
May 1, 2002

MEMORANDUM TO: Geoffrey E. Grant, Director
Division of Reactor Projects
Region III

FROM: Ledyard B. Marsh, Acting Deputy Director  /RA/
Division of Licensing and Project Management
Office of Nuclear Reactor Regulation

SUBJECT: TASK INTERFACE AGREEMENT (TIA) 2001-07 FROM REGION III
REGARDING QUAD CITIES MAINTENANCE RULE (MR) ISSUES
(TAC NOS. MB2287 and MB2288)

By your memorandum dated June 27, 2001, Region III requested a disposition of risk for
failures of the licensee at Quad Cities Nuclear Power Station to comply with certain aspects of
the MR (10 CFR 50.65) guidance.  Inspections performed in accordance with Inspection
Procedure (IP) 71111.12 (MR Implementation) at Quad Cities found the licensee was not
consistent with MR guidance in Regulatory Guide 1.160, “Monitoring the Effectiveness of
Maintenance at Nuclear Power Plants,” and Nuclear Energy Institute guidance NUMARC 93-01,
Revision 2, “Industry Guideline for Monitoring the Effectiveness of Maintenance at Nuclear
Power Plants.”   As a result, performance criteria for several systems were not consistent with
assumptions in the Quad Cities Individual Plant Examination (IPE) submittal.  In addition, the
inspectors found that condition monitoring criteria were not established to ensure maintenance
was effective.  Also, the licensee had not updated some portions of the probabilistic safety
assessment (PSA) related to equipment performance since 1996, and had not met station
procedure guidance to update the PSA every two years.  The combined effects of multiple
system, structure, and component performance criteria not being consistent with the PSA, of
not updating the PSA for equipment performance since 1996, and of not establishing condition
monitoring criteria could not be determined by the significance determination process (SDP). 
This issue was discussed in a MR panel on April 19, 2001, and was recommended by the panel
for further review to determine disposition by MR experts and significance by risk analysts.

Region III believes that the licensee should maintain an updated PSA in accordance with their
own procedures, which indicate a 2-year update will be performed, and that this update is
important, in light of the risk-informed decision-making for which this document is being used. 
The Region also believes that performance criteria should be consistent with the numbers
published in the updated PSA, as recommended by Regulatory Guide 1.160 and by NUMARC
93-01.  The Region believes that condition monitoring criteria should be established when
performance monitoring criteria are set at a low level, as described in Regulatory Guide 1.160. 
The Region believes that failure to meet Regulatory Guide 1.160, while not a violation, should
be considered for inclusion in the inspection program as a finding.  The April 19, 2001, MR
panel recommended further review of this issue to determine how to disposition the
discrepancies found as a result of the inspection, which was conducted in accordance with 
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Inspection Procedure 71111.12.  A determination of how to classify these issues in terms of risk
or color was recommended by the panel, and the TIA was the tool recommended by the panel
to accomplish the review.  

Region III requested an interpretation from the Office of Nuclear Reactor Regulation (NRR) on
the following specific Quad Cities MR issues.

1. Is it acceptable for the licensee to use the Electric Power Research Institute (EPRI) 
TR-105396, “PSA Applications Guide,” methodology to set performance criteria, even
when it causes the performance criteria to not be consistent with the equipment
reliability and availability data published in the station’s IPE and in apparent
contradiction with Regulatory Guide (RG) 1.160?

2. What is the acceptable approach for determining risk significance of a finding when the
licensee’s unavailability and reliability criteria exceed that of the IPE? 

3. Is it acceptable for inspectors to use the excess unavailability accrued on a system,
structure, or component (SSC) (actual system unavailability minus IPE-published
unavailability) in the SDP to determine the risk significance of maintaining an SSC
outside IPE targets?

4. What risk significance should be placed on a finding that the licensee has not updated
equipment performance data for their IPE in at least five years?  How should this issue
be treated in the revised reactor oversight program in which MR issues, risk assessment
decisions, licensing decisions, and Notice-of-Enforcement-Discretion (NOED) decisions
are based on some determination of risk using risk tools such as the IPE?

