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USE OF OUTPUT FROM SOFTWARE UNDER DEVELOPMENT FOR PRELIMINARY ANALYSIS
MODEL REPORT (AMR) FEEDS

The Office of Quahty Assurance (OQA) has reviewed your request for a change to Quality Assurance
Requnrements and Descnptlon (DOE/RW-0333P) (QARD) Section 1.2.4 to allow the use of Software

prior to Qualification.

As you are aware, DR BSC(B)-03-D-170 (Condition Report 17) was initiated to address the “Use of
Unquahf ed Software in a Quality Affecting Activity.”

Your request of June 23, 2003, to revise the QARD Section 1.2.4 to allow the use of software not fully
qualified during the development of a model or analysis has been evaluated with the following points:

1. The OQA does not believe a QARD revision is necessary since software is not considered to be
“in use” until the AMR the software supports has been approved in accordance with the AMR’s
governing procedure(s). The software is then considered to be a “final” product. “Final” means
that Bechtel SAIC Company, LLC (BSC) has formally reviewed and signed-off as complete the
AMR for which the software supports. '

2. Use of the terms “qualified” or “unqualified” relating to software or software output are,
therefore, meaningless prior to that software becoming a final product (i.e. , when the AMR the
software supports is approved). The nuclear industry emphasizes the “in use” approach to
whether or not an activity is quality or safety related. The OQA does not consider software to be
“in use” prior to the approval of the AMR the software supports.

Additionally, BSCmust demonstrate that their configuration management approach ensures that:

1. No outputs from software yet to be qualified or software under development is directly used (as
use is defined above) in support of the License Application (LA).

2. Preliminary analyses using output from software that was under development has been confirmed
against the output from that software when it becomes a final product. This configuration must
be documented and traceable to the specific software outputs that were compared. Again. only
“final” software output as defined above may be used in signed-off AMRs.

3. AMR approval occurs in a manner sufficiently timely to allow both BSC Quality Assurance and

OQA to perform audit/surveillance activities requnred to ensure the quality of the products
moving toward LA. ‘
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Please inform me of the additional management controls, including procedural changes that BSC will put
"in place (and when) to address this issue by February 12, 2004. Also, please let us know the results of
your internal assessment of all LA software codes under development and notxfy me if there are any codes
under development that are currently not properly controlled.

Should you have any questions concerning this matter, please call me at (702) 794-1460.
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