
UNITED STATES
NUCLEAR REGULATORY COMMISSION

WASHINGTON, D.C. 20555-0001
February 5, 2003

Certification Board of Nuclear Cardiology
ATTN: Dr. James E. Udelson, M.D., Vice President
9929 Main Street, Suite C
Damascus, MD 20872

Dear Dr. Udelson:

I am replying to your letter dated January 10, 2003, to Donald Cool, requesting formal
recognition, under 10 CFR Part 35, Medical Use of Byproduct Material", for the Certification
Council of Nuclear Cardiology (CCNC) diplomates. The Certification Board of Nuclear
Cardiology (CBNC), the successor to the CCNC after a name change in February 1999,
gained NRC recognition in May of 2002.

In your letter of January 10, 2003, you stated that the CCNC certification process meets or
exceeds all of the requirements of subsection §35.290 Tralning for imaging and localization
studies" of the new 10 CFR Part 35 and should, therefore, be granted the same recognition
as previously given for the CBNC.

We have reviewed your request, and concluded that the CCNC certification process, as
described In your letter and attached application requirements, does not meet the
requirements established In §35.290(c) for NRC recognition of CCNC Medical Specialty
Board. The criteria set forth In §35.290 for obtaining NRC recognition of a Medical
Specialty Board diplomates is contained in two parts: §35.290(c)(1), which requires 700
hours of training and experience In various areas; and §35.290(c)(2), the specified written
certification, signed by a preceptor, who meets the stipulated requirements. It would
appear that the CCNC's Board certification requirements comply with the minimum training
and experience requirements but you have not demonstrated that essential preceptor
certification was required by the CCNC. Specifically, on page 6 of your "2001 Candidate
Bulletin" for the CBNC, there Is a clear requirement for the required preceptor statement in
the "Application Information and Checklist". This requirement was pivotal in gaining NRC
recognition of the CBNC. No similar requirement is contained in your "Candidate Bulletin",
dated September 10, 1996, for applicants for CCNC Board Certification.

Diplomates of the CCNC Board Certification process, who licensees wish to have added to
their license in accordance with 10 CFR 35.14, wIll have to submit both a copy of their
CCNC certificate and the signed preceptor statement.



If you have any questions, please contact Dr. Robert Ayres at 301-415-5746 or e-mail at
rxal @ nrc.gov

Sincerely,

IRA/MGBalley for

Thomas H. Essig, Chief
Materials Safety and Inspection Branch
Division of Industrial and Medical
Nuclear Safety

Office of Nuclear Material
Safety and Safeguards