5. What risk should be assigned to the licensee’s failure to use condition monitoring criteria
to effectively monitor maintenance effectiveness?

6. Should any of these individual issues or a combination of these issues be considered a
finding, and, if so, what risk or color should be assigned to the finding? 

The staff has reviewed your memorandum, and provides the following responses to the specific
questions.  The responses to Questions 1 and 4 include suggestions based on additional
information provided by M. Ring, et al. (Region III) in a telephone conversation with
S. Alexander, et al. (NRR) on January 17, 2002. 

Question 1

Is it acceptable for the licensee to use the EPRI TR-105396, "PSA Applications Guide,"
methodology to set performance criteria, even when it causes the performance criteria not to be
consistent with the equipment reliability and availability data published in the station's IPE and
in apparent contradiction with RG 1.160?
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Discussion and Conclusion

Yes.  With regard to the acceptability of the EPRI guidance, use of the EPRI methodology was
found acceptable under certain circumstances during the MR baseline inspections in
accordance with the MR Supplemental Inspection Guidance (compiled for the MR baseline
inspections).  As explained in the MR Supplemental Inspection Guidance, this approach is
generally conservative, because it is not likely that all SSCs will be performing at their assumed
worst-case limits at the same time.  Also, note that the current probabilistic risk analysis (PRA)
guidance in RG 1.174 is even less prescriptive.

Note that the answer presumes that the EPRI guidance was properly applied.  If the inspector
should find that it was not properly applied, then the question of acceptability is moot.  Instead,
the meeting minutes of the licensee’s expert panel could be reviewed to discover the rationale
for the change in performance criteria (PC) and to determine if that rationale was reasonable.

The question of acceptability of a basis for PC in the context of the reactor oversight process
(ROP) is moot.  The more relevant questions are: (1) does the issue constitute a violation of
actual regulatory requirements, i.e., the MR, and (2) whether or not it is a violation, what is the
risk/safety significance?  The answer to the first question is clearly no.  PC are not required by
the MR, nor do Nuclear Regulatory Commission (NRC) regulations even require a PSA. 
Therefore, under the current enforcement guidance, having PC that are not consistent with the
PSA by itself is not a violation.  The answer to the second question is that the safety/risk impact
may or may not be significant.  Absent actual degraded performance or condition of SSCs
within the scope of the MR, this becomes a programmatic issue which does not lend itself
readily to SDP evaluation.  Therefore, a sensitivity study would need to be performed using the
station's PSA.  However, since in this case the PSA has not been updated in the last five years
(which may not be an unreasonable interval for updating), it may need to be updated before
performing the sensitivity study in order to obtain the most accurate results.

Presumably, issues of this sort will have been revealed in the course of reviewing the licensee's
MR treatment of actual SSC performance problems.  However, there is no requirement for
conformance to RG 1.160, NUMARC 93-01, or anything other than the MR itself.  Nevertheless,
realistically, the inspector may engage the licensee and obtain an explanation of the basis for
the PC.  If the licensee cannot justify the PC by any reasonable means (such as those in the
industry guidance and in the supplemental inspection guidance), there may be at least a green
finding, even without a MR violation.

Question 2

What is the acceptable approach for determining risk significance of a finding when the
licensee's unavailability and reliability criteria exceed that of the IPE?

