
UNITED STATES 

ATOMIC ENERGY COMMISSION 
WASHINGTON 25, D. C.  

Fy~~ C;"",.  

OR 5 1958 1 

Dr. C. Rogers McCullough, Chairman 
Advisory Committee on Reactor Safeguards 
U. S. Atomic Energy Commission 
Washington 25, D. C.  

Dear Dr. McCullough: 

This replies to your letter of December 27, 1957, containing a proposed 
definition of research reactors and testing reactors as developed by the 
Advisory Committee at its third meeting. Based upon our review of the 
Committee's proposed definition, I believe that we are in substantial 
agreement as to the basic elements such a definition should contain. It 
is our view, however, that as the definition is for regulatory purposes, 
we should avoid the use of indefinite terms such as "large capsules" and, 
further, that we should describe the characteristics of the defined re
actor in terms of the applicant's proposed operation rather than in terms 
of what the reactor is capable of being used for. In the latter connec
tion, it should be noted that if a given reactor, as originally designed, 
should not come within the definition, but is later modified in such way 
as to bring it within the definition, the statutory requirements and pro
cedures applicable to testing reactors would, of course, then come into 
play.  

With the foregoing points in mind, we have developed the following defi
nition which includes the elements contained in our original proposed 
definition, as well as those which the Committee recommended be added: 

"Any research or testing reactor, for which license 
application is made under section 104c of the Act, 
will be deemed a testing facility for purposes of 
sections 182b and 189a of the Atomic Energy Act of 
1954, as amended, when it has the following charac
teristics: 

(1) a thermal power level in excess of 10 
megawatts; or 

(2) a thermal power level in excess of 1 
megawatt and which is to contain:

LSee Title 10 - Part 50, Section 50.2/
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(a) a circulating loop through the core in 
which the applicant proposes to conduct 
fueled experiments; or 

(b) a liquid fuel loading; or 

(C) an experimental facility in the core in ex
cess of 16 square inches in cross-section.' 

This definition is one which we believe will be capable of easy applica
tion in a regulatory context. As such, it will enable the public to 
know what constitutes a testing reactor requiring the Committee's review 
and as to which the Commission is required to hold a hearing. Obviously, 
there will be other reactor projects not falling within the definition 
on which we will nevertheless want the Committee's advice. We believe, 
however, that the definition as stated above will include most reactors 
which are likely to involve the more significant hazards considerations.  
We also recognize the possibility that while the definition may cover 
many reactors which involve fairly routine hazards questions, a few re
actors involving more significant questions may not be covered. As to 
the latter, we, of course, will want the Committee's advice even though 
the reactor may not fall within the definition.  

I will appreciate it very much if the Advisory Committee would review 
the definition at its March meeting and let us have the benefit of its 
comments.  

Very truly yours 

H. L. Price, Director 
Division of Licensing and Regulation



-E8 4 ;

Mr. H. L. Price, Director 
Division of Licensing and Regulation 
U. S. Atomic Energy Commission 
Washington 25# Do C, aubjs Definitam of a *Testing Facility* 

Dear Kr. Prices 

In reply to your letter of Noveaber 14, 1957 and the discussion at the 
second meeting of the Advisory Committee on Reactor Safeguards on the 
subject of the definition of a "testing facility", the Committee has 
considered the matter and at its third meeting recommended unanimously 
the following definitions to differentiate between Research and Testing 
Reactorm.  

1. Any reactor one megawatt of thermal power or less will be 
considered a Research Reactor.  

2. Any reactor over 10 megawatts of thermal power will be 
considered a -esteing eactor.  

3. Reactors with thermal power levels between one megawatt up to 
and including 10 megawatts will be considered asi 

a. a Research Reactor when the core contains no experimental 
facilities, 

b. a T*stin Reactor when the core contains spaces available 
for loops or large capsules or if experimental fuel assemblies 
may be inserted, or 

c. a TestinZ Reactor if the facility is a fluid fuel reactor 
having a thermal power capacity in excess of one megawatt.  

Sincerely, 

C. Rogers McCullough, Chairman 
Advisory Cocittee on Reactor Safeguards 

cct L.L. Strauss, Chairman, AB 
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