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. Westinghouse Nuclear Services 

Electric Company LLC 
Box 355 
Pittsburgh, Pennsylvania 15230-0355 

LTR-REA-00-708 
December 22, 2000 

Mr. Sam Lee 
US Nuclear Regulatory Commission 
License Renewal and Standardization Branch 
Washington, DC 20555-0001 

Subject: Interpretation of GALL Section XI.M13 "Reactor Vessel Surveillance" 

Dear Mr. Lee: 

There have been a number of discussions involving our utility colleagues regarding the 
interpretation of one of the paragraphs in the subject GALL section. Specifically, Paragraph 6 
that reads as follows: 

.-If an applicant has a surveillance program that consists of capsules with a projected 
fluence exceeding the 60-year fluence at the end of 40 years, the applicant withdraws 
one capsule at an outage in which the capsule receives a neutron fluence equivalent to 
60-year fluence and tests the capsule in accordance with the requirements of ASTM 
E185. If available, one capsule should remain in the vessel at all times. Additional 
capsules should be removed and placed in storage, depending on whether the licensee 
is considering a second renewal period (i.e. 80 years of operation). Any changes in 
anticipation of additional renewals, should be discussed with the staff.  

A further clarification of the intent of this paragraph would be important to Westinghouse as well 
as to utilities that operate Westinghouse 3-loop and 4-loop reactors that have neutron pad style 
reactor internals structures. The key characteristic (from a reactor vessel surveillance 
viewpoint) of these reactor internals designs is that the surveillance capsule lead factor (for all 
capsule positions) is quite large, e.g. on the order of 3.5 to 5.0. Recall that the lead factor is the 
ratio of the fast neutron exposure rate seen by the surveillance capsules to that seen by the 
peak location at the inner surface of the reactor vessel.  

Two different interpretations of the above paragraph from the GALL report have been voiced.  
These positions are summarized below. At issue is whether or not to leave a surveillance 
capsule in the reactor and whether or not to irradiate a surveillance capsule to an 80-year
equivalent fluence now. We would appreciate it very much if you would review these comments 
and provide clarification of the NRC's intent.  

Interpretation 1: The NRC recommends (in the GALL report) that a surveillance capsule 
should remain in the vessel for the life of the plant and that this capsule can satisfy the 
requirement to "continuously monitor the neutron exposure of the reactor vessel." Further, the 
reactor vessel material specimens in this capsule are unimportant. 1- - O 0



Interpretation 2: In the "license renewal lessons learned" context, the phrase "if available" 
refers to more than simply having a spare surveillance capsule available. In addition, there 
needs to be a low lead factor capsule position available. For plants like Calvert Cliffs (with wall 
mounted surveillance capsules) or plants like Turkey Point (with surveillance capsule positions 
on the thermal shield that have either low lead factors or positions that actually lag behind the 
peak exposure of the reactor vessel) it does make sense to leave the surveillance capsules in 
the vessel. However, for plants with high lead factors, this effectively destroys the surveillance 
specimens by over-exposing them relative to the reactor vessel. For example, in 40 years in a 
plant with a lead factor of five, the specimens will have received a neutron exposure equivalent 
to what the reactor vessel would see in 200 years of reactor operation. This appears to be 
contradictory to the direction given in Paragraph 4 that calls for the preservation of surveillance 
specimens.  

Interpretation 1: A surveillance capsule may be irradiated now to a neutron fluence that is 
equivalent to an 80-year reactor vessel fluence without any discussion with the NRC staff. Such 
a discussion would only need to be held if the utility was considering an "additional renewal" (i.e.  
beyond 80 years of operation) to 100 years of operation.  

Interpretation 2: In the "license renewal lessons learned" context wherein the NRC has 
considered license renewals of 20 years (to 60 years), the "additional renewals" that should be 
discussed with the staff would be the second renewal from 60 to 80 years. The concern here is 
that in plants with high lead factors (five, for example), a capsule would receive an 80-year 
fluence in just 16 years of reactor operation. The irradiation conditions in the first 16 years of 
operation may be significantly different than those seen 40 or more years from now. Given that, 
it seems imprudent to irradiate a surveillance capsule to an 80-year fluence now without first 
discussing these plans with the NRC staff.  

Thank you for your consideration of these issues. I look forward to your reply. Please feel free 
to contact me if you have any questions or would like additional information on this request for 
clarification. I may be reached by telephone at 412-374-4891 or by email at 
FeroAH@Westinghouse.com.  

Very truly yours, 
Westinghouse Electric Company 

Arnold H. Fero, Principal Engineer 
Radiation Engineering and Analysis 

cc: Mr. Cristopher I. Grimes, USNRC 
Mr. Lambros Lois, USNRC


