November 4, 2002

Jill Lipoti, Ph.D.

Assistant Director

Radiation Protection Programs

New Jersey Department of Environmental Protection
P.O. Box 415

Trenton, NJ 08625-0415

Dear Dr. Lipoti:

On May 28, 2002, NRC’s Region | Office issued a report of the NRC inspection performed to
review processing of zirconium sands at the Magnesium Elektron, Inc. (MEI) Flemington, New
Jersey facility. Your July 23, 2002, letter to the Region | Senior Allegation Coordinator raised
questions about the results of the NRC inspection as they relate to continued operations at MEI
and other sites which use potentially licensable quantities of source material. As stated in a
letter dated August 26, 2002, signed by George Pangburn, Director, Division of Nuclear
Materials Safety, Region I, your questions relating to the interpretation of NRC rules and
policies for licensing source material (3, 4, 7, 8, 10, 11, and 12) were referred to the Office of
Nuclear Material Safety and Safeguards (NMSS) for a separate response.

Enclosure 1 contains the NMSS response to the above questions. To summarize that
response, the NRC does not license facilities at which the feed material, processing stream,
products, or waste stream do not contain by weight .05% or more of uranium or thorium or a
combination thereof.

Should you have any further questions, please contact, Michael A. Lamastra, Senior Health
Physicist, of my staff at (301) 415-8139.

In accordance with 10 CFR 2.790 of the NRC's “Rules of Practice,” a copy of this letter will be
available electronically for public inspection in the NRC Public Document Room or from the
Publicly Available Records (PARS) component of NRC’s document system (ADAMS). ADAMS
is accessible from the NRC Web site at http://www.nrc.gov/reading-rm/adams.html (the Public
Electronic Reading Room).

Sincerely,

IRA/

Daniel M. Gillen, Chief

Fuel Cycle Facilities Branch

Division of Fuel Cycle Safety
and Safeguards

Office of Nuclear Material Safety
and Safeguards

Enclosure: As stated

cc: John F. Beaupre, MEI
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Response to questions # 3,4, 7,8,10,11, and 12

3. Also in Enclosure 1 it is stated that process changes through 1998 have not affected source
material concentrations. In a January 31, 1995, letter to Mr. Charles Gaskin of the NRC, MEI
states that the one-step neutralization process would produce a sludge with source material
concentrations well below (our emphasis added) the exempt level. This was one of the
reasons given in the November 17, 1995, letter to Robert Stern of the NJDEP from Robert
Pierson of the NRC for determining that MEI did not need a license. "We further agreed that
the current MEI process design should preclude the generation of source material
concentrations that exceed the exemption limit in waste sludge." From the current NRC data
provided in Tables 1 and 2, it appears the one-step neutralization process has not produced
sludge with source material concentrations well below the exempt level. In fact each of those
samples are actually above the exempt level. Please explain this apparent contradiction.

Response: The Atomic Energy Act of 1954, as amended (AEA), provides the NRC with broad
authority, including the authority to determine, under Section 62 of the AEA the quantities of
source material that are “unimportant,” and the authority to determine the concentration of
uranium and thorium in an ore that subjects the ore, en masse, to licensing, i.e., ores containing
less than 0.05% uranium or thorium by weight do not fall within the definition of “Source
Material” in 10 CFR 40.4 (2). Therefore, when a rare earth facility processes an ore that
contains less than 0.05% uranium or thorium by weight, that ore, even though it may contain
uranium or thorium, is not licensable source material. If during processing, however, uranium
or thorium contained in an ore becomes concentrated so that the process materials, products,
or wastes stream contain by weight 0.05% or more uranium or thorium, these materials would
then contain licensable source material over which the NRC can, and does, exert regulatory
authority. There is no requirement to be well below exempt levels.

In October 1994, the Oak Ridge Institute for Science and Education (ORISE), performed a
radiological survey under contract to the NRC to determine the concentration of Source Material
throughout the MEI operation. NRC requested the survey, since samples taken by NRC staff
earlier indicated results near 0.05% uranium or thorium by weight. ORISE determined that the
feed material, final product and the final waste stream product was less than 0.05% uranium or
thorium by weight. It was with this information that NRC determined that no license was
required for this facility. The March 18, 2002, inspection performed by NRC was limited to
auditing the MEI sampling commitments for this operation to verify that MEI was not receiving
feed stock above 0.05% uranium or thorium by weight, and that the facility’s operation was not
concentrating source material above these limits. Although NRC sample results were slightly
above 0.05% uranium or thorium by weight, these results were not sufficient to invalidate the
ORISE survey, since, the inspection was not intended to be a comprehensive radiological
survey. Based on the inspection finding and the results of the sample taken, NRC determined
that ORISE results were still valid. A new comprehensive survey for the facility could not be
justified and no NRC license was required.

4. We notice that the data from the samples taken during the March 18, 2002,
inspection were analyzed as dry weight. What is the NRC's position regarding wet vs.
dry weight in determining if radioactive material is licensable, especially since the
material will be used off-site and not under controlled process conditions? Are there
other sites in the country where wet weight is used to facilitate exemption of facilities
from obtaining a license when dry weight results exceed the limits?



Response: The NRC position is that the material should be determined or calculated in its final
form, regardless if it is wet or dry. Normally, dilution or concentration after the fact is not
considered. Over the years we have received several requests to dispose of or transfer CaF
contaminated with source material less than 0.05% uranium or thorium by weight. As explained
in response to question number 11, below, we use both the source material concentration and
calculated dose to determine if the transfer is acceptable.

