC needs to supplement the EIS, it will do so.


