UNITED STATES
NUCLEAR REGULATORY COMMISSION
WASHINGTON, D.C. 20555-0001

March 19, 1999

The Honorable Gary L. Walker
Texas House of Representatives
District 80

P.O. Box 2910

Austin, Texas 78768-2910

Dear Mr. Walker:

I am responding to your March 4, 1999, letter requesting the views of the Nuclear Regulatory
Commission (NRC) on assured storage (or assured isolation) as an alternative to disposal of
low-level radioactive waste (LLW). Our views on assured storage remain the same as those
expressed in my May 9, 1996 letter to David Leroy of Idaho. The Commission policy has been,
and continues to be, that LLW should be disposed of safely as soon as possible after it is
generated. Thus, the Commission strongly supports State and compact efforts to develop new
LLW disposal capacity in accordance with the Low-Leve! Radioactive Waste Policy
Amendments Act of 1985. The Commission also is aware that there are a variety of complex
waste disposal issues currently facing this Nation, many of which are within the purview of the
Atomic Energy Act. In particular, in view of the many challenges in the area of site
decommissioning that are tied closely to the availability of safe and economic means of
managing LLW, the Commission is open to serious consideration of any feasible and safe

proposals.

We also recognize that a few States have expressed interest in the assured storage concept. If
a State came to the Commission directly seeking our views on the feasibility of assured
storage, we would evaluate the request in accordance with our regulatory responsibilities. This
evaluation would have to address several complex issues associated with assured storage,
such as when does assured storage constitute disposal, what financial assurance would be
required during the storage period, and how would current regulatory limits on the possessnon
of special nuclear material apply to an assured storage facility.

Because no one has applied to the NRC for a license to construct and operate an assured
storage facility. per se, the NRC has not licensed an assured storage facility. However, the
NRC has licensed numerous commercial nuclear facilities that inciuded LLW storage as an
integral component of other nuclear activities. We do not consider assured storage to be the
equivalent of permanent disposal of LLW. By its very nature, assured storage is considered a
temporary facility. f it were intended to be permanent, we would review an application for such
a facility under our requirements for LLW disposal in 10 CFR Part 61. As | stated in my letter to
Mr. Leroy, the NRC would need to determine which regulations to apply in reviewing an
application to construct an assured storage facility. The applicable safety requirements would
vary based on the nature of the proposal and the potential risks to the public and the
environment.
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I trust that this response will be useful to Texas in your consideration of assured storage and

safe management of LLW. If the NRC can be of further assistance, please do not hesitate to
contact us.

Sincerely,

A it s

Shirley Ann Jackson



