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MEMORANDUM FOR: Michael J. Bell, Chief 
WMHL, Division of Waste'•4anagement, NMSS 

FROM: Patricia A. Comella, Deputy Director 
-Division of Health, Siting, and 

Waste Mpaagement, RES 

SUBJECT: DOE'S PROPOSED GENERAL GUIDELINES FOR RECOMMENDATION 
OF SITES FOR NUCLEAR WASTE REPOSITORIES 

I have reviewed the proposed guidelines as requested in your memorandum 

to me of February 14, 1983, and offer the following thoughts concerning 

them. As you know fromnour previous, discussions, I believe the central 

issue upon Which we should focus 1n dealing with the guidelines is how to 

preserve, without compromise, the Commission's ability to make its health 

and safety determinations beginning at the construction authorization 

stage.  

Therefore, I have not addressed the three questions in the February 14 

memo specifically, but they are covered in general below and an attachment 

provides detailed conments on some of the guidelines. I believe that the 

guidelines are generally acceptable for their intended purpose provided 

that our understanding of their purpose is conveyed to DOE and one basic 

change, which I discuss below in my third point, Is made to the guidelines-.  

wherever necessary (the difficulty occurs in several places). The reasoning 

for the suggested change should-also be made clear to DOE both formally and 

informally, as the occasions arise.  

First of all, it is r/y understanding that the intended p'urpose of the guide

lines is for DOE to apply them at several stages in'the site screening and 

selection process in order to make site suitability determinations:. in 

identifying the sites suitable for site characterization; in determining 

preliminarily, that some number of the nominated sites is suitable for 

development as repositories consistent with the guidelines and hence, 

suitable for characterization as. candidate sites; and in recommending to 

the President a suitable site for the repository, i.e., the site for which 

DOE will submit a license application to.the NRC. However, although some 

mention is made in the Program guideline. 5960.4, of the factors that 

might be considered to identify potential repository sites, it is not clear 

how the guidelines apply, if at all, to the initial narrowing from a multi

tude of sites to the relatively few sites from which sites would be 

nominated, i.e., identified as suitable for site characterization.



i t ~M. Bell- i MAR. 15 19 83 

Second, in my view, suitability means merely that at each stage of the site 
screening and selection process, the sites that remain-underlconsideration 
following application of, in this case, the siting guidelines have shown 
no fatal flaws which require their disqualification from further consid
eration, i.e., from proceeding to the next stage. Suitability. is NOT a 
determination of acceptability,-although unsuitability is a determTn-ation, 
in effect, of unacceptability. Acceptability (for geologic disposal) means 
that formal determination(s) has(have).been made by the Comnission that 
there is reasonable assurance of no unreasonable risk to the public health 
and safety and the environment if wastes ire disposed in the manner determined 
to be acceptable. Clearly, the authority and responsibility to make the 
acceptability determination lie only with the Conmmission and are exercised 
for the first time for a particular repository only under our licensing 
procedures at the construction authorization stage and not before. All 
conmmnts to DOE, including the formal concurrence by the Commlssion on the 
final guidelines, should make very clear the distinction between suitability 
and acceptability, as well as that the Commission alone makes the accept
ability determinatibn.  

My third point concerns the relationship between the EPA standard, 40 CFR 
191, and the proposed guidelines. It is my central point. In the case of 
a geologic repository subject to licensing by the Commission (as opposed 
to some other kind of facility not subject to licensing by NRC but subject 
to compliance with the EPA standard), it is important to keep clearly in 
mind that NRC implements the EPA standard through requirements NRC establishes, 
and that in complying with NRC requirements, DOE is, in effect, complying 

(C * with the EPA standard. This fact, in my opinion, has been overlooked or 
ignored by DOE in the proposed guidelines so that DOE's making a site suit
ability determination under these guidelines will not mean necessarily that 
it will have reflected adequately in what it has done that licensing is 
also necessary for disposal.. The fix is quite-simple: wherever the EPA 
standard is referenced in the guidelines, either explicitly or implicitly 
(e.g., use of the term "reasonably foreseeable" and the associated prob
abilities), that reference should be replaced by reference to 560.111(a), 
160.112 and the NRC definitions and concepts, as appropriate. In this 
manner, the recognition of what is necessary for achieving disposal will 
be better reflected in the siting guidelines. The guidelines will then be 
of greater use. to DOE, on the one hand, and less likely to compromise NRC's 
ability to make its site acceptability determinations in the licensing 
process, on the other hand.  

