October 31, 2003

lain Daniels, Laboratory Manager
Lionville Laboratory, Inc.

208 Welsh Pool Road

Exton, PA 19341-1313

Dear Mr. Daniels:

In your May 6, 2003, letter to the Office of the General Counsel of the U.S. Nuclear Regulatory
Commission (NRC), you requested a clarification of the weight limits related to the possession
limits for source material under 10 CFR 40.22(a). Following our June 18, 2003, letter
responding to your request, you asked for additional clarification of a statement in our response
addressing the responsibility of licensees to make technical judgements regarding the
composition of their samples in order to accurately assess the weight of the uranium and/or
thorium in the samples.

As stated in our earlier response, source material is defined in the Commission’s regulations at
10 CFR 40.4 and has a two-prong definition. The first prong addresses source material
(uranium or thorium or any combination thereof) in any physical or chemical form. The second
prong addresses source material as an ore. Your second request for clarification was made in
connection with the first prong of the definition which is based on the weight of the uranium or
thorium. Because a licensee must include within the 15/150 pound limit all the source material
received in its business services, licensees must make technical judgements regarding the
composition of their samples in order to accurately assess the weight of the uranium and/or
thorium in the samples. As noted in the June 18, 2003 letter, if an assessment is not possible
when, for example, the uranium and/or thorium is distributed throughout the sample and
commingled with the other constituents in the sample, then the weight of the sample itself must
be used as the weight that is applicable to the exemption limits for “small quantities” in 10 CFR
40.22(a). However, if the weight of the uranium and/or thorium in the sample can be calculated
(e.g., itis internally screened) or is provided (e.g., the sample is sent with client-supplied data
on the isotopes present in the sample), even when the uranium and/or thorium is distributed
throughout the sample and commingled with the other constituents in the sample, then the
known weight of the uranium and/or thorium can be used to determine whether the sample falls
within the exemption for “small quantities” in 10 CFR 40.22(a).

If you have any additional questions regarding this response, please feel free to contact
Maria E. Schwartz, of my staff, (301) 415-1888 or mes@nrc.gov.

Sincerely,

fral
Stuart A. Treby
Assistant General Counsel
for Rulemaking and Fuel Cycle



