
September 11, 2001
MEMORANDUM TO: Peter Tam, Acting Chief, Section 1

Project Directorate I
Division of Licensing Project Management
Office of Nuclear Reactor Regulation

FROM: Guy S. Vissing, Senior Project Manager, Section 1 /RA/
Project Directorate 1
Division of Licensing Project Management
Office of Nuclear Reactor Regulation

SUBJECT: FORMAL DOCKETING OF INCOMING E-MAIL MATERIAL -
RESPONSE TO QUESTIONS REGARDING THE TESTING OF ECCS
PUMPS (TAC NO. MB2519)

The attached e-mail relates to the beyond scope issue BSI-F6, ITS 3.6.2.3, for

FitzPatrick.  This material should be placed into Docket No. 50-333.
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Attachment

From: "Jones, Jerry" <JJones90@entergy.com>
To:"'gsv@nrc.gov'" <gsv@nrc.gov>

Date: 8/15/01 2:08PM
Subject: RHR pump testing

Guy,
Andy asked me to send you this response to your e-mail about the RHR pump

testing.  It is a wordperfect attachment.  I hope it answers the questions
the reviewer posed.  If not, please let me know.  Thanks,

Jerry Jones

 <<3623>> 

CC:"Halliday, Andrew" <AHallid@entergy.com>



The RHR pumps will be required to be tested by both the ITS Surveillance Requirements and
the IST Program.  The RHR pumps are required to be tested by the IST Program every 92

days.  The program requires all pumps to be tested.  However, this requirement is not
controlled by the ITS, in that the requirement could be changed without requiring a Technical

Specifications change.  The ITS also requires testing of the RHR pumps in three different
Technical Specifications; ITS 3.5.1 (ECCS - Operating), 3.6.1.9 (RHR Containment Spray

System), and 3.6.2.3 (RHR Suppression Pool Cooling).  ITS SR 3.6.1.9.2 and SR 3.6.2.3.2 only
require testing one of the two RHR pumps per loop.  This is because only one pump per loop is

required to be Operable, as stated in the ITS LCO Section of the Bases.  This allowance (to
only require one pump per loop to be Operable) is also consistent with the NUREG allowances

for the similar Technical Specifications.  ITS SR 3.5.1.7 requires a one RHR pump test, but
both pumps per loop are required to be Operable, as stated in the ITS Bases.  Thus, each RHR

pump must be tested per SR 3.5.1.7 to demonstrate it meets the specified flow rate
requirement.  The NUREG has a dual pump test, since some plants ECCS analyses assume a
dual pump flow rate (i.e., the combination of the two pumps in the loop must have a minimum

flow rate).  The JAFNPP ECCS analyses assume a single pump flow rate (i.e., each pump must
have a minimum specified flow rate), as shown in CTS 4.5.A.3.  The number of pumps column

is meant to show how many pumps are tested together to demonstrate the flow rate
requirement; it is not meant to specify the total number of pumps required to be tested.  If the

column meant how many total pumps are to be tested, then even the NUREG would be
incorrect, since it says only to test 2 LPCI (i.e., RHR) pumps (out of the four total) and one Core

Spray Pump (out of the two total).  The reason the number of pumps column was changed in
the JAFNPP submittal was due to the ECCS analyses that assumes a minimum single pump

flow rate.  Also, SR 3.5.1.7 is not modified by the use of the word "required," thus all pumps are
required to be tested.

It was also noted that the description of how many RHR pumps per loop are required is located
only in the Background section (which is consistent with the NUREG location).  For clarity, the
LCO section will be modified to specifically state both pumps per subsystem are required to be

Operable.


