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NUCLEAR REGULATORY COMMISSION 
" WASHINGTON, D.C. 20555-0001 

July 13, 2001 

Mr. William P. Dornsife 
Vice President-Nuclear Affairs 
Waste Control Specialist, LLC 
1710 W. Broadway 
Andrews, Texas 79714 

SUBJECT: COMMENTS ON RESPONSE TO REQUEST FOR ADDITIONAL INFORMATION 

Dear Mr. Domsife: 

In a letter dated June 15, 2001, you responded to a request for additional information (dated 
May 8, 2001) for your request for an exemption from 10 CFR Part 70. We have reviewed your 
letter and have the following comments on the proposed procedures. These comments should 
be addressed along with any comments from the State of Texas in providing supporting 
information to the amendment request of your state license.  

1. The maximum concentration limits in Tables 1 and 2 should be consistent. They should 
also be consistent with values in the final Order.  

2. The measurement uncertainties in Table 1 should be a value (e.g , g SNM per g waste) 
rather than a percent. They should also be consistent with values in the final Order.  
This will obviate the need for Footnote 4. Using a fixed value rather a percent will allow 
greater flexibility for waste with low concentrations of SNM.  

3. Table 1 also expresses the maximum concentration in terms of pCi/g instead of g SNM 
per g waste as in the Order. For the enriched uranium, it should be clarified that this 
represents the concentration of the U-235 isotope and not total uranium.  

4. Table 3 uses the term "mean." This should be changed to "average." 

5. In section 4.3.3 of OP-X.Y.Z and elsewhere, additional sampling for non-homogeneous 
waste should consist of four uniformly distributed aliquots per composite sample. In 
addition, the requirement not to test when the entire waste stream contains less than the 
Part 150 mass limits should be deleted. While this requirement would prevent criticality 
within that waste stream, it does not prevent possibly higher concentrations of SNM from 
interacting with other waste streams during storage.  

6. In Attachment 1 (OP-X.Y.Z) and elsewhere, the forms of soluble plutonium should be 
added to 2.e, consistent with Condition 4 of the Order.
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If you have any questions regarding the above, please contact Tim Harris of my staff at 
(301) 415-6613.  

Sincerely, 

Charlotte E. Abrams, Chief 
Environmental and Low Level Waste Section 
Environmental and Performance 
Assessment Branch 

Division of Waste Management 
Office of Nuclear Material Safety 

and Safeguards 

cc: Richard Ratliff, Texas Health Department
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