
Department of Energy DoCi.. ,; {i /
Washington, DC 20585

March 12, 1987

Honorable Philip R. Sharp
Chairman
Subcommittee on Energy and Power
Committee on Energy and Commerce
House of Representatives
Washington, D.C. 20515

Dear Mr. Chairman:

This is in further response to the legal questions that you
directed to Secretary Herrington in your letters of February 2
and 12, 1987, and which I had the opportunity to discuss with the
Subcommittee's professional staff in our meeting of February 27,
1987.

The first question dealt with the legal relationship between the
Nuclear Waste Policy Act and the draft amendments to the Mission
Plan that would propose indefinite suspension of site-specific
work in the second repository program. Your letter quoted the
pertinent excerpts from my memorandum of September 5, 1986 to the
effect that, as a matter of law, an amendment to the Mission
Plan, standing alone, would not have the legal effect of altering
the provisions of sections 112 and 114 of the Nuclear Waste
Policy Act insofar as they require particular recommendations by
particular times regarding the second repository site. The
Secretary's letter of February 11, 1987 likewise acknowledged the
need for new legislation should the approach contained in the
draft amendments to the Mission Plan for the second repository
program be carried out.

Your second question dealt with the proposed extension of the
date for the operation of the first repository from 1998 to 2003.
As a general matter, precisely the same type of legal analysis is
pertinent with respect to the first repository program as that
which was done with respect to the second repository program.
That is, as with the second repository program, an amendment to
the Mission Plan, standing alone, cannot amend or supplant a
specific requirement contained in the statute itself.

With respect to the requirements of sections 112 and 114, the
first repository differs from the second not so much in the basic
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legal principles necessary to our analysis, but Bather in the

different stages at which the two programs now find themselves.

Site-specific work has continued in the first repository program,

the selection of three sites for characterization required by

section 112 of the Act has in fact been made, and the Department

is proceeding toward selection of a sitV as is required by

section 114 of the Act.

As to your third question, we have already provided a copy of the

contract as requested in 3(a). Question 3(b) is addressed in

responding to question 3(c) which posed several particular

inquiries growing out of the Department's contract obligations to

accept waste under this program.

In 3(c)(i) you inquired regarding the Department's fundamental

obligation under the contract to provide the services set forth

in the contract in accordance with its terms. These services are

set forth in Article IV B of the contract, and include acceptance

of title to spent fuel by DOE, provision of subsequent

transportation for such material to a DOE facility, and disposal

of such material in accordance with the terms of the contract.

In this connection, the contract obligation to provide

"transportation for such material to the DOE facility' must be

read in terms of the definition of "DOE facility" contained in

Article I 10 of the contract. That definition expressly includes

a facility to which spent fuel "may be shipped by DOE prior to

its transportation to a disposal facility." The purpose of that

definition was described in the preamble of the final rule

adopting the contract terms "to expressly-state, in accordance

with the Act, that there may be an interim storage facility . . .

which DOE may utilize prior to emplacement in a repository." 48

FR 16591 (April 18, 1983). Thus, in response to question

3(c)(ii), acceptance of spent fuel for storage at an MRS facility

beginning January 31, 1998 would comply with the contract

requirements that were based on the Nuclear Waste Policy Act,

including section 302(a)(5)(B) of that statute. In response to

question 3(b), the term "facility operations" is not separately

defined in the contract.

In question 3(c)(iii) you inquired whether the Department would

be in a position to take title to spent fuel by January 31, 1998

in-the event a repository is not operational. This question was

premised on depicting section 302(a)(5)(A) as one "which permits

the Secretary to take title" to spent fuel after commencement of

operation of a repository.

That section actually states that following commencement of a

repository, "the Secretary shall take title to the . . . spent
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nuclear fuel involved as expeditiously as practicable upon the
request of the generator or owner of such . . . spent nuclear
fuel. . . ." Thus, we believe section 302(a)(5)(A) imposes a
duty on the Secretary after commencement of repository operations
to take title to spent fuel promptly on request, but does not
foreclose the Secretary from taking title to spent fuel in
advance of commencement of repository operations if that step is
necessary and appropriate in fulfilling the terms of the contract
by which the program is implemented.

I hope this information will be helpful to you and to the
Subcommittee, and please let me know if you have any further
questions.

Sincerely,

* Michael Farrell
/General Counsel

cc: Honorable Carlos J.,Moorhead
Ranking Minority Member


