July 26, 2001

The Honorable Frank Murkowski
Ranking Minority Member
Committee on Energy and Natural Resources
United States Senate
Washington, D.C. 20510
Dear Senator Murkowski:
Enclosed are the Nuclear Regulatory Commission (NRC) responses to the two post
hearing questions from the May 24, 2001, hearing on the Price-Anderson Act. We will be

releasing the response to the public on July 27, 2001.

Sincerely,
IRA/

Dennis K. Rathbun, Director
Office of Congressional Affairs

Enclosure:
As stated

cc: The Honorable Jeff Bingaman



QUESTION 1. Under the current Price-Anderson Act, does the Commission believe it is
authorized to treat multiple modular units at a single site as a single
facility, for purposes of the retrospective assessment? If so, are there
any modifications to the Commission’s regulations that would be required
to achieve this result? Please identify any such changes that would need
to be made in your regulations.

ANSWER.

The Commission believes there are substantial doubts whether it has the authority to treat
multiple modular reactor units as only one facility for purposes of the retrospective assessment
because the specific financial protection and retrospective assessment provisions in section
170b. are specified for a “facility”, elsewhere defined as a single reactor or even an important
component part of a reactor. In our view, Congress should amend the Atomic Energy Act if it
seeks to assure that multiple modular units at a single site are treated as a single facility.



QUESTION 2. If the Commission is unable under the current Price-Anderson Act to treat
multiple modular units at a single site as a single facility for purposes of
retrospective assessment, what changes would you recommend in the
Act (either the Price-Anderson Act or, more generally, the Atomic Energy
Act) to permit this result? Please provide legislative language that you
would propose to accomplish this, together with your views from a policy
perspective on such legislative language.

ANSWER.

As indicated in our response to Question 1, the Commission believes that Congress should
amend the Act if Congress concludes that multiple modular reactor units at a single site should
be treated as a single facility for Price-Anderson purposes. The Commission is also of the view
that any statutory changes proposed to address this matter should be made within the Price-
Anderson provision itself (section 170 of the Atomic Energy Act) so as to limit the potential for
unintended impacts of changes on the overall regulatory framework. Redefining the term
“facility” exclusively within section 170 in a way different from the way it is used throughout the
Atomic Energy Act and legislative histories will have the advantage of not disturbing existing law
and implementing rules with respect to non-Price-Anderson issues.

Consistent with this view and in response to the request that we provide legislative language,
we have drafted an amendment to section 170 of the Atomic Energy Act that would treat
multiple modular units at a single site as a single facility for purposes of the Price-Anderson
retrospective assessment. In evaluating whether to pursue such a provision, the Congress
might consider the need to trigger the maximum insurance and retrospective assessment
provisions against the impact and equity of such requirements on multiple modular units and on
existing plants.

If Congress determines that multiple modular units at a single site should be treated as a single
facility for purposes of the retrospective assessment, Congress might consider an insert to
Section 170b(1), following immediately after the first proviso and before: “Such primary
financial protection . . .”:

And provided further, That for multiple modular reactors located at a single site, a
combination of such reactors (irrespective of whether they are licensed jointly or singly)
having a total rated capacity between 100,000 and 950,000 electrical kilowatts shall,
exclusively and only for the purposes of this section, be denominated a single facility
having a rated capacity of 100,000 electrical kilowatts or more.

This provision would define a range of power levels -- the current threshold of 100 Mwe to an
upper limit of 950 Mwe -- for which a combination of multiple modular reactors would be treated
as a single facility for the retrospective assessment. We use 100 Mwe as the lower limit
because it is the longstanding threshold power level that Congress established as the level at
which Price-Anderson coverage must be provided.

We suggest 950 Mwe as a possible upper limit because it roughly approximates the median
power level of the large currently licensed power reactors (55 licensed reactors have rated
power levels between 800 and 1105 Mwe). If chosen, 950 Mwe would avoid conflict with the
existing retrospective premium assessments in the secondary insurance pool. However, there
are many different fairness and equity arguments on this issue and the Commission does not
have a view or preference as to the specific limits - that is a policy decision for Congress.



QUESTION 2. 2

If Congress were to choose to amend Section 170 to treat multiple modular units at a single site
as a single facility for purposes of retrospective assessment, there is no doubt that there are
other formulations that would achieve the same result.



