
From: George Wunder 

To: WNP5.RCA, SSB1 

Date: 11/5/98 8:58am 

Subject: PROPOSED RULE CHANGE 

Note To: B. Boger 
From: S. Singh Bajwa 

Subject: Proposed 70.24 rule 

Bruce, 

George and I discussed the proposed rule.  

1. The rule states that "Plant procedures shall prohibit the handling and 

storage at any one time of more fuel assemblies than have been determined to 

be safely subcritical under the most adverse moderator conditions feasible by 

unborated water." It sounds like this prevents licensees from assembling a 

core in the reactor.  

2. The proposed rule is too detailed; the rule gives specific requirements 

that licensees must meet. These requirements are not currently in any rule.  

We specify general acceptable actions; however, we do not provide any 

regulatory guidance or standards. This could make it difficult for residents 

to determine whether or not licensees are meeting the intent of the rule.  

3. The proposed rule will force licensees to come in with exemption requests 

if the use of fuel enriched to greater than 5.0 wt% U-235 is approved.  

4. The rule is not clear as to the actions required by plants that currently 

hold exemptions from 10 CFR 70.24.  

Several months ago DRP made the following recommendation regarding the 

proposed rule: 

Rewrite the rule to say "Plant procedures do not permit fuel to be handled or 

stored outside of the reactor in such a way that it could be configured into a 

critical mass under optimal moderating conditions." 

This was a good recommendation when we made it and I still stand by it. In 

answer to your question of whether or not the new rule fixes the problem we 

had with the old one, I don't think so. Efforts have been toward making an 

enti:.•- new rule when the problem could have been solved simply by fixing the 

old rule. I would be glad to discuss this with you at your convenience.

cc: J.Z.



From: Laurence Kopp 

To: WNP5(MTJ1) 

Date: 11/6/98 11:20am 

Subject: PROPOSED RULE CHANGE -Forwarded -Reply 

1. Plant procedures do, in fact, prevent inadvertent criticality in a reactor 

core during fuel handling and until reactor operation begins. That is the 

reason for a required shutdown margin of at least 5% during refueling. During 

reactor operation (criticality), fuel is no longer being handled or stored.  

2. The proposed rule gives specific requirements that licensees must meet 

because "These requirements are not currently in any rule." Regulatory 

guidance is provided (e.g., k-eff of new and spent fuel storage racks must not 

exceed 0.95).  

3. The NRC does not currently allow fuel enriched to greater than 5 wt% 

U-235. If higher enrichments are approved in the future, a simple rule change 

could be made in lieu of exemption requests. On the other hand, current 

exemptions contain the present enrichment limit for each individual licensee, 

which may be lower than 5 wt.%. For example, in lieu of the rule, a licensee 

with an exemption and a current enrichment limit of 4.3 wt% would have to 

submit a new exemption request if he wished to raise the enrichment to 4.5 

wt%.

4. Reread paragraph 50.68(c).



From: Laurence Kopp 
To: WND2.WNP5(MTJI), WNP3(MBF1) 
Date: 11/16/98 3:27pm 

Subject: 50.68 Rule implementation -Amended Reply 

YES, BUT THEY MUST EITHER HAVE CRIT MONITORS AS PER 70.24, HAVE AN EXEMPTION 

TO 70.24, OR MEET 50.68(b).  

>>> Mel Fields 11/16/98 02:10pm >>> 

I would like to find out what exactly needs to be done if licensees intend to 

use 50.68. 50.68(b) (8) states that "The FSAR is amended no later than the 

next update which Par. 50.71(e) of this part requires, indicating that the 

licensee has chosen to comply with 50.68(b)." 

Does this mean that the licensee does not need to formally request to use 

50.68 and that the staff does not need to review how the licensee complies 

with 50.68? 

thanks



From: Laurence Kopp 

To: WNP5.MTJ1 

Date: 11/23/98 7:50am 

Mike: 

A PM informed me that OGC (Ann Hodgdon) told him that if his licensee 

precluded criticality but did not meet 50.68, they should apply for an 

exemption to 50.68, not to 70.24. Did Mizuno say anything about this? 

Larry


