
Department of Energy
IiI91 Washington, DC 20585

APR 1 3 1993

Mr. Robert M. Bernero
Director
Office of Nuclear Material Safety

and Safeguards
U.S. Nuclear Regulatory Commission
Washington, D.C. 20555

Dear Mr. Bernero:

Thank you for your letter of August 19, 1992, requesting
information on the Department of Energy's (DOE) disposal of
radioactive liquid wastes at the Hanford Site, which is the
subject of the Confederated Tribes and Bands of the Yakima Indian
Nation's pending 10 CFR 2.206 petition. The Petitioners assert
that these activities are subject to licensing and regulation by
the Nuclear Regulatory Commission (the Commission) under 10 CFR 30
Nor other applicable chapters of the CFR.* The Petitioners
further assert that DOE is in violation of the Part 30 licensing
requirements, having received high-level waste (HLW) for long-term
storage or disposal into near-surface repositories (cribs,
trenches, and ditches), but meeting the 10 CFR 60 definition of a
geologic repository."

As you know, the Department is excluded (in general) from the
licensing of its nuclear activities by exception from the Atomic
Energy Act's definition of person." Consequently, the
Commission's licensing authority would extend only to those DOE
nuclear waste activities expressly covered by law. The laws with
potential applicability to the Hanford disposal facility in
question here are the Energy Reorganization Act of 1974 (ERA), as
-amended and the Nuclear Waste Policy Act of 1982 (NWPA), as
amended.

The Petitioners do not raise issues concerning a Monitored
Retrievable Storage Facility or the candidate site for the deep
geologic repository at the Yucca Mountain, Nevada, facilities to
which the NWPA has application. Consequently, they are not
raising matters within the NWPA jurisdiction. Therefore, the NWPA
and 10 CFR 60, which implement the law with respect to licensing
of DOE's operation of a geologic repository, will not be focused
upon in the discussion below.

Section 202 of the ERA expressly extends the Commission's
licensing authority to the following DOE nuclear waste facilities:
those used by DOE primarily for the receipt and storage of HLW
resulting from licensed activities (sec. 202(3)) and those A.>
retrievable surface-storage and other facilities authorized for nDq
long-term storage of HLW, not used for, or part of, research and ur|1
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development activities (sec. 202(4)). The Senate Report
accompanying the ERA elaborates upon the meaning of these
licensing authority extensions and describes the intent of
Congress in their enactment:

The licensing authority is extended to cover certain...high-
level radioactive waste storage facilities when their purpose
will lead to commercial, as distinguished from R. & D. use.
This will permit...[the Commission] earlier access to, and
greater expertise in, new nuclear technology than is now
possible for the AEC Regulatory Division. This should serve
to speed up the eventual licensing of those facilities.

S. Rep. No. 93-980, June 27, 1974, reprinted at U.S. Code
Congressional and Administrative News, 93rd Cong., 2nd Sess.
(1974), Vol. 3, 5470, 5485.

The House Conference Report makes clear the types of DOE waste
facilities intended to be licensed and, by implication, eliminates
the Hanford Site from coverage under sec. 202:

In connection with licensing of...[DOE] facilities used
primarily for the receipt and storage of high-level
radioactive wastes resulting from licensed activities, the
conference substitute...[deletes] that portion of the House
language (subsection 202(3)) relating to facilities in
existence, under construction, or authorized or appropriated
for by the Congress, on the date this Act becomes effective.'
The deletion is made because there are no such facilities.

The conference substitute also retains the Senate language
with respect to licensing of retrievable surface storage
facilities' and other facilities for long-term storage of
high-level radioactive waste. Such facilities are not now in
existen but will be developed in the near future for long-
term, possibly permanent, storage of high-level radioactive
wastes, including wastes from the licensed sector. [Emphasis
added)

H. Conf. Rep. No. 93-1445, Oct. 8, 1974, reprinted at
U.S. Code Congressional and Administrative News, supra., 5538,
5547.

The liquid wastes referred to by the Petitioners were discharged,
for disposal, at the Hanford Site over a period of time beginning
in the 1940s and ending in the 1960s. The facility was,
therefore, in existence at the time of the ERA's enactment--a fact
that was well known at that time to the Congress. Further, the
facility was not intended to be used in the storage of HLW.
Disposal at the site was considered permanent, with no future
retrieval, recovery, or removal contemplated. Nor was the
demonstration of technologies or techniques with potential for
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commercial use and subsequent licensing intended or involved. For
these reasons, the licensing of the Hanford Site would not be
included in the expanded urisdiction of sec. 202 of the ERA.

The information below is provided to the Commission in response to
the questions in your letter:

* None of the subject liquid waste effluents were classified as
HLW under the standards applicable at the time of discharge.
These standards were based in the 1940s and 1950s on
percentage levels of allowable groundwater contamination from
radionuclide concentrations and, in the 1960s, on the
concentrations of the mixed fission products contained in the
wastes. Further, as the dates of discharge preceded the
issuance of Appendix F to 10 CFR 50, the policy relating to
non-DOE fuel reprocessing plants and related waste management
facilities (35 Fed, Reg 17533, Nov. 14, 1970), it would be
the Department's position that a source-based definition of
HLW is not now (i.e., retroactively) applicable to these
discharges. Therefore, no HLW discharges have occurred at the
site.

* In 1954, approximately 2 million gallons of neutralized-waste
supernatant liquid from the 242-T and 242-B Evaporators were
discharged to the 216-T-25 and 216-B-37 trenches (please note
that your letter incorrectly identified the latter trench as
217-B-37). This liquid resulted from evaporation of the first
decontamination cycle neutralized waste supernatant of the
Bismuth-Phosphate Process used to recover plutonium from the
irradiated fuel. In the Bismuth-Phosphate Process, the
highest activity waste stream was called Metal Waste, which
contained the uranium and approximately 90 percent of the
fission products. The first decontamination cycle waste
contained approximately 10 percent of the fission products.
This waste was then neutralized and many of the radionuclides
precipitated to the bottom of the tanks as a sludge. The
liquid bottoms were then returned to tanks for further
settling prior to discharging the supernatant liquid to the
ground. The discharged wastes, therefore, were not produced
directly in reprocessing nor did they contain concentrations
of radioactive materials approaching the fission-product and
transuranic-element contents of the irradiated reactor fuel.
Instead, by the time of discharge, uranium in the original
materials had been salvaged and most of the other products and
elements had been separated and stored in tanks.

* The subject liquid waste discharges were authorized by the
Atomic Energy Commission in the conduct of its operations at
the reprocessing facility. These actions were consistent with
the Commission's mission under the Atomic Energy Act.
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* As previously indicated, the Hanford Site (or parts thereof)
entered into service in the 1940s and the subject discharges
occurred from that time until into the 1960s, prior to the ERA
(1974).

If further clarification on the above response is required,
James Keenan of my staff can be contacted at (301) 903-7121.

Sincerely,

Jill E. Lytle
Deputy Assistant Secretary

for Waste Management
Environmental Restoration

and Waste Management

cc:
P. Whitfield, EM-40


