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CHA'FtMAN 

Mr. David H. Leroy 
P.O. Box 193 
Boise, Idaho 83701 

Dear Mr. Leroy: 

I am responding to your letter of February 13, 1996, in which you eemmented on 
the NRC staff's letter to the Department of Energy (DOE), dated Ja%(ary 6, 
1996. In its letter, the staff stated its position with respect to the 
assured storage concept for long-term management of low-level radidactive 
waste (LLW).  

The Commission's policy has been, and continues to be, that LLW should be 
safely disposed of as soon as possible after it is generated. Thus, the 
Commission strongly supports State and compact efforts to develop new LLW 
disposal capacity and agrees with the staff that a number of States and 
compacts have made tangible progress in developing these facilities under the 
Low-Level Radioactive Waste Policy Amendments Act of 1985. We would be 
concerned about any changes to the regulatory framework that might divert 
attention and resources from the timely development of new disposal 
facilities.  

At the same time, the Commission is also aware that some States and compacts 
are having difficulty developing new disposal facilities. We understand that 
a few States have expressed interest in the assured storage concept. Should 
any State come to the Commission directly for assistance regarding the 
feasibility of assured storage in their State, we would evaluate their request 
or proposal in accordance with our regulatory responsibilities.  

Since assured storage is a new concept, consideration needs to be given to 
NRC's established review procedures, and, in particular, whether they should 
be supplemented to ensure protection of the public health and safety and the 
environment in the event of a license application for this type of facility.  
In doing so, several complex issues would need to be addressed. For example, 
NRC would need to determine at what point indefinite storage constitutes 
disposal. Accordingly, it is not clear whether consideration of a license 
application would occur under 10 CFR Part 30, 10 CFR Part 61, or perhaps under 
a new section developed in response to a petition for rulemaking. In this 
regard, we would call your attention to 10 CFR Part 2.802, 'Petition for 
Rulemaking". This issue, and the overall approach to licensing such a 
facility, are important licensing matters that would require a thorough review 
by the staff and the Commission.  
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The staff also raised an issue about the need to ensure adequate financial 
assurance for the ultimate disposition of the waste. It is not clear that the 

financial assurance requirements for an assured storage facility would be the 

same as existing requirements for disposal facilities or for short-term 
storage of waste incident to operations. This issue would also be addressed 

in the review. In addition, the staff made a point related to the storage of 

special nuclear material (SNM) and the additional licensing actions that such 

storage may involve. If SNM is to be included in the inventory of stored LLW, 

then licensing under 10 CFR Part 70, or equivalent Agreement State regula
tions, would be required. In addition, if the SNM inventory were to exceed 

the limits in 10 CFR 150.11, an NRC license would generally be required even 

if the facility were to be located in an Agreement State.  

The Commission appreciates your interest in the safe and effective management 
of LLW.  

Sincerely, 

h~irley Ann Jackson


