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3uly 22, 1996 

MEMORANDUM TO: Richard W. Cooper, II, Director 
Division of Reactor Projects 
Region I 

FQ!%M: Phillip F. McKee, Director 
Northeast Utilities Project Dire 
Division of Reactor Projects - I W 

SUBJECT: TASK INTERFACE AGREEMENT EVALUATION REGARDING INSTRUMENT 
ACCURACY AFFECTING MILLSTONE UNIT 2 (TAC NO. M95177) 

By memorandum dated April 5, 1996, you requested that NRR provide an 
evaluation of the Millstone Nuclear Power Station, Unit 2, licensee's position 
on ho. instrument uncertainties should be accommodated for those instruments 
(except for RPS and ESFAS) that are used to judge compliance to Millstone's 
Technical Specifications (TSs). The particular instance identified involved 
the measurement of ultimate heat sink (UHS) temperature.  

The Instrumqntation and Controls Branch (HICB) staff has reviewed the 
licensees interpretation of the applicability of instrument uncertainties 
against its TSs and the guidelines of Regulatory Guide (RG) 1.105, 
"Instrument Setpoints for Safety Related Systems,O Revision 2, dated 1986.  
The HICB evaluation is attached.  

The HICB staff notes that instrumentation, other than RPS and ESFAS, are not 
evPrlirtIv rpouireo by Ri 1.105. The instrumentation used to measure the UHS 
temperature and other similar variables provide operability determination 
criteria and/or determination that a design limit is met. The instrumentation 
uncertainty cao be accounted for in the plant 5,fety analysis, the TS limiting 
value, the measured value, surveillance testing, or the emergency procedur

Using RG 1.105 to address instrumentation uncertainties for these Instruments 
in addition to the RPS and ESFAS instruments would be acceptable; however, as 
previously noted, is not required. Other means or methodologies, such as 
using the guidance provided in the Combustion Engineering's topical report 
referenced by the licensee, may be utilized. Thus, the licensee's approach to 
address the instrument uncertainties over the next year as part of its 
conversion to the Improved Standard TSs is an acceptable approach.  

This completes our effort in response to your request.  
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The Instrumentation and Controls Branch staff has reviewed the Millstone 
Unit 2 licensee's position on application of Instrument uncertainties to 
technical specifications as requested in the April 5, 1996, memorandum from 
R. Cooper, Region I, to S. Varga, NRR, and noted the following points: 

1. The licensee states that a requirement only exists to consider 
instrumentation uncertainties for the reactor protection system (RPS) 
and engineered safety feature actuation system (ESFAS) and selected 
technical specification (TS) Limiting Conditions of Operation (LCOs).  
RG 1.105 addresses the application of instrument uncertainties to 
protective system instrumentation and states that the RG does not 
address LCOs.  

2. Historically. instrumentation uncertainties have not been explicitly 
required for LCOs.  

3. Millstone Unit 2 instrumentation uncertainties have been explicitly 
considered for RPS and ESFAS setpolnts and for some TS LCOs. The 
licensee considers this consistent with the licensing basis of the 
plant.  

4. Consideration of instrument uncertainties in all LCOs, like ultimate 
heat sink temperature was never explicitly required nor applied.  

5. The licensee notes that the industry has been inconsistent in the 
application of instrument uncertainties to non-RPS/ESFAS parameters.  

6. The licensee states, however, that they intend to address the reliance 
on certain instrumentation in the emergency operating procedures in the L .ming year, and suggests that a review of LCOs for the inclusion of 
instrumeut uncert'lnties for these instruments is recommended.  

The applicability of applying instrument uncertainties to plant safety systems 
has Its basis in 10 CFR 50.36 TS in that 10 CFR 50.36 Part (c) requires that 
TS include items in the following categories; safety limits, limiting safety 
system settings (LSSS), and limiting control settings. Safety limits are 
limits on Important process variables that are necessary to reasonably protect 
-the integrity of certain of the physical barriers that guard against the 
uncontrolled release of radioactivity. LSSS are settings for automatic 
protective devices related to those variables having significant safety 
functions. These settings are chosen such that automatic operation will 
correct the abnormal situation before a safety limit is exceeded. Limiting 
control settings or LCOs on the other hand do not have a LSSS assigned to them 
per 10 CFR 50.36. This is based, in part, on the LCO being attributed to f"ctional requirements. However, RPS setpoints outside the allowable value 
require entry into the RPS LCO.
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The standard TS lists the RPS safety limits in Section 2.1 and the associated 
LSSS (trip setpoint and allowable value) in Section 2.2. The improved 
standard TS (NUREG-1432) lists the safety limits in Section 2.1. with only the associated safety limit violations listed in Section 2.2. The LSSS (trip 
setpoint and allowable values) are no longer referenced in Section 2.2 of-the 
TS. The result is that the LSSS is now essentially defined in the TS bases 
per the setooint methodology (one column or two column format-allowable value 
i.d tlrt. a t-.i, or allowable value only). Secondly, since the LSSS is 
specified for a variable on which a safety limit has been placed, an LSSS is 
only defined and developed with respect to the RPS. A safety limit and an 
LSSS are not defined for LCOs per 10 CFR 50.36 and subsequently the TS.  

ISA Std. S67.04-3982, *Setpoints for Nuclear Safety Related Instrumentation 
Used in Nuclear Power Plants,' as endorsed by Regulatory Guide (RG) 1.105, 
"lhstrument Setpoints for Safety Related Systems,* provides a means to 
establish an LSSS in terms of an allowable value/trip setpoint and satisfy the LSSS requirement in 10 CFR 50.36. The purpose and scope of ISA 67.04 1982 
appears inconsistent in that the purpose stated in the standard indicates that 
it was developed to provide a basis for establishing setpoints for protection 
systems, while the scope of the standard states that it provides minimum 
requirements so that setpoints are established and held within specified 
limits in nuclear safety-related instruments.  