I have one last point, which is not directly relevant here, but which will 
need to be considered as we deal with the impacts of the Nuclear Waste 
Policy Act on the HLW disposal regulations. I think there is merit to 
remaining sensitive to it even though the forum for resolving it is not 
comments or concurrence on DOE guidelines, but the revision of our HLW 
regulations. The provisions of the Nuclear Waste Policy Act change NRC's 
involvement'in site screening and selection so that the issue now arises

M. Ma
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as to whether another standard than the one contemplated presently with 

respect to alternat'c(disposal sites under NEPA (a slate of candidate sites 
among the best reasonably to be found) might be more appropriate. In this 

regard it would seem that given the elaborate site screening and selection 

process envisioned under the Act, it is likely that the sites resulting 

from application of the guidelines at each stage will be regarded as 

reasonable and that the scc of the NEPA review with respect alternative 

sites might be restricted to the question of whether DOE's preferred site-

the one for which an application was sub I'tted--was one for which there 

was no obviously superior site within the identified slate.  

Patricia A. Comella, Deputy Director 
Division of Health, Siting, and 

Waste Management, RES 

Attachments: 
1. Specific Comments 
2. LLB memo to PAC 

cc: F. 3. Arsenault 
E. F. Conti 
L. L. Beratan 
1W. R. Ott 
3. R. Wolf 
T; 3. Schmitt
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1. The definitions, 1960.2-0, are incomplete. For example, "disturbed 

zone" refers to "c6ntrolled area" which is undefined. Also "controlled 

area" and "controlled zone" (see "site") are both used and the dis

tinction between them is not clear.  

2. The definition of "models" may be to6 narrow when viewed against the 

sorts of judgments the Commission will be making, as discussed in the 

Statement of Consideration for'the draft final technical criteria.  

3. The System guidelines, i960.3, does not reflect the NRC requirenents 

adequately. References, to the EPA Standard and Part 20 should be 

replaced by refere nces to 160.111(a) and 560.112, as appropriate.  

4. In a similar vein, Tom Schmitt in a memo to me on the technical guide

lines related to the tectonic environment (copy attached). He noted 

the problems associated with making the probability determination.  

These are derived from EPA definitions. If the EPA definitions are 

eliminated or replaced with Part 60 concepts Schmitt's concern will be 

addressed better, especially if the problem with the "modeling" 

definition is also addressed.  

5. The siting guidelines which are based upon the 10 CFR Part 60 siting 

criteria are frequently more restrictive in their use than NRC's use 

of its siting criteria will be_.. This, in my view, does not pose 

problems necessarily: DOE is using its criteria to- screen out 

(disqualify, determine unsuitable) certain sites or to keep certain 

sites in the running (determine them suitable for the next stage, 

through submittal of an application). DOE is not making any 

acceptability determinations. As long as distinctions between what 

DOE does and what NRC does are kept clear, the different usages are 

okay.

I
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ROTE FOR: Patricia Comella, Deputy Director 
Division of Health, Siting and 

Waste Management, ES 

THRU: Leon L. I'eratan, Chief %%t, 43 
Earth Sciences branch, RES 

FROM: Thomas J. Schmitt - I/4 
Earth Sciences Branch, RES 

SUBJECT: REVIEW OF THE TECTONIC ENVIROfMENT TECHNICAL GUIDELINES 
OF THE DOE, PROPOSED GENERAL GUIDELINES FOR RECOtMENDATION 
OF SITES FOR NUCLEAR WASTE REPOSITORIES 

The technidil guidelines for the Tectonic environment (o60.5) In the draft 

guidelines are scientifically valid and desirable principles; however, the 
guidelines as written would be very difficult to apply rigorously in a 
licensing action. This Is because some parts of the guidelines require 
calculations which can not be made with reasonable uncertainties given the 
present state of the art. Detpending on the use of the guidelines, this may 
not be an Important Issue. tamples follow.  

Draft 960. requires the use of rates of geologic processes. 960.5-5-9-2 
states, "the nature and rate of faulting, If any, operating within the geologic 
setting during the past million years would, if continued Into the future, have 
lass than one chance in 10,000 over the next 10,000 years of leading to releases 
of radioactive waste to the accessible environment (proposed 40 CFR 191.13).w 
A similar statement it made concerning uplift, subsidence and folding in 960.5-5 

The problem in application of this criteria Is that It will be very difficult 
to establish the rates of the geologic process with sufficient certainty to inpl.  
in to the Orisku calculation. The problems are of two types: (1) geologic 
processes are sometimes not well understood and can be episodic rather than 
continuous, and (2) the evidence necessary for the determination of rates is oft 
lacking. This type of calculation is similar to "capable faultO determination, 
10 CFR 100 Appendix A. There have been considerable licensing problems 
concerning that concept (SECY 79-300).  

960.5-5-1-a.(4) is concerned with possible increases In either frequency of 
occurrence of the magnitude of earthquakes.  

This may present some difficulties because, (1) seismicity Is a cyclical 
process and consequently, the rate of seismicity at some time in the future 
is likely to be greater than it Is at present, and (2) the maximum earthquake *Ithat can occur in an area is difficult to determine and is almost always 
igreater than the historical maximum earthquake. Consequently, there could be 
some problems in the application of this principle.
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!n n-w opinion, the overall concepts and principles are sound; the problems are 
* wvth potential difficulties in application.  

Thomas J.-Schmitt 
Earth Sciences Branch. RES 
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