Discussion and Conclusion

There is no acceptable approach to determine an increase in risk associated only with the
setting of criteria.  Changes in risk are based only on deficiencies in performance or degraded
SSCs.  Per the ROP, an issue becomes a finding only if there is a licensee performance
deficiency.  Findings are judged to be more than minor by screening through Appendix B of
Inspection Manual Chapter (IMC) 0612 (which will soon replace IMC 0610* for power reactor
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inspection reports), or are treated under traditional enforcement.  Then it can be determined if
the performance deficiency constitutes a violation of the MR per the enforcement guidance
(Section 8.1.11 of the Enforcement Manual).  It should also be checked against the examples in
Appendix E of IMC 0612 of minor MR violations and the conditions that would render them
more than minor.  The MR requires that the goals established by 10 CFR 50.65(a)(1) be
commensurate with safety.  If the "criteria" to which you referred are (a)(1) goals, then it might
be possible to make the case that the (a)(1) goals are not justifiable or commensurate with
safety on the basis, for example, of being inconsistent with PRA assumptions.  If that case can
be made, then the inadequacy of the goals would constitute a violation of (a)(1), assuming the
SSCs in question are being monitored in an (a)(1) status.  If the criteria in question are only
(a)(2) PC, then there would be no violation, since the MR does not require PC.  However, if
there are actual SSC performance issues, and the case can be made that, without regard to the
PC, the licensee is not able to demonstrate effective control of SSC performance or condition
through appropriate preventive maintenance, and further, that the licensee has not put the
affected SSCs in (a)(1) status within a reasonable amount of time and has no reasonable
justification for not doing so, only then could an (a)(2) violation be identified.  What determines
a reasonable delay or reasonable justification would, of course, depend upon the
circumstances.

With regard to determining risk significance, under the ROP, having goals or PC in excess of
PRA assumptions has no real risk significance absent actual degraded performance or
condition of the SSCs in question.  Even if the licensee’s performance criteria would allow
unavailability and/or unreliability far in excess of PRA assumptions, unless SSC performance
actually degrades, there is no change in risk significance.  While it is theoretically possible to
determine the potential risk significance if SSC performance hypothetically degrades, this is not
provided for under the performance-based ROP.

Question 3

Is it acceptable for inspectors to use the excess unavailability accrued on an SSC (actual
system unavailability minus IPE published unavailability) in the SDP to determine the risk
significance of maintaining an SSC outside IPE targets?

Discussion and Conclusion

No.  SSC actual unavailability greater than the licensee’s PSA assumption is not, by itself, a
performance deficiency and the SDP therefore does not apply.  If there is, in fact, significant
actual unavailability that exceeds a licensee goal or performance criteria, under the ROP, it
must first be determined whether or not the unavailability is attributable to a licensee
performance deficiency and if the performance deficiency is more than minor.  Then, the risk
significance of that actual degraded SSC performance could be determined using the SDP to
estimate the increase in risk from the baseline (i.e., nominal) risk.  In addition, of course,
inspectors should determine that if the actual unavailability exceeds the licensee's goals for
SSCs in (a)(1), adequate corrective action is being taken.  For SSCs in (a)(2), see the
discussion under the answer to your Question 2.

Another inspection area in which these issues may appropriately be considered is the IP
71111.12 biennial inspection (Periodic Evaluation), which heretofore focused on the licensee
periodic evaluation(s) pursuant to 10 CFR 50.65(a)(3).  NRR is considering adding a provision 
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to IP 71111.12 for NRC risk analysts to evaluate the risk impact of maintenance effectiveness
issues on a biennial basis.

Question 4

What risk significance should be placed on a finding that the licensee has not updated
equipment performance data for their IPE in at least five years?  How should this issue be
treated in the revised reactor oversight program in which MR issues, risk assessment decisions,
licensing decisions, and NOED decisions are based on some determination of risk using tools
such as the IPE?

Discussion and Conclusion

The risk significance of not updating the IPE or PSA could only be determined by updating the
IPE/PSA and comparing the "before and after" baseline core damage frequency (CDF) (and
large early release frequency (LERF), if applicable).  Since there is no requirement for an IPE
(or PSA/PRA) in the first place, this would not be enforceable.  Nevertheless, should the
licensee request a license amendment (for which an up-to-date PSA is specified in RG 1.174),
NOED, or some other relief from regulatory requirements based on risk determinations using its
existing PSA, then the NRC could reasonably expect the licensee to first update its PSA.

