December 18, 2003

American Association for Nuclear Cardiology, Inc.
Attn: Mr. Charles H. Rose, MA, MSPH, D(ABSNM)
5660 Airport Boulevard, Suite 101

Boulder, Colorado 80301

Dear Mr. Rose:

Thank you for your commendation letter dated November 18, 2003 concerning the Information
Notice 2003-12, “Problems Involved in Monitoring Dose to the Hands Resulting from the
Handling of Radiopharmaceuticals.” The considerations listed in your letter from studies by
your association will be taken into consideration in the agency’s current activities on issues of
monitoring extremity dose.

As to your consideration number 4, the Nuclear Regulatory Commission has addressed the
total exposure of licensed individuals. In paragraph 20.1001(b), Title 10 CFR Part 20 specifies
the purpose of the regulation is to control use of licensed material by a licensee such that the
total dose to an individual does not exceed the standards for protection against radiation. This
total dose mentioned includes doses resulting from licensed and unlicensed sources of
radiation (other than background radiation). Thus, licensees are required to take into
consideration all doses received from licensed and unlicensed sources, if both are present as
sources of exposure, even if the licensed source contributes only a small fraction of the

total dose.

To address your consideration number 5, currently the NRC does not have guidance as to the
minimum required hours of training for each specific topic listed in 10 CFR 35.50. However, if
an Authorized User is named as Radiation Safety Officer (RSO), he or she must have the
required experience with the radiation safety aspects of similar types of uses of by-product
material for which the individual has RSO responsibilities (10 CFR 35.50(c)). A licensee must
always amend its license before it allows an individual to work as an RSO (10 CFR 35.13(c)).
NRC reviews the training and experience of the RSO as part of the licensing review process to
determine if the individual has fulfilled the necessary requirements to be named as an RSO for
the medical use authorized at the licensed facility.

Sincerely,

IRA/

Marissa Bailey, Section Chief

Section A, Material Safety and Inspection Branch
Division of Industrial and Medical Nuclear Safety
Office of Nuclear Material Safety and Safeguards
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