May 6, 2002

MEMORANDUM TO: A. Randolph Blough, Director
Division of Reactor Projects
Region |
FROM: Ledyard B. Marsh, Acting Deputy Director /RA/

Division of Licensing Project Management
Office of Nuclear Reactor Regulation

SUBJECT: RESPONSE TO TASK INTERFACE AGREEMENT - TIA 2001-12,
REGARDING SUSQUEHANNA STEAM ELECTRIC STATION
(SSES), UNITS 1 AND 2, DESIGN AND LICENSING BASES
FOR THE STANDBY LIQUID CONTROL SYSTEM (TAC NOS.
MB2764 AND MB2844)

1.0 INTRODUCTION

The Office of Nuclear Reactor Regulation (NRR) staff has reviewed your request for technical
assistance, dated August 30, 2001. You were concerned that the licensee did not consider the
standby liquid control (SLC) system subsystem inoperable in accordance with Technical
Specification (TS) 3.1.7, Condition (B) or (C), even though each one of the subsystems could
not alone deliver the required flowrate during an anticipated transient without scram (ATWS)
concurrent with a main steam isolation valve (MSIV) closure and/or a loss-of-offsite power
(LOOP). You requested that NRR review the SSES Units 1 and 2 design and licensing bases
for the SLC system and evaluate the licensee’s response to a recent inspection finding.
Specifically, you requested a response to the two questions evaluated below.

2.0 EVALUATION

Question 1. Arethe SLC system functional requirements needed to meet the ATWS rule
[Title 10 of the Code of Federal Regulations (10 CFR), Section 50.62(c)(4)]
part of the Susquehanna [SSES Units 1 and 2] SLC system design bases
per [10 CFR] 50.27?

Yes. The SSES Units 1 and 2 SLC system design bases, per 10 CFR 50.2, include those
functions that are required to meet the ATWS rule.

As noted in TIA 2001-12, the Nuclear Regulatory Commission (NRC) recently endorsed
industry guidance and examples for identifying 10 CFR 50.2 design bases. Regulatory Guide
1.186 was issued in December 2000 and endorsed Appendix B to NEI 97-04, “Design Bases
Program Guidelines.” The general guidance in Appendix B to NEI 97-04 states that design-
bases functions are:
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Functions performed by systems, structures and components that are (1)
required by, or otherwise necessary to comply with, regulations, license
conditions, orders or technical specifications, or (2) credited in licensee safety
analyses to meet NRC requirements.

The consensus of the industry and NRC staff working groups that developed this guidance is
that the ATWS rule is a regulation that imposes design requirements that must be complied
with. In fact, Section (a) of the specific guidance portion of Appendix B to NEI 97-04 includes
the ATWS rule as an event specifically addressed in the regulations from which bounding
conditions may be derived. We would, therefore, disagree with the characterization of the
ATWS scenario in the first paragraph of TIA 2001-12 as “beyond design basis.”

The issue of whether a plant’s design basis can change is dealt with in the section of the
guidance entitled “Relationship of 10 CFR 50.2 Design Bases to Updated FSARs.” This section
states, in part, that “10 CFR 50.2 design bases for a plant may change as a result of new NRC
requirements subsequent to the initial operating license and as a result of licensee changes to
ensure compliance with NRC requirements.” Thus, even though the original SSES Units 1 and
2 design bases did not include ATWS events, they must now be included.

Question 2. Are the SLC system functional requirements needed to meet the ATWS rule
required to assess system operability as defined in the Susquehanna
[SSES Units 1 and 2] Technical Specifications?

In its discussion of Question 1 above, the staff concluded that the capability to meet the
functional requirements of 10 CFR 50.62 is a part of the SSES Units 1 and 2 SLC system
design bases. Whether the SLC system capability to meet the ATWS rule requirements is a
part of the SLC system’s design basis, however, is not necessarily related to SLC system
operability requirements. The standard technical specifications (STS), NUREG-1433,
Specification 3.1.7 does not require meeting 10 CFR 50.62 functional requirements to meet
Limiting Condition for Operation (LCO) 3.1.7. However, in its application dated August 1, 1996,
to adopt the improved TSs (ITS), which were based on the STS, the SSES Units 1 and 2
licensee proposed a deviation from STS 3.1.7, in that it modified STS LCO 3.1.7, Condition A,
associated SRs, and Bases “to establish requirements for meeting 10 CFR 50.62 into [SSES
Units 1 and 2] ITS” (see Discussion of Deviation 3.1.7-P.3). The licensee’s ITS submittal
further stated that “This change is needed to ensure that improved technical specifications
account for the [SSES Units 1 and 2] design.” The NRC staff approved the ITS for SSES Units
1 and 2, Amendments 178 and 151, respectively, on July 30, 1998. Thus, the Susquehanna
current TSs do require the capability to meet the ATWS rule functional requirements; that is,
meeting ATWS rule functional requirements is one of the SLC system’s “specified safety
functions,” for current TS 3.1.7. The SSES Units 1 and 2 current TS definition of operability
states,

A system, subsystem, division, component, or device shall be OPERABLE or
have OPERABILITY when it is capable of performing its specified safety
function(s) (emphasis added) and when all necessary attendant
instrumentation, controls, normal or emergency electrical power, cooling and
seal water, lubrication, and other auxiliary equipment that are required for the
system, subsystem, division, component, or device to perform its specified safety
function(s) are also capable of performing their related support function(s).
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Based on the above and its review of SSES Units 1 and 2’s current TS 3.1.7, LCO, Actions, and
SRs, and the information in the associated Bases, the NRR staff concludes that current TS
3.1.7 does require the SLC system to be capable of meeting the ATWS rule functional
requirements to be operable. This is reflected in the Bases for TS 3.1.7 which states in part,
“The minimum concentration of 13.6 weight percent ensures compliance with the requirements
of 10 CFR 50.62...The OPERABILITY of the SLC system is based on the conditions of the
borated solution in the storage tank and the availability of a flow path to the RPV, including
OPERABILITY of the pumps and valves. Two SLC subsystems are required to be
OPERABLE...”

The NRR staff also acknowledges the apparent inconsistency pointed out in the TIA which
identifies a 72-hour completion time for failure to meet the boron concentration requirement of
Condition A, and a 7-day completion time for failure to meet the subsystem OPERABILITY
requirements of Condition B. Inasmuch as either of these Conditions would result in a loss of
ability to meet the ATWS Rule, it would seem appropriate to have similar completion times.
However, as the ability to correct a concentration problem may take less time than restoration
of active components in an SLC subsystem, the lesser completion time for Condition A may still
be appropriate. Also, as you pointed out, Condition C may have little meaning as Condition B
already establishes an INOPERABILITY of the SLC system. We recommend you forward
these comments to the licensee for its consideration of potential TS changes per NRC
Administrative Letter 98-10, “Disposition of Technical Specifications That Are Insufficient to
Assure Plant Safety,” dated December 29, 1998.

3.0 CONCLUSION

Based on our review of your August 30, 2001, request for technical assistance and its
supporting documentation, the NRR staff has concluded that the licensee must consider the
ATWS rule functional requirements as part of the SSES Units 1 and 2 SLC system design
bases and must consider the ATWS rule functional requirements for assessing SLC system
operability.

cc: L. Plisco, Region Il
G. Grant, Region Il
K. Brockman, Region IV
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