After a PRA has been updated, depending on the extent of changes to the plant in the
intervening years, there may be a substantial change in baseline CDF and/or LERF.  If the
licensee’s risk assessment (RA) tool is closely based on the plant’s PSA, then it is conceivable
that previous maintenance-related RAs performed pursuant to 10 CFR 50.65(a)(4) may have
underestimated the risk associated with one or more maintenance activities.  When the RA tool
is updated as well, which we would expect the licensee to do, we would also expect the
licensee to re-perform any currently effective RAs using the updated tool within a reasonable
period of time.  This situation should be treated similarly to emergent conditions that change
plant risk.  However, we would not expect the licensee necessarily to re-perform past RAs that
are no longer effective solely because of a PRA update.  Note that it is still appropriate to
review past RAs for inadequacy (for all other reasons) in accordance with IP 71111.13.

Also, inspectors may review the industry peer evaluation performed on the licensee’s PRA. 
Different PRA applications require different levels of quality.  The peer review document should
attest to the application(s) that a given PRA has sufficient quality, completeness, fidelity, etc.,
for it to be suitable.  More specifically, the peer review may address how well the current PRA
reflects (1) the plant as it is currently configured; (2) the routine maintenance actually being
done, relative to PRA assumptions; (3) operating and maintenance procedures; and (4) actual
plant availability and reliability data, or perhaps industry-wide generic data updated with
plant-specific data. 

Question 5

What risk should be assigned to the licensee's failure to use condition monitoring criteria to
effectively monitor maintenance effectiveness?
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Discussion and Conclusion

The risk impact of not using condition monitoring criteria could only be determined to the extent
that it could be demonstrated that it led directly to risk-assessable unavailability and/or
unreliability/demand failures.

Question 6

Should any of these issues or a combination of these issues be considered a finding, and if so,
what risk or color should be assigned to the finding?

Discussion and Conclusion

In general the types of issues discussed above may be considered findings if they are first
determined to be, or to be attributable to, licensee performance deficiencies.  Then, if they
screen through the questions in Appendix B (and/or Appendix E) of IMC 0612, and are thus
determined to be more than minor, they may be documented findings under the ROP.  Their
significance may then be determined as the circumstances warrant as discussed above.

When SSCs and safety functions become degraded, if the proximate causes of such
degradation are reasonably judged to be performance deficiencies, then inspection findings
may be written and their significance assessed using the SDP.  In such cases, the SDP
estimates the added risk (delta CDF or delta LERF) to the public above the otherwise nominal
or “baseline” risk.

If a licensee’s maintenance monitoring program is in compliance with 10 CFR 50.65, then that
program cannot reasonably be judged as deficient.  This is true even when, for example,
planned unavailability of an SSC is allowed to exceed that of a point-estimate unavailability
value in the licensee’s PRA model.  Note that a point-estimate value in a PRA model generally
represents the median of a probability function.

For regulatory assessment under the ROP, it is more appropriate to view the licensee’s
10 CFR 50.65 maintenance monitoring program as one part of their overall problem
identification and resolution program.  Inspection guidance related to evaluating and
documenting issues in this cross-cutting area is provided in IMC 0612, IMC 0305, and other
related documents.

Also, as discussed above, inspecting licensee activities for conformance to regulatory guides or
industry standards that are not binding documents, i.e., that are not invoked by a regulation, 
license condition, or technical specification, normally does not result in enforceable findings. 
Therefore, one of the major changes in the new revision to the procedure for ROP baseline
inspection of licensee maintenance effectiveness activities (including MR implementation), IP
71111.12, reflects this fact.  A portion of the revised procedure will focus inspection of MR
implementation more on the requirements of rule itself with provisions of the industry guidance
and the NRC regulatory guide used only as supporting information.
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If you have any questions regarding this issue, please contact Mr. F. Lyon of my staff at
(301) 415-2296.

Docket Nos. 50-254 and 50-265

cc:  B. Platchek, RGN-I
       L. R. Plisco, RGN-II
       K. E. Brockman, RGN-IV
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