
3.1.5 Fire Zones

QUESTION

Appendix R, Section III.G.3 states "alternative or dedicated shutdown capability
and its associated circuits, independent of cables, systems or components in
the area room or zone under consideration...." What is the implied utilization
of a room or zone concept under Section III.G of Appendix R? The use of the ,
phraseology "area, room or zone under consideration" is used again at the end
of the Section III.G.3. Does the requirement for detection and fixed suppres-
sion indicate that the requirement can be limited to a fire zone rather than
throughout a fire area? Under what conditions and with what caveats can the
fire zone concept be utilized in demonstrating conformance to Appendix R?

RESPONSE

Section III.G was written after NRC's multi-discipline review teams had visited
all operating power plants.' From these audits, the NRC recognized that it is
not practical and may be impossible to subdivide some portions of an operating
plant into fire areas. In addition, the NRC recognized that in some cases
where fire areas are designated, it may not be possible to provide alternate
shutdown capability independent of the fire area and, therefore, would have to
be evaluated on the basis of fire zones within the fire area. The NRC also
recognized that because some licensees had not yet performed a safe shutdown
analysis, these analyses may identify new unique configurations.

To cover the large variation of possible configurations, the reqL rements of
Section III.G were presented in three parts:

o Section III.G.1 requires one train of hot shutdown systems be free of
fire damage and damage to cold shutdown systems be limited.

o Section III.G.2 provides certain separation, suppression and detection
requirements within fire areas; where such requirements are met, analysis
is not necessary.

o Section III.G.3 requires alternative dedicated shutdown capability for
configurations that do not satisfy the requirements of III.G.2 or where
fire suppressants released as a result of fire fighting, rupture of the
system or inadvertent operation of the system may damage redundant equip-
ment; If alternate shutdown is provided on the basis of rooms or zones,
'the provision of fire detection and fixed suppression is only required
in the room or zone under consideration.

Section 11I.G recognizes that the need for alternate or dedicated shutdown
capability may have to be considered on the basis of a fire area,.a room or a
fire zone. The alternative or dedicated capability should be independent of
the fire area where it is possible to do so (See Supplementary Information for
the final rule Section Ii1.G). When fire areas are not designated or where it
is not possible to have the alternative or dedicated capability independent of
the fire area, careful consideration must be given to the selection and location
of the alternative or dedicated shutdown capability to assure that the performance
requirement set forth in Section III.G.1 is met. Where alternate or dedicated
shutdown is provided for a room or zone, the capability must be physically and 'da
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electrically independent of that room or zone. The vulnerability of the equip-
(Pit ment and personnel required at the location of the alternative or dedicated

shutdown capability to the environments produced at that location as a result
of the fire or fire suppressant's must be evaluated. These environments may be
due to the hot layer, smoke, drifting suppressants, common ventilation systems,
common drain systems-or flooding. In addition, other interactions between the
locations may be possible in unique configurations.

If alternate shutdown is provided on the basis of rooms or zones, the provision
of fire detection and fixed suppression is only required in the room or zone
under consideration. Compliance with Section III.G.2 cannot be based on rooms
or. zones.

See also Sections #5 and #6 of the "Interpretations of Appendix R."

3.1.6 Documentation

QUESTION

In Generic Letter 83-33 at pg. 2, the NRC Staff referred to the guidance in
Appendix A to BTP 9.5-1 to establish the rating of the barrier. What level of
documentation must be provided to verify that the fire area meets the require-
ments of Appendix R?

-RESPONSE

The documentation required to verify the rating of a fire barrier should in-
clude the design description of the barrier and the test reports that verify

* its fire rating. Reference can be made to UL listed designs.

3.2 Fire Barrier Qualification

3.2.1 Acceptance Criteria

QUESTION

Recently the Staff has applied a 3250F cold side temperature criterion to its
evaluation of the acceptability of one-hour and three-hour fire barrier cable
tray wraps. This criterion is not in Branch Technical Position (BTP) APCSB 9.5-1,
Appendix A as an acceptance criterion for fire barrier cable tray wraps and is
not contained in Appendix R. It appears to represent post-Appendix R guidance.
What is the origin of this criterion and why is it applicable to electrical
cables where insulation degradation does not begin until jacket temperatures
reach 450'F to 650'F?

RESPONSE

Fire barriers relied upon to protect shutdown related systems to meet the re-
quirements of III.G.2 need to have a fire rating of either one or three hours.
§ 50.48 references BTP APCSB 9.5-1, where the fire protection definitions are
found. Fire rating is defined:

t "Fire Rating - the endurance period of a fire barrier or structure; it defines
the period of resistance to a standard fire exposure before the first critical
point in behavior is observed (see NFPA 251)."
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