However, design limits may exist for a system or LCO and be included in the 
TS. Design limits for ESFAS are traditionally treated as safety limits and as 
a result an allowable value and a trip setpoint have been developed for these 
variables and included in the plant TS. Although the 1982 ISA Std. does not provide a discussion on design limits, ISA 67.04-1994, Section 4.1 states that 
design limits for ESFAS are treated as safety limits in the standard.  
'ý- -- , " '4 1--4u ,, Lates that the RPS emergency core cooling, containment 
isolation, and containment heat removal systems would require a stringent 
setpoint methodology based on the requirements of the standard.  

The 1994 version of ISA S67.rl states in the scope that the standard is 
applicable to safety related setpoints as defined in Section 3. Section 4, 
"Establishment of Setpoints," in the 1994 standard includes those safety 
related setpoints that may not be credited in the safety analysis, or do not 
have limiting values. The caveat presented for these setpoints is that the setpoint methodology and associated rigor of the calculation can be less than 
that required for RPS setpoints. The process of "grading" an instrument 
setpoint calculation based on a defined classification approach has been 
accepted on a limited basis by the staff. The process of setpoint grading is 
generally accepted within the industry and a set of draft standardized 
setpoint grading methodologies has been developed in association with 
ISA S67.04. The staff is currently in the process of updating RG 1.105 and is 
evaluating the endorsement of setpoint grading in the regulatory guide.
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The staff notes that 10 CFR Part 50, Appendix A, Criterion 13, Instrumentation 
and Control, provides requirements to monitor variables and that appropriate 
controls be applied. Part 50 of Appendix B, Part XI of Title 10 of the Code of Federal Regulations, Test Control states that a test program be established 
and test procedures incorporate the requirements and acceptance limits 
contained in applicable design documents. Also, 10 CFR of Part 50, 
Appendix 8, Part Xl1, control of Measurement and Test equipment, requires that 

t-2 -;ttlishcd to maintain measurement and test equipment accuracy 
within necessary limits.  

Regulatory Guide 1.27, *Ultimate Heat Sink for Nuclear Power Plants,* 
Revision 2, January 1976 (for comment) states thatthe ultimate heat sink 
(UHS) performs two principal safety functions: (1) dissipation of residual 
heat after reactor shutdown, and (2) dissipation of residual heat after an 
accident. The guide also states that sufficient conservatism should be 
provided to ensure that a 30-day supply of water is available and that the 
design basis temperatures of safety-related equipment are not exceeded. For a 
UHS where the supply may be limited and/or the temperature of plant intake 
water frorz the sink may become critical, transient analysis of supply and/or 
temperature should be performed. Sufficient information should be available 
to substantiate the assumptions and analytical methods used, i.e., 30-day 
cooling supply analysis.  

A review of Combustion Engineering Owners Group (CEOG) topical report 
CE-NPSD-925, "Guidelines for Addressing Instrument Uncertainties in Emergency 
Operating Procedures and Technical Specifications,m indicates that the UHS 
temperature is defined as use code U33 and a Category I variable. Use code 33 as defined by CE-NPSD-925 applies to instrument applications used to verify 
that equipment needed to place or maintain the plant in HOT or COLD SHUTDOWN 
2"o ^"or.hl. rat.nnry I as stated by CE-NPSD-925 applies to instrument 
applications that possess a high degree of nuclear safety significance. A 
Category I instrument application requires an explicit instrument uncertainty 
calculation be performed using ISA S67.04 as guidance. The staff notes that 
this is a guidance document and employs techniques (grading) not presented or 
endorsed by ISA S67.04-1982 or RG 1.105, Revision 2, 1986. Therefore, the 
licensees evaluation of UHS instrumentation may have justified an alternative 
classification or other treatment of uncertainty than the guidance provided by 
CE-NPSD-925.  

Based on our review, the staff concludes that the application of 
ISA S67.04-1982 as endorsed by R.G. 1.105, Revision 2, 1986, to 
instrumentation other than RPS or ESFAS instrumentation setpotnts even if used 
for the evaluation of TS compliance (LCOs) is not specifically addressed by 
ISA S67.04-1982, R.G. 1.105 or 10 CFR 50.36. The staff notes that the UHS 
temperature is an LCO without a LSSS or a specific safety limit assigned.  
However, the UHS LCO provides operability determination criteria and 
confirmation that a design limit is met. Both GDC 13, and 10 CFR Part 50, 
Appendix B, indicate that for monitored variables such as UHS temperature,
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instrumentation shall be provided to maintain these variables within a prescribed operating range and that the test incorporate requirements and acceptance limits. An evaluation may show that instrument uncertainty for the Millstone Unit 2 UHS is included in the plant safety analysis, accounted for in the TS limiting value, or accounted for in the measured value, surveillance, or emergency procedure. It is the staff's position, therefore, that for variables such as UHS temperature, the instrumentation, measurement and test equipmenit, and procedures are to be evaluated such that the stated acceptance criteria is bounding for the safety analysis including any uncertainties assumed in the analysis. The application of ISA S67.04-1982/ R.G. 1.105 to other than RPS or ESFAS instrumentation provides an acceptable means to identify and document instrument uncertainty assumptions, comply with 10 CFR Part 50, Appendix A, Criterion 13 and 10 CFR Part 50, Appendix B, Part XI and ensure that these assumptions are maintained by the installed instrumentation, test equipment, and procedures. However, ISA standard S67.04-1982 is not required in that other means or methodologies may be utilized in Hieu of the ISA standard.