7. Itis stated that the results are similar to the results shown in previous NRC and ORISE
assessments where a determination was made not to license MEI because the primary
operation involves zirconium (not source material) extraction. This seems contrary to the NRC
decision to require a license for Heritage Minerals Incorporated (HMI) in Lakehurst, New
Jersey, when their primary operation involved ilmenite (not source material) extraction. This is
a quote taken from a June 6, 1991, letter from John Kinneman of the NRC to Robert Stern of
the New Jersey Department of Environmental Protection. "These areas (areas where
concentrations were less than 0.05% by weight) were generated as a result of the primary
activity of Heritage Minerals, Inc., which is the separation of minerals such as rutile and ilmenite
from the sand, an activity which is not regulated by the NRC. The waste streams resulting from
an unregulated activity are not within the jurisdiction of the NRC unless they meet the
definition of source material (our emphasis added)... The staff concluded it can regulate only
the monazite-rich waste stream since it contains 0.05% source material by weight." Please
reconcile the MEI decision with the HMI decision.

Response: As explained in the response to question number 3, the NRC can, and does, exert
regulatory authority at rare earth facilities when the processing at such facilities results in feed
stock materials, products and/or wastes stream that contain by weight 0.05% more uranium or
thorium. In cases such as HMI where a facility recognizes that it will generate wastes
exceeding the 0.05% threshold, the facility will often segregate the wastes subject to NRC
licensing from other wastes. However, a facility may have combined what has become
licensable source material with some other material, reducing the overall concentration of the
combined materials to less than the 0.05% threshold. Because the facility created a licensable
source material, it must apply for an NRC license regulating the licensable source material, and
the resulting waste material even though the material or the resulting waste when combined
with some other material, may be less than the 0.05% weight threshold. As explained in the
response to question numbers 3 and 10, MEI does not have 0.05% uranium or thorium by
weight, in feed material, products, processing streams or waste stream. Therefore, there is no
conflict between HMI an MEI decisions.

8. NRC concludes that the MEI conversion to the one-step neutralization process has not
affected source material concentrations, when compared to previous NRC assessment of the
facility. Again, the one-step neutralization process was supposed to lower the concentrations
well below the exempt level. Since it hasn't, we believe NRC should reconsider requiring a
license for this facility.

Response: As explained in the response to questions 3, and 7, NRC currently exerts regulatory
authority at rare earth facilities, only if the feed material, final product and/or final wastes
stream(s) contain by weight 0.05% or more uranium or thorium. There is no requirement to be
well below exempt levels.



10. If the source material concentrations in the feed are above the exempt level, then
shouldn’t a license be required of MEI to accept this material? The fact that they are close to
regulation requirement has never been a basis for any other NRC action that we are aware of.
If concentrations of feed material reach 0.07% will that still be considered close enough to the
exempt level? At what concentration would NRC decide to license this facility?

Response: As explained in response to question number 3 based on the ORISE survey and
the March 18,2002 inspection NRC has determined that MEI does not have 0.05% uranium or
thorium by weight, in feed material, products, processing streams or waste stream. Accordingly
no NRC license is required.

11. If the NRC decided to license this facility, would it permit the daily generated material to be
used in the cement processing industry? Would the NRC consider any other beneficial use of
this material? Has the NRC allowed beneficial use of any other licensee’s waste streams that
contain radioactive materials?

Response: Yes, the Commission, as directed by SECY 99-259 “Exemptions in 10 CFR 40 for
Materials Less than 0.05 Percent Source Material - Options and Other Issues Concerning the
Control of Source Material” dated March 9, 2000 (enclosure 1), allows the NRC staff to transfer
material contaminated with source material for beneficial uses if it contains less than 0.05% by
weight uranium or thorium and the calculated dose to workers or members of the public is less
than 100 mrem. The NRC staff is required to report to the Commission any authorized
transfers greater than 25 mrem. However, NRC has recently issued a proposed rule, 10 CFR
40.51(e) that would establish a formal review process (67 FR 55175-01, August 28, 2002).

Fuel cycle facilities licensed under 10 CFR Parts 40 and 70 have authorization to transfer
beneficial material to unlicenced facilities. This authorization was either requested under the 10
CFR 40.13 "Unimportant Quantities of Source Material, 10 CFR 40.14 "Specific Exemptions”, or
10 CFR 70.17 "Specific Exemptions”

12. SECY 95-260 (enclosure 2), dated October 25, 1995, states the staff’s position that MEI
does not require a license and should be removed from the Site Decommissioning
Management Plan. The NRC explains that "under typical exposure scenarios, exposure to
source material at the 0.05 weight percent level could result in annual doses in excess of
several hundred mrem. The staff has been considering this issue in conjunction with the issue
of transferring source material to exempt persons. The staff intends to provide a paper to the
Commission on this second issue in the near future. "Has this paper been prepared? If so,
please provide us with a copy. Also, does the NRC regard a radiation dose of "several hundred
mrem" to non-radiation workers to be below regulatory concern?

Response: In addition to SECY 99-259, discussed in response to question number 11,

SECY 98-284 (enclosure 2), addressed the control and/or transfer of materials containing less
than 0.05% by weight uranium or thorium. The document acknowledges the Commission’s
approval on a case-by-case basis, the disposal of such materials produced by an NRC-licensed
activity, in hazardous waste disposal facilities.



