
Dear Mr. Lochbaum,

Thank you for your letter dated March 15, 2000, regarding the draft final technical study on 
spent fuel pool risk at decommissioning nuclear power plants. Your comments on our study 
and on the Nuclear Regulatory Commission's (NRC) responsiveness to the public are 
appreciated. In the letter you stated that the we did not consider your comments in the draft 
final report that you provided during the Decommissioning workshop, particularly on worker 
safety. While we did not have an explicit section in the report to discuss worker safety, we did 
consider you comments in our continuing work after the workshop. As you know, we performed 
additional risk assessment work on human reliability. In the reassessment, we considered that 
plant personnel would perform actions that would be reasonable and consistent with regulations 
that limit worker dose. Industry commitments also addressed worker safety. Several 
commitments specify that procedures and plans be in place that would assist in the early 
identification and remediation of a decrease in spent fuel pool level. Additionally, industry 
commitment Number 8 explicitly calls for remote alignment capability for spent fuel pool make
up without requiring worker entry to the pool floor. These plans and procedures and the design 
characteristic protect workers in the event of a large loss of inventory.  

Further, regulations that govern radiological safety for workers during operation, such as 
10 CFR Part 20 and ALARA (which requires worker radiation dose to be As Low As Reasonably 
Achievable), remain unchanged during decommissioning. These regulations continue to 
protect workers at permanently shutdown power plants.  

It was an oversight that this was not discussed with the other stakeholder concerns in the draft 
final report. It will be corrected in the final report.  

You also asked what would be done for operating plants and current decommissioning plants 
that do not have the design and operational characteristics discussed in the report. Our 
assessment examined important characteristics related to an exemption request to certain 
regulations and was based on staffing and systems found in a decommissioning plant. For an 
operating or decommissioning plant not requesting particular exemptions, the characteristics 
identified in the report are not necessary. Current decommissioning plants that have been 
granted exemptions to regulations do not rely on the design and operational characteristics 
identified in our assessment. If a licensee chose to demonstrate that their plant is within the 
framework of our study when requesting an exemption, then the design and operational 
characteristics would have to be adopted.  

We believe that your involvement helps to improve our products so that we can maintain 
nuclear safety and enhance public confidence. We welcome and appreciate your comments.  
We plan to include your comments in the final report.


