
June 11, 2001

The American Board of Medical Physics
ATTN: Lawrence E. Reinstein, Ph.D, Chairman
P.O. Box 1502
Galesburg, Illinois 61402-1502

Dear Dr. Reinstein:

I am responding to your letter of July 10, 2000, and Dr. Michael Gillin’s e-mail to Sam Jones
dated October 26, 2000.  Dr. Gillin’s e-mail asks questions related to Commission recognition of
the American Board of Medical Physics (ABMP) certification process, under the requirements
established in sections 35.51(a) and (b) of the new 10 CFR Part 35.  

To qualify for Commission recognition, section 35.51(a) requires that a board certification
process must include all of the training and experience requirements contained in section
35.51(b).  These requirements include tasks involving teletherapy units, remote afterloaders,
and gamma stereotactic units (GSUs), as applicable.  Dr. Gillin asks about the interpretation of
the word’s “all and “as applicable”.  In addition, he notes that there are limited opportunities for
medical physicists to receive training on GSUs, and asks whether the regulation could be
interpreted in any of the following ways: (1) certification candidates must spend at least one day
at a medical institution with a GSU, or (2) candidates must read about tasks involving GSUs as
part of their work experience, or (3) ABMP should inform NRC that ABMP certification covers all
tasks except those involving GSUs.

With respect to the first two interpretations, the limited training described does not appear
adequate to qualify a candidate to function independently as a medical physicist for licensed
GSU activities.  If the ABMP wishes to request recognition, the ABMP would have to evaluate
its entire certification process, and make a determination that its process includes training and
work experience for all  the tasks listed in 35.51(b), and includes a requirement that a preceptor
certify in writing that the candidate is qualified to function independently as a medical physicist
for remote afterloaders, teletherapy units, and GSUs.

With respect to the third interpretation, the NRC would not recognize a board certification
process which only partially covered the requirements in 35.51(b).  However, note that ABMP-
certified persons could still be individually authorized to be medical physicists, if the licensee
submits an amendment request which demonstrates that the person meets the requirements in
35.51(b) for one or more types of therapeutic units, as applicable.  The phrase, “as applicable”,
in 35.51(b) applies to this latter process, but does not apply to recognition of a board
certification process under 35.51(a). 
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Dr. Gillin also states that he believes that the current requirements of the ABMP meet the
training and experience requirements for Radiation Safety Officers (RSOs).  Accordingly, the
ABMP may request recognition under section 35.50(a), if the board concludes that its
certification process includes all of the requirements in section 35.50(b), including the
requirement that candidates complete one year of full-time radiation safety experience under
the supervision of an individual identified as an RSO on a license, and the requirement that
candidates obtain written certification, signed by a preceptor RSO, that the individual has
achieved a level of radiation safety knowledge sufficient to function independently as a RSO for
a medical use licensee.

Note that persons already named as medical physicists on licenses may also be eligible to be
authorized as RSOs in accordance with 35.50(c) and 35.57(a).

If you have any further questions, please contact Dr. Robert Ayres at 301-415-5746 or e-mail at
rxa1@nrc.gov .

Sincerely,

/RA/

John W. N. Hickey, Chief
Materials Safety and Inspection Branch
Division of Industrial and Medical 
 Nuclear Safety

cc: Michael Gillin, Ph.D.
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