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Michael 3. Bell, Chief 
High-Level Waste Licensing M I 

Management Branch 
Division of Waste Management 

Hubert J. Miller. Chief 
Htgh-Level Waste Technical 
- Development Branch 

Division of Waste Management 

REVIEW OF PROPOSED DOE REGULATION-10 CFR 960, 
"PROPOSED GENERAL GUIDELINES FOR THE RECOMMENDATION 
OF SITES FOR NUCLEAR WASTE REPOSITORIES"

-- I,

WMHT has reviewed your February 14, 1983 memorandum which requested 

WMHT to provide comments on DOE's regulation 10 CFR 960 "Proposed General 

Guidelines for the Recommendation of Sitts for Nuclear Waste 

Repositories." The comments are attached. If you have any questions 

contact me or Larry Pittiglio at x74526.  

Hubert J. Miller, Chief 
High-Level Waste Technical 

Developeent Branch 
Division of Waste Management
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GENERAL COMMENTS 

ON 

{ DOE's PROPOSED GUIDELINES (10 CFR 960) 

Comment No.  

1.0 In section §960.5.10 E entitled "Application of Guidelines", 
DOE provides their rationale for the proposed Guidelines. DOE 
states that the Guidelines encompass a period from the Site 
Screening .Phase to the final recommendation to the President of 

C a site to be used as a repository. DOE also status that 
adequate data may not exist to allow confident modeling of 
propective sites until well into the site characterization and 
it is not possible to rigorously apply many of the guidelines 
early in the site screening process. This approach is 
consistent with the "Nuclear Waste Policy Act of 1982" Section 
U12E(i).  

We agree the Guidelines cannot be rigorously applied in the 
early stages of site investigation. However, while generally 
discussing this matter as summarized above, we do not consider 
that DOE has defined specifically in the Guidelines how they 
will be implemented overtime. We recommend that DOE more 
completely describe the planned implemention and do this in the 
Guidelines or regulations themselves, as opposed to only in 
background information so there is no doubt on this matter.  

It is essential that the Guidelines not be written in a way 
that contributes to the notion that enough Information is 
available at the early stage of the site screening and 
characterization to make assessments of compliance with 
recommended criteria (such as that specified for groundwater 
travel time with any confidence). This is effectively what our 
regulations require, gathering of complete information in site 
characterization before licensing assessments and 
determinations are attempted. To argue otherwise would be to 
argue that licensing should begin earlier than 1987. We 
recommend that a strong comment be made to DOE on this point.  
This is particularly important given recent experience (e.g., 
BWIP SCR Groundwater Modeling) where DOE conducts modeling with 
limited data and attempts to draw conclusions that cannot be 
fully supported during the screening stage.  

Futhermore, we recommend that the Guidelines be revised to 
state how their application relates to the very similar process 
of applying 10 CFR 60 Performance Criteria in the extended
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formal licensing process which follows. The concern here is 
that unless we are careful, the application of the Guidelines 
will amount to a "licensing" before formal NRC licensing 
starts. It must be clear that application of these Guidelines 
In no way pre-empts or supersedes the NRC's licensing 
determinations which follow.  

2.0 The proposed regulation discusses many favorable and adverse 
factors which will quality or disqualify a site. DOE also 
states that their proposed Guidelines are compatiable with 
proposed criteria and standards issued by NRC. For the most 
part, these guidelines appear to be compatiable with 10 CFR 60; 

I howevir, no.where in DOE's proposed Guidelines is the concept 
of retrievability discussed. DOE should include in the 
Guidelines the concept of retrievability. While we feel this 
Is a very specific concern, it is consistent with the level of 
detail currently contained in the Guidelines. It would most 
appropriately be placed in the sections relating to rock 
characteristics such as Section 960.5-4 "Rock Characteristics".  

(

* C

. f^n14

!-

a,



Ir.-io

3 

SPECIFIC COMMENTS 

ON 

DOE'S PROPOSED GUIDELINES (10 CFR 960) 

Comment No.  

1.0 5960.5-2-1 Present and Future Hydrologic Conditions 

The site shall be disqualified if the average 
Srewaste-emplacement groundwater travel time along the 

Rathof likely radionuclide travel from the disturbed zone 
to the accessible environment is less than 1,000 years.  

The 1000 years average prewaste-emplacement groundwater travel 
time should include some flexibility to allow for compensation 
for hydrology (where the average prewaste-emplacement 
groundwater travel time to the accessible environment is less 
than 1,000 years) by other site features and design. This 
would make the Guidelines consistent with 10 CFR 60.  

2.0 5960.5-2-2 Hydrologic Modeling 

Potentially adverse conditions. (1) Potential for 
foreseeable human activities to adversely affect the 
groundwater flow system, such as groundwater withdrawal, 
extensive irrigation, the subsurface injection of fluids, 
underground pumped storage, military activities, or the ( construction of large-icale surface-water impoundments (10 
CFR 60.122(c)(2).  

It is important that what constitutes "potentially adverse 
conditions" be defined in terms of the public health and safety 
(i.e., relationship to the EPA criteria, 40 CFR 190). Also, 
Guidelines should say whether or not "institutional controls" 
(i.e., maintenance of an exclusion area) should or can be 
considered in evaluating potential for grounawater withdrawal 
and irrigation. Without some Guidelines on this, it could be a 
trivial matter to invalidate virtually any site.


