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March 15, 2001 

Glenn M. Tracy 
Office of Nuclear Reactor Regulation 
Nuclear Regulatory Commission 
Washington DC 20555-0001 

Dear Mr. Tracy: 

First, I would like to thank you for the time and effort you put into answering a few 
important questions that came up in the context of the lawsuit filed by Vermont Yankee 
Nuclear Power Corporation against the EEOC and the Vermont Attorney General. As 
you might know, we have resolved the issues in that case, which pertained to disclosure 
of information.  

I am seeking your assistance again, with a request to answer a few more related 
questions which have come up in the context of the underlying charge against Vermont 
Yankee: 

1) Is there any NRC regulation, directive or policy which gives the MRO the 
authority to make the final decision about whether an employee is able to work while 
taking a prescription drug which is not listed in Part 26, Appendix A, § 2.1 (a)? In 
reading 10 C.F.R. §26.27, it appears that management of the facility decide whether an 
employee should be removed from his work responsibilities if he is unfit for duty.  
Nowhere in that section does it state that the MRO is responsible for making this 
determination, as it does in the drug testing section.  

2) You stated in your October 27, 2000 letter to John Moriarity that "the burden is 
on the licensee, specifically the MRO, to evaluate whether the use of any drug not listed 
in Part 26, Appendix A, § 2.1 (a) would result in an individual being 'unfit' to perform his 
or her duties..." What did you mean by evaluate? Would it be enough for an MRO to 
recommend that an individual not be allowed to work because he is taking a prescription 
drug which the MRO believes, because of his general knowledge of the drug, makes the 
employee unfit for duty, without doing an individual assessment of the employee's 
functioning?



Thank you very much, in advance, for considering these questions. We greatly 
appreciate your assistance in helping us figure out this regulatory scheme.  

Sincerely, 

Martha E. Csala 
Assistant Attorney General


